La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca organitza entre el 28 d'octubre i el 15 de novembre el 6ª edició del Concurs fotogràfic d'imatges d'Atenció Primària de Mallorca.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és obrir una finestra al treball comunitari i d'atenció a la ciutadania que realitzen els professionals d'Atenció Primària de Mallorca. 

Consulta les Bases del concurs per participar-hi. 

Les catorze millors fotografies il·lustraran el Calendari d'Atenció Primària de Mallorca 2025. A finals de novembre s'avisarà als guanyadors i es publicaran les imatges guanyadores a la web d'Atenció Primària de Mallorca. 

0
0
0
s2sdefault

El Servei de Investigació Sanitaria de la Direcció general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació ha obert el termini de sol·licituds per a la convocatòria de Projectes Transformadors i d'impacte de Recerca i Innovació en Salut 2023-2026

 Aquesta convocatòria té per objecte establir el procediment de concessió de subvencions per dur a terme projectes de recerca transformadors i d’impacte en l’àmbit de la recerca i la innovació en salut, per fomentar l’excel·lència científica en l’R+D+I en salut, impulsant la generació de nous coneixements en àrees estratègiques de salut i la recerca translacional, així com per potenciar la col·laboració publicoprivada en l’ecosistema d’R+D+I sanitària. 

>> Guia per al sol·licitant 

>> BOIB convocatòria

Més informació o dubtes: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

0
0
0
s2sdefault

El passat 17 de juny, el grup de recerca en atenció primària i promoció de la salut de les Illes Balears GRAPPCAIB va rebre el premi al millor abstract al congrès 16th International Primary Care Diabetes Europe Conference.

El resum del treball titulat DiabeText, an mHealth intervention to support diabetes self-management, improves quality of life and diabetes self-efficacy in people with type 2 diabetes va ser premiat amb el reconeixement de l'organització i dotat amb 1000€.

Llegeix més: Premi a DIABETEXT, un projecte que ha creat una eina digital per donar suport a la cura de les...
0
0
0
s2sdefault

El dia 16 de maig del 2008 es va constituir a la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca la Comissió Tècnica de persones formadores i assessores en promoció, educació per a la salut i activitats comunitàries (CT PiEpS i AC), avui celebrem el seu 15è aniversari.  

 

Aquesta va ser la primera CT de la gerència i el seu model de treball va servir per constituir-ne d’altres.

 

Aquesta comissió tècnica ha estat presidida per la subdirectora d’infermeria que ha dut el tema de la salut comunitària en les diferents etapes, coordinada per una professional del gabinet tècnic de la GAP i formada per vocals, professionals d’atenció primària (AP) de diferents categories professionals. Al següent vídeo podeu veure les diferents professionals que han format part d’aquesta CT, a les quals volem agrair les seves valuoses aportacions pel desenvolupament de la salut comunitària a l’AP.

 

 

Llegeix més: La Comissió Tècnica de Persones Formadores i Assessores en Promoció, Educació per a la Salut i...
0
0
0
s2sdefault

 

Avui és el dia mundial de la higine de mans, aquesta és la pràctica més econòmica, senzilla i eficaç per reduir el risc d’infeccions, per tant és un dels hàbits que salva més vides. Per conscienciar de la seva importància la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha organitzat dos concursos: un de dibuix infantil i un altre de coneixements entre els seus professionals.

Aquesta notícia la il·lustra el dibuix guanyador el 1r concurs de dibuix infantil d'higiene de mans El meu (pare/mare/padrí/padrina/tiet/tienta...) fa feina al centre de salut i fa higiene de mans, realitzat per en Carlos Morell Balaguer familiar de na Mª Eugenia Balaguer Pomar, infermera del centre de salut de Sóller. Des de la Gerència volem donar l'enhorabona al guanyador i als 22 participants, que han il·lustrat els nostres canals a les xarxes socials: Twitter, Facebook i Instagram al llarg d'aquesta setmana. Gràcies a tots per ajudar-nos a conscienciar de la importància de la higiene de mans. 

Per altra banda, ahir va acabar el concurs D'higiene de mans... jo sé més que tu! en el qual han participat 186 professionals dels diferents centres de salut d'Atenció Primària de Mallorca. El centre que sap més d'higiene de manes és "es Safrà" d'Alcúdia. Enhorabona a tots els professionals que han participat.

Pels més curiosos, aquí teniu les preguntes i respostes del concurs: 

  1. Quin de les següents és la principal via de transmissió creuada de microorganismes potencialment patògens entre els pacients en els centres sanitaris? Les mans dels professionals sanitaris quan no estan netes
  2. Quina és la font més freqüent de gèrmens causants d'infeccions relacionades amb l'atenció sanitària? L'entorn (les superfícies) del centre de salut
  3. Quin és el temps mínim necessari perquè la fricció de mans amb preparats de base alcohòlica elimini els gèrmens de les mans? 20 segons
  4. Quan les mans estan brutes han de rentar-se amb aigua i sabó ja que el sabó facilita l'eliminació de la brutícia. Quan les mans estan contaminades però no hi ha brutícia visible el procediment d'elecció és la desinfecció mitjançant preparats de base alcohòlica ja que els antisèptics eliminen un major nombre de microorganismes. VERTADER
  5. Els guants substitueixen a la higiene de les mans. Si s'utilitzen, han de canviar-se sempre d'un pacient a un altre i cada vegada que es retirin ha de realitzar-se una higiene de mans.  FALS

Us convidem a consultar els materials de la Campanya del Ministeri de Sanitat d'higiene de mans. avui dia mundial de la higiene de mans i tots els dies de l'anys. 

 

0
0
0
s2sdefault

 

 

\ Avui, 12 d’abril, és el Dia Nacional de l’Atenció Primària

Atenció Primària de Mallorca obre les portes als ciutadans al llarg de tota la setmana amb l’objectiu de donar a conèixer les activitats, programes i tallers que es duen a terme per millorar la salut de la població. La jornada també es dirigeix als professionals que hi fan feina, per reflexionar sobre l’orgull de pertànyer a l’atenció primària, de fer-hi feina i de reflexionar sobre el present i els reptes de futur. Amb les etiquetes #DiaAtencióPrimària, #DíaAtenciónPrimaria, #APalteucostat i #primàriadeprimera s’ompliran les xarxes socials per commemorar el 12 d’abril, Dia Nacional de l’Atenció Primària.

Els estudis avalen que l’atenció primària millora la salut de la població, evita visites a urgències, evita ingressos hospitalaris i redueix la mortalitat. Per tant, una atenció primària potent és un sinònim d’un sistema sanitari potent. Així, invertir en atenció primària és millorar la salut de la població.

La jornada s’ha iniciat amb la presentació de l’Estratègia de Salut Comunitària de les Illes Balears. A continuació, s’ha dut a terme una taula rodona al Centre Flassaders, de Palma, dirigida a tots els professionals d’atenció primària de Mallorca. Hi assistiran com a convidats els professionals que han participat en la campanya «Atenció Primària, especialistes en tu».

Des d’ahir i fins divendres, els centres de salut i unitats bàsiques organitzen diferents activitats dirigides a la població, com ara paradetes informatives relacionades amb rutes saludables, consells de salut, tallers d’esquena o exercici físic, etc. També es duran a terme tècniques diagnòstiques o de consulta que puguin ser útils per a la població.

A l’atenció primària de Mallorca hi fan feina prop de 3.200 professionals, distribuïts en 46 centres de salut i 86 unitats bàsiques. Es tracta d’equips multidisciplinars integrats per personal assistencial i no assistencial. Durant aquesta setmana, es pretén posar en relleu la importància de l’atenció primària com a porta d’entrada de la salut i la feina que fan els equips multidisciplinaris que en formen part.

0
0
0
s2sdefault

“EL MEU (PARE/MARE/PADRÍ/PADRINA/TIET/TIETA…) FA FEINA AL CENTRE DE SALUT I FA HIGIENE DE MANS”

La higiene de mans és la pràctica més econòmica, senzilla i eficaç per reduir el risc d’infeccions. Un dels hàbits que salva més vides.

Per això, la GAPM organitza el 1er Concurs de dibuix infantil entre els familiars dels professionals de la gerència. L’objectiu de la iniciativa és fomentar la importància de la higiene de mans.

El  dibuix guanyador obtindrà un LOT COMPLET DE MATERIAL D’ESCRIPTURA I DE DIBUIX i serà la imatge del cartell  de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca del dia Mundial de la Higiene de Mans de 2023.

 

Bases de la convocatòria:

  1. Per participar al concurs és necessari ser fill/filla/net/neta/nebot/neboda... d’un professional de l’Atenció Primària de Mallorca a qualsevol categoria professional (personal administratiu, medicina, infermeria, tècnics auxiliars en cures, fisioterapeutes, psicòlegs, higienistes, comares...etc)
  2. La participació es única (no es pot presentar en grup) i cada participant pot presentar un màxim d’un dibuix.
  3. Els dibuixos presentats hauran d’estar enfocats al títol “EL MEU (PARE/MARE/PADRÍ/PADRINA…) FA FEINA AL CENTRE DE SALUT I FA HIGIENE DE MANS”
  4. Poden presentar-se dibuixos realitzats amb diferents materials com: llapis de colors, ceres, aquarel·les, temperes, retolador, carbonet...
  5. Els dibuixos presentats seran anònims i valorats posteriorment per un jurat format per diferents professionals de la GAPM.
  6. El concurs es podrà declarar desert quan les propostes presentades no reuneixin les condicions de qualitat suficient, i de la mateixa manera el jurat resolgui qualsevol incidència que pugui plantejar-se derivada de la interpretació de les bases.
  7. S’exclouran els dibuixos presentats fora de termini i que incompleixin els requisits previstos en les bases.
  8. El responsable de l’autor/autora del dibuix cedeix els drets d'explotació i comunicació pública del dibuix seleccionat per temps indefinit a la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca.

 

Per participar en el concurs, entre el dia 4 d’Abril i 26 d’Abril de 2023 ambdós inclosos, disposeu de dues vies per enviar els dibuixos:

  • En format digital al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. En format jpg. Indicant:
    • Nom i cognom de l’autor/a del dibuix.
    • Nom i cognom del professional responsable de l’autor/a del dibuix
    • Centre de treball i professió del professional responsable.
    • Telèfon de contacte del professional.
    • Correu electrònic.
  • En format físic per correu intern a l’atenció de Maria del Mar Ramis Petro. (Secretaria de direcció. Carrer de l’Escola Graduada, numero 3. 2on pis).
0
0
0
s2sdefault

El Govern llença la campanya 'Atenció Primària, especialistes en tu' per destacar la feina feta per metges, infermeres i resta de personal sanitari i administratiu

L'Atenció Primària atén prop del 90% dels processos relacionats amb la salut dels ciutadans de les illes, segons les darreres dades estadístiques de la Conselleria de Salut i Consum. Per donar a conèixer la importància d'aquesta branca de la sanitat pública i destacar la tasca dels seus professionals en l'atenció més propera que existeix als usuaris, el Govern llança una campanya amb testimonis reals de pacients i treballadors.

La campanya es divideix en diferents històries reals que recullen les opinions d'usuaris que visiten regularment els seus centres de salut, i expliquen les experiències amb els professionals de l'Atenció Primària de les Illes Balears (metges, infermeres, altres sanitàris i personal d'administració).

"El més important de tot és tenir confiança amb el metge, i jo en tenc molta, plena." Així arrenca el primer testimoni. Cati és una pacient d'Atenció Primària, que posa en relleu el tracte rebut per part del seu metge de família, el doctor Caldentey. Històries com aquesta, o altres com l'experiència d'una dona embarassada amb la seva comare, infermera especialitzada, es podran veure pròximament als mitjans de comunicació i les xarxes socials dins aquesta campanya que inclou vídeos, falques de ràdio, gràfiques en premsa escrita i bàners a la premsa digital.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

Disponible la planificació de les rutes saludables adreçades a tots els ciutadans d'Atenció Primària de Mallorca, consulta els horaris, les dates i acudeix al teu centre de salut. 

  PLANIFICACIÓ DE LES RUTES SALUDABLES DELS CENTRES DE SALUT DE #APMALLORCA  
         
  SECTOR CENTRE DE SALUT HORARI DIA  
  PONENT ARQUITECTE BENNÀSSAR 9.30-10.30 Dijous  
  CAMP REDÓ 9-10.30 Dimarts  
  UBS Son Sardina 9-10 Dijous  
  CASA DEL MAR 9-10 Divendres  
  UBS El Terreno  9-10 Divendres  
  ESCORXADOR 9.30-10.30 Divendres  
  ESPORLES 9.30-10.30 Divendres  
  PALMANOVA 10.45-11.45 Divendres  
  UBS Son Ferrer 9.30-10.30 Dijous  
  SANT AGUSTÍ 9.30-10.30 Divendres  
  SANTA CATALINA  9.30-10.30 Dimecres  
  SANTA PONÇA 9.30-10.30 Divendres  
  SON CLADERA 10-11 Divendres  
  SON PISÀ 10-11 Dimarts  
  SON RUTLAN 9.30-10.30 Dilluns  
  SON SERRA 9-10 Dijous  
  VALLDARGENT  10-11 Divendres  
  MIGJORN PLATJA DE PALMA 8.15-9.15 Dijous  
  UBS Arenal  8.45-9.45 Dimarts  
  COLL D'EN RABASSA 9.30-10.45 Divendres  
  ESCOLA GRADUADA  10-11 Dilluns   
  LLUCMAJOR 10-11 Dijous  
  RAFAL NOU 9.30-10.30 Divendres  
  SANTA MARIA 8.30-9.30 Dill/dim/div  
  SOLLER 9-10 Dim/dijous  
  SON FERRIOL  8.30-9.30 Divendres  
  PONT D'INCA 9.30-10.30 Divendres  
  MUNTANYA 8.30-9.30 Dim/div  
  EMILI DARDER 9.45-10.45 Dim/dijous  
  SON GOTLEU 9.30-10.30 Dijous  
  LLEVANT FELANITX 9.30-10.45 Divendres  
  ARTÀ 9.30-10.30 Dimecres  
  CAPDEPERA 10-11 Divendres  
  MANACOR 9.15-10.30 Divendres  
  PORTO CRISTO 9.30-10.30 Dimarts  
  SON SERVERA 10-11 Dijous  
  UBS Petra (VILAFRANCA) 16.30-17.30 Dimarts  
  ALCÚDIA 9-10 Divendres  
  TRAMUNTANA UBS Port Alcúdia 9-10 Dim/Dissabte  
  INCA 9.30-10.30 Dimarts  
  UBS Lloseta 8.30-9.30 Dijous  
  POLLENÇA 9.30-10.30 Divendres  
  SA POBLA 17.30-18.30 Dimecres  
  SON AMONDA 9.30-10.30 Divendres  
  UBS Llubí (SINEU) 9-10 Dimecres  
         
0
0
0
s2sdefault

El passat mes de desembre la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca va publicar el seu Pla estratègic 2022-2025, pel qual es fixen les línies estratègiques de present i futur d'aquesta institució. 

 

 

 

 

 

    Pla estratègic 2022-2025 de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca

      Atenció Primària de Mallorca. Govern de les Illes Balears. 2022

 
 
 
 
 
 
Tal com s'explica al document, el Pla estratègic 2022-2025 de la Gerència d’Atenció Primària de mallorca analitza d’una manera sistematitzada la realitat actual de l’atenció primària, què es pretén fer i a on es vol arribar, com fer- ho i com saber si s’ha assolit l’objectiu. És una guia de referència per a tots els organismes, els col·lectius i les persones implicats en el Pla i actua com a element orientador i dinamitzador per assolir les metes proposades amb coherència i racionalitat.
 
En la part inicial s’assenyalen els principis i els valors que caracteritzen el sistema públic de salut de les Illes Balears i l’atenció primària. A continuació, es presenta l’anàlisi de context i de situació que ha permès saber els factors intrínsecs i extrínsecs que formen la situació en què es troba l’atenció primària de Mallorca. Seguidament, a partir de l’anàlisi de situació i basant-se en els principis i els valors assenyalats, s’estableixen quatre àrees d’intervenció (ciutadania, professionals, organització de l’atenció primària i relacions d’aquesta amb l’entorn), sobre les quals es presenten recomanacions d’avanç i de desenvolupament en forma de set línies estratègiques i de vint-i-un objectius estratègics. Així mateix, per raons de practicitat i d’ef¡ciència es mantenen i s’integren altres plans o programes queja estaven implantats, relatius a la cronicitat, la seguretat del pacient i la promoció de la salut. 
 
Per a cadascun dels objectius estratègics es presenten algunes propostes d’actuació, de caràcter més tàctic i operatiu, en forma d’accions dirigides a respondre als problemes reals de la població i encaminades a millorar la qualitat de l’atenció primària. Aquestes actuacions s’han d’especificar i s’han de desenvolupar plenament per mitjà dels projectes operatius corresponents. Finalment, el document es completa amb les propostes d’implementació, seguiment i avaluació del Pla.
 
0
0
0
s2sdefault

La Comissió d’Investigació d’Atenció Primària (AP) de Mallorca per acord dels seus membres, obri la desena convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació que es realitzin en l’àmbit d’AP de Mallorca (IB-Salut). L’objectiu d’aquesta convocatòria interna competitiva és la promoció de la investigació en AP de Mallorca. La dotació d’aquesta convocatòria prové del fons generat com a “overhead” d’investigació que ascendeix fins a 6.000 €.

Bases

1. L’àmbit de la convocatòria és la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca (GAPMallorca).
2. En el marc d’aquesta convocatòria cada investigador/a només pot participar en una sola proposta. La dedicació al projecte és compatible amb la realització d’altres projectes competitius.
3. L’Investigador/a principal i al menys el 50% de l’equip investigador del projecte ha de tenir formalitzada la seva vinculació funcionarial, estatutària o contractual amb la GAP-Mallorca, com      a mínim durant el temps comprès entre la presentació de les sol•licituds i la finalització del projecte. No obstant això, poden formar part de l’equip investigador professionals d’altres
    centres i institucions alienes a AP de Mallorca.
4. L’investigador/a principal no podrà estar vinculat/da a un pla de formació especialitzada durant el període d’execució del projecte.
5. És requisit que la valoració de la qualitat del projecte tingui una puntuació mitjana mínima de 65.
6. L’investigador/a principal no ha d’haver obtingut una ajuda prèvia de la convocatòria en els darrers 5 anys
7. A similars puntuacions investigadors/es d’atenció primària principals d’un projecte competitiu en els darrers 10 anys.
8. Per optar a les ajudes, les persones interessades han documentació en format electrònic a la Comissió d’Investigació (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.), amb la indicació a l'assumpte “Convocatòria 2022 d’ajudes per a projectes d’investigació AP Mallorca”. La data límit és dia 5 de març de 2023 a les 23:59 hores. 

Llegeix més: X Convocatòria interna d'ajudes per a projectes d'investigació d'Atenció Primària de Mallorca
0
0
0
s2sdefault

 

La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca organitza entre el 20 d'octubre i el 18 de novembre el 4r Concurs fotogràfic d'imatges d'Atenció Primària de Mallorca.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és obrir una finestra al treball comunitari i d'atenció a la ciutadania que realitzen els professionals d'Atenció Primària de Mallorca. 

Consulta les Bases del concurs per participar-hi. 

Les dotze millors fotografies il·lustraran el Calendari d'Atenció Primària de Mallorca 2023. El 23 de novembre s'avisarà als guanyadors i es publicaran les imatges guanyadores a la web d'Atenció Primària de Mallorca. 

0
0
0
s2sdefault

 

 

El mes de juny de 2018 les Illes Balears es va constituir com a HOST Illes Balears o Centre coordinador Regional depenent del Servei de Salut de les Illes Balears. Els centres que participen com a candidats d’aquest programa implanten guies de bones pràctiques al llarg de tres anys, es tracta d'un procés tutoritzat amb una metodologia d’implantació desenvolupada per la RNAO i adaptada al context de les Illes Balears per Investén-ISCIII.

Al gener de 2022 la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha aconseguit ser candidat a Centre compromès en l’excel·lència en les cures.

Els Centres compromesos en l’excel·lència en les cures són reconeguts per les institucions convocants com una institució implicada en l’aplicació, avaluació i el manteniment de les Guies de bones pràctiques.

El Programa d’implantació de bones pràctiques en les cures es coordina a Espanya des de La Unidad de Investigación en Cuidados y Servicios de Salud (Investén-ISCIII) y el Centro Español para los cuidados de salud basados en la evidencia (CECBE) constituïts com a BPSO HOST-España (o Centre Coordinador).

Tota la informació a https://www.ibsalut.es/apmallorca/ca/professionals/bpso-atencio-primaria

 

0
0
0
s2sdefault

 

 

Més de 260 professionals varen participar a la gala infermera al Castell de Bellver amb motiu del dia internacional de la infermeria. L'objectiu era agraïr la tasca d'aquests professionals a atenció primària al llarg de la pandèmia. 
 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, van assistir a la Gala d’Infermeria d’Atenció Primària de Mallorca, que va tenri lloc al Castell de Bellver amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Infermeres.

A l’acte varen assistit també el batle de Palma, José Hila; el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i la directora d’Infermeria de la GAP Mallorca, Consuelo Méndez, entre altres autoritats.

La presidenta Armengol i la consellera Gómez varen pronunciar unes paraules a l’acte, juntament amb altres responsables i representants d’infermeria de diferents centres de salut.

0
0
0
s2sdefault

Els dies 16 i 17 de juny de 2022 tindrà lloc la VIII Jornada d’Investigació a l’Atenció Primària de Mallorca, organitzada bianualment per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).

Aquesta activitat té per objectiu compartir els darrers avenços en la recerca en atenció primària; així com, discutir-los i mostrar a la comunitat científica els projectes en fase d’elaboració o estudi.

La Jornada es farà al Centre de Cultura de Palma (Sa Nostra), iniciant-se dijous 16 de juny horabaixa amb la realització de tres tallersElements clau de la investigació qualitativa en salut,   Tot allò que has de saber per preparar una tesi a atenció primària i Resultats en salut i experiències reportades pels pacients (PROMs i PREMs) per a la investigació, la pràctica clínica i la gestió

El matí del divendres 17 de juny entre les 8.00 i les 15.00 h es desenvoluparà el programa científic amb la realització de cinc taules rodones, diverses comunicacions orals i una conferència inaugural. La conferència inaugural anirà a càrrec del Dr. Rafel Ramos, metge de família, catedràtic de la Universitat  Girona, cap de la Unitat de Recerca de Girona i coordinador de la Red de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Promoción de la Salud (RICAPPS) a nivell nacional. 

El termini per a presentar comunicacions finalitza a les 23:59 hores del dijous 9 de juny, ja estan disponibles les Normes per a l'enviement de treballs.

La inscripció a la jornada estarà oberta fins el 13 de juny, tots els inscrits seran admesos. No cal confirmació.

0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

 
La Direcció Mèdica de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha preparat un webinar per a metges de família interessats en conèixer Atenció Primària de Mallorca, qui som, què fem i com ens organitzem, ofertes laborals a curt i mitjà termini, línies de treball i projectes en marxa, entre altres moltes coses.
 
A més contarem amb la presència d'alguns metges de família que compartirán la seva experiència personal després d'haber-se incorporat a treballar amb nosaltres. Per supost, contarem amb la possibilitat d'interaccionar amb els participants i contestar a totes les preguntes que es plantegin.
 
L'objectiu principal d'aquesta activitat és donar a conèixer la nostra organització als metges de família del nostre país, i que coneguin qué oferim, perquè es plantejin treballar amb nosaltres.
 
Aquesta activitat es realitzarà en línia, el dia 5 de maig a les 13.30 hores.
 
Per participar únicament és necesario inscriure's omplint el següent qüestionari i posteriorment es remitirà l'enllaç per poder connectar-se a la reunió en línia.
 
 
 
0
0
0
s2sdefault

Disponible la planificació de les rutes saludables adreçades a tots els ciutadans d'Atenció Primària de Mallorca, consulta els horaris, les dates i acudeix al teu centre de salut. 

  PLANIFICACIÓ DE LES RUTES SALUDABLES DELS CENTRES DE SALUT DE #APMALLORCA  
         
  SECTOR CENTRE DE SALUT HORARI DIA  
  PONENT ARQUITECTE BENNÀSSAR 9.30-10.30 Dijous  
  CAMP REDÓ 9-10 Dimecres  
  UBS Son Sardina 9-10 Dijous  
  CASA DEL MAR 9.30-10.30 Divendres  
  ESCORXADOR 9.30-10.30 Divendres  
  ESPORLES 9.30-10.30 Divendres  
  SANT AGUSTÍ 9-10 Divendres  
  SANTA CATALINA  9.30-10.30 Dimecres  
  SON CLADERA 10-11 Divendres  
  SON PISÀ 10-11 Dimarts  
  SON RUTLAN 9.30-10.30 Dilluns  
  SON SERRA 9-10 Dijous  
  VALLDARGENT  10-11 Divendres  
  MIGJORN PLATJA DE PALMA 8.15-9.15 Dijous  
  COLL D'EN RABASSA 9.30-11 Divendres  
  ESCOLA GRADUADA  10-11 Divendres  
  LLUCMAJOR 10-11 Dimarts  
  RAFAL NOU 9.30-11 Divendres  
  SANTA MARIA 8.30-9.30 Dill/dim/div  
  SOLLER 9:30-10.30 Dim/dijous  
  EMILI DARDER 10.15-11.15 Dim/divendres  
  SON GOTLEU 9.30-10.30 Dijous  
  LLEVANT FELANITX 9.30-10.30 Divendres  
  SON SERVERA 9-10.30 Dijous  
  UBS Petra (VILAFRANCA) 16.30-17.30 Dimarts  
  TRAMUNTANA ALCÚDIA 9-10 Dilluns  
  UBS Port Alcúdia 9-10 Dim/Dissabte  
  INCA 9.30-10.30 Dimarts  
  UBS Lloseta 8.30-9.30 Dijous  
  SON AMONDA 9-10 Divendres  
  UBS Llubí (SINEU) 9-10 Dimecres  
         
0
0
0
s2sdefault

La campanya «Amb TU SOM Atenció Primària» pretén fer visible l'atenció primària, posar-la en valor i apropar-la a tothom. Si l’atenció primària té un tret diferenciador, aquest és el seu caràcter familiar i comunitari: atén les persones en totes les etapes de la vida —infants, adults i gent gran— i la comunitat —promou la salut i els estils de vida saludable. Des d’aquesta perspectiva es dona forma a l’eslògan «Amb TU SOM Atenció Primària».

 

Avui, Dia Nacional de l’Atenció Primària, és important reconèixer i donar als seus professionals el lideratge que els correspon. Per a això, s’inicia aquesta campanya amb cinc professionals que formen part dels equips i del nostre dia a dia: metges, infermeres, pediatres, infermeres de pediatria i gestors administratius. S’hi explica quines són les seves tasques principals, com és el seu dia a dia i com poden ajudar l’usuari. La campanya continuarà amb altres professionals, com comares, tècnics en cures auxiliars d’infermeria, farmacèutics i treballadores socials, entre d’altres. En definitiva, es tracta d’acostar l’atenció primària als ciutadans, de fer-la més accessible i de difondre la feina que hi fan els equips de professionals, sempre des de la proximitat que caracteritza aquest nivell d’assistència sanitària. Perquè per mantenir la salut de tothom, l’atenció primària és fonamental.

 

        

0
0
0
s2sdefault

 
\ La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, presenta el Pla Especial de Reactivació d’Atenció Primària, que pretén enfortir i potenciar l’atenció sanitària de primera línia

La Conselleria de Salut i Consum invertirà els pròxims anys 47,7 milions d’euros en incrementar les plantilles d’atenció primària de Mallorca, millorar les condicions laborals dels treballadors, i en reformar i ampliar la xarxa de centres de salut i unitats bàsiques.

Així ho ha manifestat la consellera Patricia Gómez durant la presentació del Pla Especial de Reactivació de l’Atenció Primària, amb el qual es manté el compromís del Govern d’enfortir aquest nivell assistencial per tal que pugui respondre amb eficàcia i qualitat a les necessitats emergents i de futur de la població.

Coincidint amb el Dia Nacional de l’Atenció Primària, la consellera Gómez i el director general del Servei de Salut, Juli Fuster han presentat el Pla, dirigit a consolidar i augmentar els recursos humans i a invertir en la reforma i creació d’infraestructures.

Llegeix més: Salut invertirà 47,7 milions d'euros en augmentar i estabilitzar les plantilles d'Atenció Primària...
0
0
0
s2sdefault

 

 

 

Atenció Primària de Mallorca publica avui al seu canal de YouTube una col·lecció de tutorials autoexplicatius sobre l'ús de les cambres inhalatòries per a pacients. A partir d'avui els usuaris d'Atenció Primària poden consultar en obert, sis vídeos sobre l'ús de les cambres inhalatòries segons els diferents tipus de pacients i formes d'utilització de les cambres. 

Amb aquesta iniciativa Atenció Primària vol fomentar l'ús de cambres inhalatòries en l'abordatge dels pacients amb malaltia pulmonar, així com sensibilitzar i fer conscients als pacients de la necessitat de gestionar correctament els inhaladors. Gràcies al visionat d'aquests manuals els pacients poden aprendre correctament la tècnica d'ús per tenir cura de la seva salut.

Des de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca es farà difusió entre els seus professionals, perquè un altre dels objectius d'aquest projecte és donar suport a la gran tasca d'educació per a la salut, que realitzen els professionals d'Atenció Primària de Mallorca, amb la generació de materials de qualitat. 

Llegeix més: Publicació dels tutorials d'ús de cambres inhalatòries per a pacients d'Atenció Primària de Mallorca
0
0
0
s2sdefault

La Comissió d’Investigació d’Atenció Primària (AP) de Mallorca per acord dels seus membres, obri la novena convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació que es realitzin en l’àmbit d’AP de Mallorca (IB-Salut).


L’objectiu d’aquesta convocatòria interna competitiva és la promoció de la investigació a l'àmbit de l'atenció primària de Mallorca.


La dotació d’aquesta convocatòria prové del fons generat com a “overhead” d’investigació que ascendeix fins a 6.000 €.

Llegeix més: IX Convocatòria interna d'ajudes per a projectes d'investigació d'Atenció Primària de salut de les...
0
0
0
s2sdefault

 
\ Es va produir ahir horabaixa al Centre de Salut Arquitecte Bennàssar (Palma)
 

La Conselleria de Salut i Consum, el Servei de Salut i la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca condemnen enèrgicament l'agressió que va patir ahir horabaixa la coordinadora i també metgessa de família del Centre de Salut Arquitecte Bennàssar, de Palma. Per aquest motiu han convocat per avui a les 12 del migdia una concentració per mostrar la repulsa davant les agressions al personal sanitari.

L’agressió es va produir ahir quan una pacient es va presentar d’urgències i, després de ser explorada per part de la metgessa, va exigir a la sanitària la recepta d’un medicament. Quan aquesta li va indicar que no procedia clínicament, la pacient la va insultar i a continuació la va agredir clavant-li un objecte al coll. La va immobilitzar per la força i la va obligar a expedir la recepta sota coacció. La metgessa va haver de ser atesa per ferides al coll i diverses contusions al cos. El centre va avisar la policia, que poc després va detenir la pacient.

Llegeix més: La Conselleria de Salut i Consum, el Servei de Salut i la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca...
0
0
0
s2sdefault

 
\ Teresa Piqué Sistac va ser una impulsora i una referent per a l’atenció primària de Mallorca

El Centre de Salut Son Pisà canvia de nom i passa a dir-se Centre de Salut Dra. Teresa Piqué, en homenatge a aquesta metgessa de família, que va morir el 2019 als seixanta anys.

A l’acte hi ha assistit la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey. També hi han participat la coordinadora del CS, Blanca Martínez, i la mare de la doctora Teresa Piqué, que ha destapat la placa d’homenatge.

La doctora Piqué va desenvolupar la carrera professional a Atenció Primària de Mallorca treballant a diversos centres de salut: Son Serra - La Vileta, Santa Catalina, Valldargent i Son Pisà. Va inaugurar aquest darrer centre i hi va exercir el càrrec de coordinadora. També es va introduir en la gestió sanitària assumint durant un temps la subdirecció mèdica de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca.

Piqué va dedicar la vida a la atenció primària: va viure en primera persona el canvi de model dels centres de salut, va defensar i impulsar la medicina familiar i comunitària i es convertí en una referent per a molts professionals.

0
0
0
s2sdefault

La Comissió d’Investigació d’Atenció Primària (AP) de Mallorca per acord dels seus membres, ha decidit atorgar una ajuda de 2000€ a cada un dels següents projectes, que s'han presentat a la VIII Convocatòria interna d'ajudes per a projectes d'investigació d'Atenció Primària de Mallorca: 

  • “Tratamiento con opioides de la disnea en pacientes EPOC en fase avanzada. Estudio TODEA-M” 

          PI002/21 del qual és investigador principal Matteo Mannucci (ESAD).

          Equip: Lucia Gorreto (Coll d'en Rebassa), Miguel Román (CS Son Pisà) i Joan Llobera (U. Investigació). 

 

  • Efecto de la medición del riesgo de caries en la disminución del riesgo en un grupo de población de 6 a 15 años en Atención Primaria de Mallorca: estudio cuasi-experimental”,

         PI003/21 del qual és investigadora principal María del Carmen Trullols Casas.

         Equip: Catalina Caldentey, María Fernandez-Baldón, Jose Miguel Quintana, Natale Magallanes  (dentistes, Programa

         Atenció Bucodental Illes Balears).  

 

  • Detección de caries y lesiones periapicales en ortopantomografías mediante Inteligencia Artificial. Desarrollo e implementación del software de redes neuronales (DL)” 

         PI005/21 del qual és investigador principal Francesc Pérez Pastor.

         Equip: Joan Genovart, Irene Coll, Ana Belen Coronado. Destintes AP. Ignacio García-Moris (cirurgia orar). 

0
0
0
s2sdefault

\ Aquesta reordenació sanitària permet redistribuir la població i reforçar la plantilla de professionals

 El Servei de Salut de les Illes Balears ha reorganitzat l’ordenació sanitària territorial d’Inca i la seva àrea per millorar l’accessibilitat i l’assistència sanitària de la població. Aquesta mesura consisteix a crear la Zona Bàsica de Salut de So Na Monda, de manera que la unitat bàsica del mateix nom esdevé centre de salut. Així doncs, les 45.765 targetes sanitàries adscrites a l’àrea que comprèn Inca i els municipis que hi estan adscrits es repartiran en dos centres de salut de referència: Es Blanquer i So Na Monda.

Llegeix més: So Na Monda es converteix en centre de salut per millorar l'accessibilitat i l'assistència...
0
0
0
s2sdefault

\ Aquesta reordenació sanitària permet redistribuir la població i reforçar la plantilla de professionals

El Servei de Salut de les Illes Balears ha reorganitzat l’ordenació sanitària territorial d’Inca i la seva àrea per millorar l’accessibilitat i l’assistència sanitària de la població. Aquesta mesura consisteix a crear la Zona Bàsica de Salut de So Na Monda, de manera que la unitat bàsica del mateix nom esdevé centre de salut. Així doncs, les 45.765 targetes sanitàries adscrites a l’àrea que comprèn Inca i els municipis que hi estan adscrits es repartiran en dos centres de salut de referència: Es Blanquer i So Na Monda.

Aquesta reordenació suposa una millora de l’accessibilitat, perquè s’assignarà cada usuari al centre de salut més proper al seu domicili. En conseqüència, les unitats bàsiques de salut de les dues zones queden distribuïdes així:

Centre de Salut So Na Monda (14.547 targetes sanitàries): UBS Caimari, UBS Escorca, UBS Moscari, UBS Sa Calobra (només operativa els mesos d’estiu) i UBS Selva, a més d’una part del municipi d’Inca.

Llegeix més: So Na Monda es converteix en centre de salut per millorar l'accessibilitat i l'assistència...
0
0
0
s2sdefault

Avui és el dia internacional contra el Càncer, la Coordinació Estratègica de Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut informa que el càncer és la segona causa de mort després de les malalties de l'aparell circulatori, encara que en els homes ocupa el primer lloc.

Un dels principals factors de risc per a molts tipus de càncer (pulmó, boca, laringe, esòfag, pàncrees, estómac, bufeta i ronyó) és l'addicció al tabac. En canvi, els beneficis de deixar de fumar comencen des del primer dia i, als 10 anys del seu abandonament, el risc de morir per un càncer de pulmó es redueix a la meitat.

D'altra banda, una alimentació no saludable, el sedentarisme, l'obesitat i el consum d'alcohol es relacionen en el seu conjunt amb patir càncer de còlon i recte, esòfag, ronyó, fetge, estómac, mama i endometri.

A més, l'exposició a la radiació ultraviolada està relacionada amb l'increment del càncer de pell i, determinades substàncies químiques i radiacions a càncers de diversa índole.

D'altra banda, se sap que, si s'actués majoritàriament sobre aquests factors de risc, ja insistint regularment als programes de detecció precoç, més d'una tercera part de tots els càncers es podrien evitar i altres podrien tractar-se precoçment o de forma pal·liativa. Portant una vida saludable es podrien evitar a Espanya més de 41.000 defuncions i 64.800 casos nous de càncer.

Davant d'aquesta situació, l'Estratègia del Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum promociona a qualsevol edat, el Codi Europeu Contra el Càncer per prevenir o disminuir el risc de patir càncer.

Per a dubtes amb els programes de promoció i prevenció, els ciutadans poden contactar amb la Coordinació de l'Estratègia de Càncer al telefon 900 102 560

 

0
0
0
s2sdefault

El COMETA-AP, Comitè d'Ètica Assistencial de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, té prevista la renovació dels seus membres tal i com estipula el seu reglament intern, pel que s'emet una convocatòria oberta a la que us animam a participar.

Per participar-hi és necessari presentar la sol·licitud en el termini establert, abans del dia 12 de febrer de 2021.

Cal complir els requisits següents:

  • Tenir, preferiblement, formació acreditada en bioètica o experiència en comitès ètic-assistencials o d'investigació.
  • Tenir interès en formar part d'aquest comitè d'ètica assistencial.
  • Tenir compromís de treball i disponibilitat per assistir a les reunions.

 

Si estàs interessada/interessat en participar en aquesta convocatòria, envia un correu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

>> INFORMACIÓ DE LA CONVOCATÒRIA

0
0
0
s2sdefault

La Comissió d’Investigació d’Atenció Primària (AP) de Mallorca per acord dels seus membres, obri la vuitena convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació que es realitzin en l’àmbit d’AP de Mallorca (IB-Salut).

Objectiu
L’objectiu d’aquesta convocatòria interna competitiva és la promoció de la investigació en AP de Mallorca. 

Dotació
La dotació d’aquesta convocatòria prové del fons generat com a “overhead” d’investigació que ascendeix fins a 6.000 €.

Bases
1. L’àmbit de la convocatòria és la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca (GAPMallorca).

2. En el marc d’aquesta convocatòria cada investigador/a només pot participar en una sola proposta. La dedicació al projecte és compatible amb la realització d’altres projectes competitius.

3. L’Investigador/a principal i al menys el 50% de l’equip investigador del projecte ha de tenir formalitzada la seva vinculació funcionarial, estatutària o contractual amb la GAP-Mallorca, com a mínim durant el temps comprès entre la presentació de les sol·licituds i la finalització del projecte. No obstant això, poden formar part de l’equip investigador professionals d’altres centres i institucions alienes a AP de Mallorca.

4. L’investigador/a principal no podrà estar vinculat/da a un pla de formació especialitzada durant el període d’execució del projecte.

5. És requisit que la valoració de la qualitat del projecte tingui una puntuació mitjana mínima de 65.

6. A similars puntuacions, es prioritzaran els projectes d’investigadors/es que no hagin obtingut una ajuda prèvia de la convocatòria en els darrers 2 anys.

7. Per optar a les ajudes, les persones interessades han d’enviar la següent documentació en format electrònic a la Comissió d’Investigació (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.), indicant a l’assumpte: “Convocatòria 2020 d’ajudes per a projectes d’investigació AP Mallorca”. La data límit és dia 15 de Gener de 2021 a les 24 hores. 

Llegeix més: VIII Convocatòria interna d'ajudes per a projectes d'investigació d'atenció primària de salut de...
0
0
0
s2sdefault

 
\ En uns dies, una vegada finalitzi la formació dels professionals, es preveu que es facin a tota Atenció Primària i al 061

Salut ja ha començat a aplicar el test ràpid d’antígens de la COVID-19 en centres d’atenció primària de les Illes Balears. Un cop finalitzi la formació dels professionals es preveu que es puguin fer a tota Atenció Primària (centres de salut, punts d’atenció continuada (PAC) i serveis d’urgències d’atenció primària (SUAP) i també per mitjà dels equips del SAMU-061. El Servei de Salut ha adquirit 850.000 tests ràpids (450.000 ja estan a disposició dels centres i se’n preveu l’arribada de 400.000 més).

Els centres de salut on ja s’han començat a aplicar aquests tests són el CS Llucmajor i CS Inca, a Mallorca; la unitat volant d’atenció al coronavirus (UVAC) ubicada al CS Dalt Sant Joan, a Menorca, i la UVAC bàsica del CS Es Viver, a Eivissa.

Llegeix més: Salut comença a aplicar el test ràpid d’antígens en centres d’atenció primària de les Illes Balears
0
0
0
s2sdefault

 
\ L’11 de maig va assumir el rastreig de casos i contactes i es varen començar a fer proves PCR als centres de salut

Atenció Primària de Mallorca va multiplicar per catorze el nombre de proves diagnòstiques de COVID-19 que es varen dur a terme durant la segona onada. Concretament, i si es comparen les dades de proves PCR fetes del dilluns al divendres en els centres de salut d’arreu de Mallorca, es va passar de 847 proves durant la segona setmana de maig a les 11. 565 registrades durant la setmana del 17 al 21 d’agost.

L’11 de maig va ser el dia que Atenció Primària de Mallorca va assumir el rastreig de casos i contactes estrets i, per tant, es varen començar a fer les proves PCR en aquest nivell assistencial. No només es varen fer proves diagnòstiques als casos sospitosos de COVID-19, sinó també als contactes estrets dels casos confirmats. Totes aquestes accions han estat clau per controlar la pandèmia.

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca va multiplicar per catorze el nombre de proves diagnòstiques de...
0
0
0
s2sdefault

 
 
\ Es tracta de 50 places de residents de medicina i 14 d’infermeria familiar i comunitària

Atenció Primària de Mallorca ha donat la benvinguda a seixanta-quatre residents en un acte que ha tengut lloc a la sala d’actes de l’Hospital Son Llàtzer. Es tracta de 50 residents de medicina (MIR) i 14 d’infermeria familiar i comunitària (IIR). Enguany s’ha doblat l’oferta formativa de professionals de la salut a fi de lluitar contra la manca de professionals que afecta l’AtencióPrimària en els darrers anys.

Com a novetat d’enguany, hi ha cinc nous centres docents acreditats. Es tracta dels CS Pont d’Inca-Martí Serra, CS Emili Darder (Palma), CS Platja de Palma-Ca’n Pastilla (Palma), CS Serra Nord (Sóller) i CS. Son Rutlan–Aragó (Palma)

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca dona la benvinguda a seixanta-quatre residents
0
0
0
s2sdefault

 
\ Permetrà un millor diagnòstic de pacients de risc i necessitat d’ingrés hospitalari
 

Atenció Primària de Mallorca imparteix des del passat mes de juny una formació específica en ecografia pulmonar per poder fer un diagnòstic precoç i avançat de la COVID-19. Amb aquesta formació, que ja han rebut prop de 40 metges de família, es podrà identificar de manera precoç i avançada els pacients amb sospita de COVID. A més, estan pendents de formar-se uns altres 25 professionals més en tallers que s’impartiran a partir del mes de setembre. 

L’adquisició d’aquesta formació i habilitats per part del personal d’atenció primària pot ser de gran utilitat tant per als pacients amb majors riscs de complicacions —i que poden requerir ser derivats a l’atenció hospitalària— com també per al seguiment a pacients curats amb persistència de símptomes respiratoris. 

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca imparteix formació en ecografia clínica pulmonar per poder fer un...
0
0
0
s2sdefault

 

 

\ Algunes, com ara la UBS Es Molinar o la UBS Sa Indioteria, es mantenen com a centre de coordinació o de presa de mostres

 

\ La crisis sanitària ha fet necessari adaptar l’atenció primària per garantir la seguretat dels usuaris i dels professionals

 

Les unitats bàsiques de salut (UBS) d’Atenció Primària de Mallorca reprenen a partir de demà l’activitat assistencial. En el procés actual de desescalada s’ha decidit reprendre aquesta activitat assistencial de manera progressiva a la majoria de les vuitanta-sis unitats bàsiques de salut de Mallorca.

 

Hi ha alguna excepció, com ara la UBS Es Molinar, que es manté com a Central de Coordinació COVID-19 —per centralitzar la gestió dels pacients d’Atenció Primària amb aquesta malaltia—; o la UBS Sa Indioteria, que centralitzarà les unitats COVID-exprés de recollida de mostres per al diagnòstic de la COVID-19.

 

Llegeix més: Les Unitats Bàsiques de Salut (UBS) d'Atenció Primària de Mallorca reprenen l'activitat...
0
0
0
s2sdefault

\ S'estableix un sistema de cita prèvia telefònica basat en el tipus de consulta de l’usuari, i no en el professional que l’ha d’atendre


\ Es mantenen els circuits respiratoris implementats a causa de la COVID-19 i s'estableixen novetats com, per exemple, les unitats de gestió administrativa

 

Atenció Primària de Mallorca aposta per un nou model d'estructura organitzativa i de gestió clínica que potencia l'atenció telefònica i millora l'accessibilitat. Aquest nou model té com a principal objectiu dirigir el pacient cap el professional que millor pugui resoldre la seva necessitat. D’aquesta manera es millora l’eficiència i l’agilitat en l’assistència sanitària.

Així, s'estableix un sistema de cita prèvia telefònica basat en el tipus de consulta de l’usuari, i no en el professional que l’ha d’atendre. Es tracta de conèixer quina necessitat té l’usuari que demana cita per oferir-li el recurs sanitari o no sanitari més adient. Les cites s'organitzen segons el tipus de consulta (burocràtica, mèdica, d’infermeria, de farmàcia...). Aquest model s'ha començat a implantar a Mallorca i se’n preveu, més endavant, l’aplicació a Menorca, Eivissa i Formentera.

La implementació en els centres de salut dels dos circuits diferenciats segons si l’usuari presenta símptomes i signes de malaltia respiratòria o no respiratòria —com a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19—es manté, atès que, tot i que la situació ha millorat notablement, encara és necessari continuar amb les mesures de prevenció.

Igualment, els centres de salut mantenen totes les mesures higièniques i de distància de seguretat establertes el mes de març. Durant el confinament, Atenció Primària va crear agendes genèriques de manera que la població podia ser atesa per qualsevol professional sanitari, i no necessàriament pel seu metge de capçalera. D’ençà del 8 de juny, els centres procuren —en la mesura del possible— que els pacients siguin atesos pel seu professional de referència.

El concepte tradicional d'accés al sistema sanitari canvia i s'introdueix la cita prèvia telefònica, que té com a finalitat dirigir el pacient cap al professional més idoni per resoldre la seva necessitat. El primer contacte sempre serà telefònic i, a partir d’aquí, el professional es posarà en contacte amb l’usuari per valorar si la consulta es pot resoldre telefònicament o presencial —sigui en el centre de salut o bé en el domicili del pacient. Actualment, l'única excepció aplicable a aquest sistema són les agendes de les consultes de pediatria, concretament el Programa de salut infantojuvenil —controls periòdics dels infants d’entre 0 a 14 anys— i les vacunacions, que sempre són presencials. Les consultes virtuals, a través d'Internet, s'han posat en marxa com a projecte pilot i s'ha demostrat que són altament eficaces en el procés assistencial. De moment, se’n manté l’activitat.

Es creen noves consultes com ara la de gestió administrativa, la dels tècnics d’auxiliars d’infermeria o la dels farmacèutics d’atenció primària. En el cas de les consultes d’infermeria, es creen nous protocols de gestió infermera. Es tracta, en definitiva, d’adequar els recursos a les necessitats dels usuaris:

Consultes de gestió administrativa: són de tipus burocràtic i ateses per les unitats de gestió administrativa (UGA), que estan a les àrees d’admissió dels centres de salut. És important remarcar que, fins ara, aproximadament el 30 % del temps que inverteix el personal mèdic és per resoldre gestions burocràtiques. El gestor administratiu podrà resoldre algunes consultes i gestionar-ne d’altres amb el professional més adient en cada cas i, d’aquesta manera, disminuirà la càrrega de feina del personal mèdic. Alguns exemples d’aquest tipus de consultes són renovar les receptes, sol·licitar un certificat de salut o un part de lesions, les peticions ortoprotètiques, etc. Es crea, a més, la figura del gestor administratiu hospitalari per millorar la continuïtat assistencial entre atenció primària i atenció hospitalària. Així s’eviten visites innecessàries al metge de família en casos com, per exemple, la petició d’una ambulància per fer un seguiment a consultes externes d’un hospital.

Consultes d'infermeria: es desenvolupen al màxim les competències del personal d'infermeria en l'atenció a la demanda, la promoció i el manteniment de la salut, i el seguiment de persones amb patologies cròniques, com per exemple la hipertensió o la diabetis. S'han creat vint-i-quatre protocols de gestió infermera, ja que aquest personal és el més idoni per resoldre segons quin tipus de consultes com ara ferides, síndrome miccional, diarrea, picades, taps de cerumen, insomni, cefalea, ansietat, etc. No obstant això, si aquest personal detecta signes d'alarma d’acord amb els protocols, el pacient serà derivat al metge.

Consultes de farmacèutics d’atenció primària: són ateses per farmacèutics d’atenció primària i estan relacionades amb els medicaments, com ara dubtes sobre la presa, efectes secundaris, problemes de desproveïment, etc. Aquestes consultes són molt útils, sobretot en els casos dels pacients polimedicats.

Consultes de tècnics auxiliars d’infermeria (TCAI): aquests tècnics, que també desenvolupen al màxim les seves competències, tenen accés al sistema d'informació d’atenció primària i hospitalària per consultar i tramitar peticions d'analítiques i registrar l’activitat assistencial. Es creen també agendes específiques dels TCAI a cada centre de salut.

 

 

0
0
0
s2sdefault

 

\ Armengol i Gómez han visitat la Central de Coordinació COVID-19, que manté la coordinació i la centralització de tota la informació sobre la malaltia

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat aquest dilluns dematí la Central de Coordinació COVID-19, administrada per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca. Aquest centre s’encarrega de centralitzar i coordinar la gestió dels pacients infectats pel SARS-CoV-2.

Durant la visita, Armengol ha destacat que les Illes Balears han estat una de les primeres comunitats a treballar de manera directa a través d’Atenció Primària per vigilar l’expansió de la malaltia i evitar una ocupació molt alta dels hospitals: “Els sistemes de seguiment de les persones amb símptomes ens ha ajudat a tenir una bona situació de la pandèmia a la nostra comunitat autònoma”. En la mateixa línia, Armengol ha traslladat al personal que treballa en aquest centre “l’agraïment més sentit” per part del Govern per la seva “feina magnífica per protegir la salut de la ciutadania”. “Tots som conscients del que ha demostrat el personal sanitari i de la necessitat de tenir un sistema de salut pública”, ha expressat.

Llegeix més: Els centres de salut s’encarreguen de dur a terme el rastreig de contactes de pacients amb...
0
0
0
s2sdefault

\ Es tracta de 144 treballadors sanitaris i 9 conductors que donaran suport als 22 PAC i 4 SUAP de Mallorca

\ Es pretén mantenir la continuïtat assistencial durant els caps de setmana, a més de millorar la cobertura telefònica i l'atenció domiciliària

 

Atenció Primària de Mallorca ha reforçat amb 153 professionals els Punts d'Atenció Continuada (PAC) i els Serveis d'Urgència d'Atenció Primària (SUAP) de Mallorca per afrontar les necessitats assistencials derivades de la COVID-19. Aquest reforç, que s'ha dut a terme en els darrers dies, té com a finalitat mantenir durant els caps de setmana la continuïtat assistencial —amb els nous circuits d'atenció respiratòria creats arran del nou coronavirus—, a més de millorar la cobertura telefònica i l'atenció domiciliària.

 

Del total de professionals contractats, 144 són sanitaris i 9, no sanitaris. D’aquesta manera, s’han incorporat 40 professionals administratius; 53 infermers/infermeres; 33 metges/metgesses de medicina de família i comunitària; 6 pediatres; 12 tècnics/tècniques en cures auxiliars d'infermeria i 9 conductors/conductores. Actualment, a Mallorca hi ha 22 PAC —distribuïts arreu de Mallorca— i 4 SUAP —ubicats un a Inca i tres a Palma (l’Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà).

Llegeix més: Atenció Primària reforça amb 153 professionals els punts d'atenció continuada i serveis d'urgència...
0
0
0
s2sdefault

 

\ Funciona des de divendres passat i ja ha resolt 462 consultes per Twitter, Facebook i Instagram

\ Quinze professionals sanitaris responen aquestes consultes de manera voluntària

 

Quinze professionals sanitaris d’Atenció Primària de Mallorca atenen consultes de salut per mitjà de les xarxes socials, amb l’etiqueta #APMallorca. Aquest servei de consultes en línia es va posar en marxa divendres passat i ja ha resolt 462 consultes (102 per Twitter, 130 per Facebook i 230 per Instagram). Aquesta iniciativa pretén oferir respostes sanitàries als ciutadans que estan a ca seva i evitar, així, que augmenti la pressió assistencial en els centres de salut. Per respectar la intimitat dels pacients i la protecció de dades, la consulta virtual s’ha de fer amb un missatge privat.

 

Aquest servei l’ofereix un equip de quinze professionals, que treballen de manera voluntària, conjunta i coordinada. Responen les consultes plantejades pels usuaris entre les 08.00 i les 20.00 h. Són sobretot metges de família, pediatres, infermeres i comares. Recentment, també s’ha incorporat una fisioterapeuta a l’equip. De moment no atén consultes dels usuaris, però ofereix suport consultiu a la resta dels professionals.

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca posa en marxa la Consulta virtual de salut #APMALLORCA, a les xarxes...
0
0
0
s2sdefault

\ Es tracta d’una mesura sense precedents per preparar-se en cas de passar a una fase més avançada de la pandèmia COVID-19

L’assistència dels centres de salut d’Atenció Primària de Mallorca s’ha reorganitzat durant els darrers dies per estar preparats en cas de passar a una fase més avançada de la pandèmia de COVID-19. En la línia de contenir al màxim la possibilitat de contagis i protegir als professionals sanitaris, els centres de salut han habilitat consultes específiques per a l’atenció de les malalties respiratòries, entre les quals es pot trobar la COVID-19. Aquestes consultes es troben separades físicament de les generals; d’aquesta manera els pacients no han de compartir el mateix espai a les sales d’espera.

A més, a partir de dilluns els centres de salut implementen un sistema de triatge telefònic a càrrec de professionals sanitaris per tal de donar una primera atenció telefònica als pacients que vulguin resoldre dubtes i a tots aquells que no necessitin una atenció immediata. Aquest sistema distribuirà l’atenció sanitària en visites telefòniques, burocràtiques o presencials al centre de salut o al domicili.

Per altra banda, fa una setmana que varen començar a operar a Mallorca les noves Unitats Volants d’Atenció al COVID-19 (UVAC). Es tracta d’uns equips creats ad hoc per atendre els casos confirmats i els que estiguin en investigació per possible infecció pel coronavirus SARS-CoV-2. Actuen al domicili de les persones afectades sempre que les circumstàncies del cas —condicions del pacient i del domicili— ho permetin.

Cada UVAC està dotada d’un metge, un infermer i un conductor que han rebut formació i entrenament especials. Pertanyen a Atenció Primària però només poden ser activats pel SAMU 061.

Així mateix, Atenció Primària de Mallorca informarà puntualment dels canvis que es puguin produir en la seva organització, a més de consells d’autocura i coneixement del COVID-19 pels ciutadans a través dels seus canals a les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram).  

0
0
0
s2sdefault

 

\ Hi formen part representants de totes les comissions tècniques que hi ha actualment als diferents hospitals, així com a professionals d'Atenció Primària de Mallorca

 

Atenció Primària de Mallorca ja disposa d’una Comissió Tècnica d’Alletament Matern. Aquesta comissió té com a principals objectius potenciar la promoció i el suport de l’alletament matern, promoure les bones pràctiques, i augmentar la prevalença i durada de l’alletament matern com a millor aliment per a l'infant.

 

Actuarà, a més, com a nexe d'unió entre els diferents nivells assistencials i per treballar de manera conjunta amb els equips multidisciplinaris per disminuir la variabilitat en la tramesa de la informació a la mare en tot el seu procés durant l'embaràs, el part i el puerperi, i la criança del lactant. És per aquest motiu que hi formen part representants de totes les comissions tècniques que hi ha actualment als diferents àmbits hospitalaris de l'Illa, així com a professionals d'Atenció Primària.

Llegeix més: Es crea la Comissió Tècnica d’Alletament Matern d’Atenció Primària de Mallorca
0
0
0
s2sdefault

\ Es tracta d’un moviment internacional d’infermeria que promou una major implicació d’aquest col·lectiu en les polítiques sanitàries

Atenció Primària de Mallorca s’ha adherit a la campanya global “Nursing Now”, un moviment global impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el “Consell Internacional d’Infermeres” amb l’objectiu de millorar la salut i garantir la sostenibilitat dels sistemes sanitaris, mitjançant una major implicació de les infermeres en les polítiques sanitàries a tots els nivells. Precisament, l’any 2020 ha estat designat per l’OMS com l’any de les infermeres i les matrones, coincidint amb el 200 aniversari del naixement de Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna.

 

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca s'adhereix a la campanya global "Nursing Now"
0
0
0
s2sdefault

 

\ Es tracta d’un estudi que pretén avaluar l’eficàcia d’una intervenció per millorar la salut i la qualitat de vida d’aquestes professionals

Atenció Primària fa una crida a totes aquelles cambreres de pis que estiguin interessades en participar en un assaig clínic que s’ha posat en marxa aquest dilluns a 34 centres de salut de les Illes Balears. El Servei de Salut ha posat en marxa aquest estudi per avaluar l’eficàcia d’una intervenció per millorar la salut i la qualitat de vida en el col·lectiu de cambreres de pis.

Es tracta d’una intervenció en la qual poden participar totes aquelles persones que siguin majors d’edat, hagin treballat com a cambreres de pis durant el 2019 (com a mínim 15 dies), tinguin previst treballar enguany com a cambreres de pis, no estiguin de baixa i no tinguin previst estar fora de les illes més de 15 dies durant el primer trimestre de l’any.

La intervenció es durà a terme en 34 centres de salut de les Balears: 24 a Mallorca, 4 a Menorca, 5 a Eivissa i 1 a Formentera. Per atzar, s’han triat 17 centres que seran intervenció i 17 que seran centres control.

En els 17 centres d’intervenció, les cambreres de pis que acceptin participar assistiran a 8 visites, 3 de les quals són individuals i 5 en grup (amb 10-15 cambreres).

La primera visita es durà a terme per una infermera, qui informarà sobre el desenvolupament de la intervenció,  la qual farà una recollida de dades sobre els estils de vida –dieta, activitat física-, l’estat de salut, la qualitat de vida i els problemes de salut, entre d’altres. A més, la infermera li donarà uns consells personalitzats i planificarà amb la cambrera de pis la manera com pot millorar els seus estils de vida.

Llegeix més: Atenció Primària fa una crida a totes aquelles cambreres de pis que estiguin interessades en...
0
0
0
s2sdefault

\ Els farmacèutics d’Atenció Primària i Hospitalària recorden a professionals i pacients la importància del compliment terapèutic

\ Avui divendres és el Dia Mundial de l’Adherència al Tractament Farmacològic

 

No seguir correctament el tractament acordat amb el metge pot empitjorar la malaltia i disminuir la qualitat de vida d’un pacient, especialment si pateix una malaltia crònica. Segons afirma la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), entre el 20 i el 50 % d’aquests pacients no el compleixen. Això provoca, d’una banda, que no s’obtenguin els beneficis que els medicaments els podrien proporcionar i, d’una altra, que puguin sorgir complicacions mèdiques i psicosocials que en redueixin la qualitat de vida.

L’Organització Mundial de la Salut assegura que la manca d’adherència als tractaments crònics és un problema universal que afecta les persones però també als sistemes sanitaris en conjunt. Així ho remarca la SEFH quan descriu les conseqüències que pot tenir la inobservança del tractament mèdic:

  • Empitjorar la qualitat de vida del pacient.
  • Impedir el control de la malaltia.
  • Generar una probabilitat més gran de recaigudes i agreujament.
  • Induir a l’aparició d’efectes secundaris o intoxicacions.
  • Augmentar les possibilitats de mort.
  • Contribuir a augmentar el desenvolupament de resistències per part de microorganismes o afavorir la resistència de la malaltia.
  • Incrementar el cost dels recursos sanitaris.
Llegeix més: Entre el 20 i el 50% dels pacients amb malalties cròniques no compleix el tractament terapèutic
0
0
0
s2sdefault

 

N'Alícia Aguiló Solana infermera del centre de salut Es Safrà d'Alcúdia és la guanyadora del concurs de cartells #DiaSenseAlcohol 2019, amb aquest fantàstic cartell que il·lustra a la perfecció el lema "Si tu jugues amb l'alcohol, l'alcohol juga amb tu". 

Un any més la Comissió implicada en el consum perjudicial i trastorn per consum d’alcohol a l’Atenció Primària de les Illes Balears ha avaluat els 7 cartells rebuts des dels centres de salut i entitats veïnals. 

De cada treball es varen avaluar una sèrie d'ítems que detallem a continuació, atorgant una puntuació de l'1 al 5: 

 

 

Llegeix més: Cartell guanyador del concurs "Si tu jugues amb l'alcohol, l'alcohol juga amb tu"
0
0
0
s2sdefault

La Comissió d’Investigació d’Atenció Primària (AP) de Mallorca per acord dels seus membres, obri la setena convocatòria d’ajudes per a projectes d’investigació que es realitzin en l’àmbit d’AP de Mallorca (IB-Salut).

Objectiu
Promoure a través d’aquesta convocatòria interna competitiva la investigació en AP de Mallorca.

Dotació
La dotació d’aquesta convocatòria prové del fons generat com a “overhead” d’investigació que ascendeix fins a 6.000 €.

Bases
1. L’àmbit de la convocatòria és la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca (GAPMallorca).
2. En el marc d’aquesta convocatòria cada investigador pot participar en una sola proposta. La dedicació al projecte és compatible amb la realització d’altres projectes.
3. L’Investigador principal i al menys el 50% del investigadors del projecte han de tenir formalitzada la seva vinculació funcionarial, estatutària o contractual amb la GAP-Mallorca, com a mínim durant el temps comprès entre la presentació de les sol·licituds i la finalització del projecte. No obstant això, poden formar part de l’equip investigador professionals d’altres centres i institucions alienes a AP de Mallorca.
4. L’investigador principal no podrà estar vinculat a un pla de formació especialitzada durant el període d’execució del projecte.

Llegeix més: VII Convocatòria interna d'ajudes per a projectes d'investigació d'Atenció Primària de salut de...
0
0
0
s2sdefault

Not-i-Fic és un sistema d’aprenentatge que facilita prevenir incidents que produeixen un dany involuntari al pacient

\ Avui, 17 de setembre, és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 

 

L'Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d’incidents per millorar la seguretat del pacient. Aquest sistema, anomenat Not-i-Fic, recull els riscos de tots els processos assistencials, tant hospitalaris com de l’àmbit de l’atenció primària, posant atenció especial en els processos de continuïtat assistencial. Tot això és possible gràcies a la coordinació i col·laboració entre les dues comissions de seguretat del pacient existents a ambdós nivells assistencials. El concepte de seguretat del pacient sorgeix de l’acceptació que els professionals es poden equivocar i que és necessari aprendre dels errors i establir mecanismes perquè no es tornin a produir.

 

La notificació d’incidents que els equips d’atenció primària introdueixin a Not-i-Fic es gestionen directament des de la Gerència. És important recordar que des de principis d’any, Atenció Primària de Mallorca ha posat en marxa una sèrie d’accions per millorar la seguretat del pacient i que estan emmarcades en el Pla estratègic de seguretat del pacient (2019-2023).

 

Avui dimarts, 17 de setembre, és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient. En la pràctica diària sanitària es produeixen incidents relacionats amb la seguretat del pacient que, de vegades, poden arribar a generar un dany involuntari. La probabilitat  que ocorrin errors a l’hora de prendre la medicació, de receptar antibiòtics en infeccions víriques, d’una caiguda o d’una confusió entre pacients, es pot disminuir amb una bona gestió de riscos clínics per part del sistema sanitari, i amb la col·laboració dels pacients i familiars. Es tracta, en definitiva, de reduir el risc al mínim.

 

Llegeix més: Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d’incidents per...
0
0
0
s2sdefault

 

\ Beure alcohol durant la gestació pot generar anomalies físiques, cognitives i conductuals en el nadó 

\ Demà és el Dia Mundial del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF)

 

Atenció Primària de Mallorca i la Direcció General de Salut Pública i Participació pretenen conscienciar la població sobre els perills de consumir alcohol durant l’embaràs. Així, atès que demà és el Dia Mundial del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), s’han distribuït pòsters informatius als centres de salut i hospitals de les Illes. Aquest material s’ha elaborat per professionals sanitaris implicats en la sensibilització del consum d’alcohol i s’ha addicionat el codi QR que enllaça amb una campanya de prevenció promoguda pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

 

Amb missatges com «Gira l’esquena a l’alcohol» o «0 dosis, 0 riscos» es vol sensibilitzar i alertar dels perills que comporta consumir alcohol durant la gestació. La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un informe l’any 2016 en què recomanava evitar el consum de qualsevol quantitat d’alcohol durant l’embaràs; és a dir, la idea que l’únic consum segur d’alcohol durant l’embaràs és el consum zero.  

Llegeix més: Salut alerta dels perills de consumir alcohol durant l’embaràs
0
0
0
s2sdefault

 

 

L’alcohol causa d’accidents de trànsit, violència, suïcidis... i està implicat en unes dues-centes malalties (com ara els càncers de mama, colon, estomac, fetge, gola, o malalties hepàtiques).  No obstant això, el consum de begudes alcohòliques està molt arrelat a la nostra cultura, fins i tot existeixen falses creences sobre un consum beneficiós d’alcohol relacionat amb les seves virtuts per a la salut cardiovascular. Aquesta jornada pretén rompre amb els tòpics i donar un missatge clar: és fals que un consum moderat d’alcohol sigui bó per a la salut de les persones. 

És per això, que un any més Atenció Primària de Mallorca vol commemorar el Dia sense Alcohol el proper 15 de novembre. Per aconseguir-ho, avui dia mundial sense drogues s'obri el termini per participar al concurs de cartells 2019. En aquesta ocasió el lema és Si tu jugues amb l’alcohol... l’alcohol juga amb tu. Per això, convidam a participar a qualsevol persona que vulgui crear un cartell d'acord amb el nostre lema per donar a conèixer els riscs i efectes perjudicials de l'alcohol sobre la salut de les persones.  

L’objectiu d'aquest concurs és sensibilitzar a la població sobre el consum perjudicial i de risc d’alcohol. La presentació de cartells es pot fer de manera individual o col·lectiva fent servir la mida DIN A3 (29,7 cm x 42 cm) en format electrònic jpg.

Els cartells seran valorats per la Comissió implicada en el consum d’alcohol a l’Atenció Primària de les Illes Balears, que decidirà el guanyador. Una vegada es comuniqui quin cartell és el guanyador, aquest s'imprimirà i es distribuirà a tots els centres de salut. Amb totes les propostes presentades es farà un vídeo que es publicarà a la web del centre coordinador de Drogues, a la web d'Atenció Primària de Mallorca i a les xarxes socials.

Per tal de tenir temps d'enviar les propostes a valorar pel jurat, imprimir el guanyador i enviar-ho als centres de salut, la data màxima de recepció de candidatures serà el dia 15 de setembre del 2019.

Els cartells els podeu enviar per correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Esperam els vostres cartells!

 

0
0
0
s2sdefault

 

\ La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha volgut reconèixer i agrair l’esforç de tots els professionals implicats en la formació sanitària especialitzada d’atenció familiar i comunitària

 

La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària d’Atenció Primària de Mallorca ha celebrat el seu 40è aniversari. A l’acte –que es va du a terme el passat divendres, 14 de juny, al Centre de Cultura Sa Nostra-  varen participar prop de 105 persones.

 

A la jornada varen assistir el director assistencial del Servei de Salut, Nacho Garcia; la subdirectora d’Atenció Primària i Atenció a les Urgències Extrahospitalàries del Servei de Salut, Rosa Duro; i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey. També va participar l’especialista en medicina de família i autor del cèlebre “Manual d’Atenció Primària”, Amando Martín Zurro, que va impartir una conferència sota el títol Apuntes sobre 40 años de formación en Medicina Familiar y Comunitaria. Finalment, es va emetre un petit documental amb la història de la unitat docent explicada pels seus protagonistes i un reportatge fotogràfic crònica dels darrers 40 anys. L’esdeveniment es va retransmetre a través del compte de twitter @apmallorca con el hashtag #40UDAPMallorca.  

Llegeix més: La Unitat Docent Multiprofessional d'Atenció Familiar i Comunitària de Mallorca celebra el seu 40è...
0
0
0
s2sdefault

Amb la finalitat de facilitar i millorar l’atenció als adults i menors que són atesos des dels Centres de Salut (CS) i des dels Centres de Serveis Socials Comunitaris Bàsics (CMSS) de Palma, i  per tal de garantir una atenció integrada i coordinada als mateixos. El Comitè tècnic de Benestar Social i Salut de Palma, format per responsables de la Gerència d’Atenció Primària de Salut de Mallorca i l’Àrea de Benestar i Drets Socials de l’Ajuntament de Palma han elaborat els següents Acords de coordinació tècnica

Els pactes que es varen signar el 16 d'abril de 2019 es divideixen principalment en dos grans grups: participació en activitats de caire comunitari i tractament conjunt de casos amb problemàtica sociosanitària.

Des d'Atenció Primària estam molt satisfets per aquesta nova aliança que volem que millori la vida dels nostres ciutadans. 

0
0
0
s2sdefault

Fotografia: © Torres Mateu

 

Prop de 300 persones han participat per quart any consecutiu en la macroruta saludable organitzada amb motiu del Dia de les Illes Balears. Els participants, usuaris de diversos centres de

salut d’Atenció Primària de Mallorca, han començat la ruta a les 10.00 hores des de dos punts de Palma: la Feixina i la plaça de la Porta del Camp, amb l'objectiu d'arribar simultàniament al Parc de la Mar.

 

Una vegada en el Parc de la Mar, han fet exercicis dirigits per una usuària del centre de salut de Campos i una fisioterapeuta del centre de salut Emili Darder. La consellera de Salut, Patricia Gómez, i la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, han rebut els participants en el Parc de la Mar, on també se'ls ha ofert fruita i aigua.

Llegeix més: Prop de 300 persones han participat en la macroruta saludable organitzada amb motiu del día de les...
0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

L’objectiu principal és prevenir els incidents que poden produir  dany involuntari a un pacient 

Pretén evitar els problemes derivats de situacions com ara errors en la medicació o una manca de comunicació entre els nivells assistencials

 

Atenció Primària de Mallorca ha presentat avui el Pla Estratègic de Seguretat del Pacient 2019-2023. Aquest pla suposa un avenç molt important i és una estratègia prioritària per Atenció Primària de Mallorca. En la pràctica diària es produeixen incidents relacionats amb la seguretat del pacient que, de vegades, li poden generar un dany involuntari–per exemple, prescriure penicil·lina a un pacient al·lèrgic-.  Tot i que la pràctica sanitària en atenció primària és raonablement segura (amb una freqüència baixa d’incidents, la majoria dels quals són lleus) està demostrat que els que finalment es produeixen són evitables en un 70% dels casos si es treballa en la millora de la seguretat del pacient i en la gestió de riscos (seguint l’exemple anterior, que el sistema de recepta electrònica avisi al prescriptor de penicil·lina que aquesta medicació és incompatible amb el pacient).

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca presenta el Pla Estratègic de Seguretat del Pacient 2019-2023
0
0
0
s2sdefault

La hipertensió arterial (HTA) afecta al 43% de la població major de 34 anys i la seva prevalença augmenta amb l’edat, arribant en el nostre país al 72% en els majors de 65 anys. El progressiu envelliment de la població, l’epidèmia actual d’obesitat, i els millors tractaments disponibles fan pensar que la prevalença de la HTA pugui augmentar en els pròxims anys. Encara que el grau de coneixement i control de la HTA ha millorat en els últims anys, encara un 40% dels hipertensos desconeix que ho es, el 20% no esta tractat amb medicaments antihipertensius, pel que resulta imprescindible continuar realitzant un esforç per a augmentar el nombre de hipertensos coneguts.

La prevalença global d’hipertensió a les Balears entre les edats de 35 a 74 anys va ser d’un 47,8%; un 52,3% en homes i un 43,5% en dones (Estudi Corsaib 2003).

La HTA és un factor de risc cardiovascular, i suposa una relació continua i independent en la incidència de diversos episodis cardiovasculars (infart de miocardi, ictus, mort sobtada, insuficiència cardíaca i malaltia arterial perifèrica) així com malaltia renal. El correcte diagnòstic, seguiment i tractament de la hipertensió poden prevenir aquests episodis cardiovasculars.

Llegeix més: Publicació de la guia Monitoratge ambulatori de la pressió arterial a l'atenció primària
0
0
0
s2sdefault

L’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la presentació del Programa Pacient Actiu

A més, s’ha donat formació a 125 professionals, que seran els referents del Programa a cada centre de salut

 

El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears ja compta amb 65 pacients actius formadors des que es va començar a aplicar, a mitjans de 2016. Els grups de formació del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients, és a dir, que hi acompleixen el rol d’educadors ensenyant als seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.

 

Avui s’ha presentat el Programa a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, a on han assistit la consellera de Salut, Patricia Gómez, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster i el director assistencial, Nacho García

Llegeix més: El Programa Pacient Actiu ja compta amb sexanta-cinc pacients que imparteixien formació entre iguals
0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

 

\ El passat divendres es va dur a terme la II Jornada d’Atenció Domiciliària d’Atenció Primària de Mallorca, amb la participació de 130 professionals de les Illes

\ El 2017, es varen fer un total de 164.979 visites d’atenció domiciliària

 

La cobertura de l’atenció que es fa en el domicili des d’Atenció Primària de Mallorca ha augmentat un 30% en els darrers dos anys. Si el setembre de 2016 es va registrar un 63% de cobertura —amb 7.461 pacients—, enguany s’ha registrat un 93%, amb 9.876 pacients atesos a casa. Aquesta millora ha estat possible gràcies a la posada en marxa del Programa d’Atenció Domiciliària i l’esforç de molts professionals en la captació proactiva de pacients amb deteriorament funcional físic o psíquic que se n’han pogut beneficiar. De fet, en el marc d’aquest programa, la mitjana de visites per persona ha passat de 22 a 25. Avui, molts d’aquests professionals han fet balanç en la II Jornada d’Atenció Domiciliària d’Atenció Primària, que es du a terme a Ses Cases dels Mestres, a Santa Maria.

 

El 2017, es varen fer un total de 164.979 visites en el domicili (34.389 a càrrec de personal mèdic i 130.590 a càrrec de personal d’infermeria). La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca té desenvolupada una línia estratègica de promoció de l’atenció domiciliària per tal d’atendre a aquest grup de població i millorar la seva qualitat de vida. I és que les dades sociodemogràfiques demostren que la població cada vegada viu més anys i pateix més malalties cròniques. Com a conseqüència d’això, hi ha un volum creixent de gent gran i malalta que en el transcurs de la seva vida es pot trobar en una situació de dependència i incapacitat que faci necessària l’atenció a casa. En aquest sentit, és fonamental apostar per l’atenció domiciliària per atendre aquestes necessitats.

Llegeix més: La cobertura de l'atenció en el domicili d'Atenció Primària de Mallorca augmenta un 30% en els...
0
0
0
s2sdefault

\ Les estadístiques demostren que com més formació tenen els sanitaris més augmenta el nombre de dones diagnosticades per aquest motiu

\ Ja s'han format els equips de sis centres de salut a més dels serveis d’urgències d’Atenció Primària de s’Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà

 

Atenció Primària de Mallorca té previst formar més de 1.400 professionals en la detecció i atenció de la violència masclista abans que acabi 2019. Aquesta és una de les principals apostes de la Gerència, ja que les estadístiques demostren que com més augmenta la formació als professionals que treballen en els centres de salut més s’incrementa el nombre de dones diagnosticades per aquest motiu. De fet, des que la Direcció General de Salut Pública i Participació va editar el Protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista a les Illes Balears  i es va iniciar la formació a les persones referents dels centres de salut s’ha aconseguit fins a un 6 % de dones diagnosticades per part dels professionals de l’atenció primària a finals de 2017. En definitiva, potenciar la formació és millorar l’atenció que es presta a les dones que pateixen o estan en risc de patir violència masclista.

 

Atenció Primària de Mallorca ha fet balanç sobre les actuacions que es duen a terme per lluitar contra aquesta xacra i aconseguir un món més igualitari i just. Actualment, ja s'han format els equips de sis centres de salut (Felanitx, Santanyí, Campos, Llucmajor, sa Pobla i Esporles) a més dels serveis d’urgències d’Atenció Primària de s’Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà.

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca formarà a 1.400 professionals en detecció i atenció de la violència...
0
0
0
s2sdefault

 

\Atenció Primària de Mallorca té planificada la formació en detecció i atenció de la violència masclista als equips dels centres de salut fins al mes de juny de 2019.

 

Atenció Primària de Mallorca per donar continuïtat a la feina ja iniciada l’any 2016 des de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i dins el marc de la posada en marxa del pla de formació en detecció i atenció de la violència masclista a tots els centres de salut de Mallorca ja ha format els equips de salut de 6 centres de salut, Felanitx, Santanyí, Campos, Llucmajor, Sa Pobla i Esporles, a més dels SUAP d'Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà. Aquesta formació s'ha realitzat mitjançant 10 tallers de 6 hores impartits en horari laboral del qual s'han pogut beneficiar, de moment, 217 professionals de tots els àmbits d'atenció: 32 d'admissió, 6 de comare, 74 de medicina de família, 6 de pediatria, 81 d'infermera, 7 de les quals de pediatria, 6 de comare, 6 d'auxiliar d'infermeria, 4 de fisioteràpia, 3 d'odontologia, a més de 2 higienistes dentals, 1 treballadora social, 1 mediadora cultural i 1 psiquiatra.

 

Atenció primària té previst continuar la formació a la resta de centres de salut per aconseguir formar als 1.400 professionals d'atenció primària, tenint ja la planificació feta fins al mes de juny de 2019.

0
0
0
s2sdefault

Segons les investigacions, és fals que el consum moderat d’alcohol sigui beneficiós; es pretén trencar el tòpic i donar un missatge clar

Les darreres enquestes confirmen que el nombre de dones menors d’edat que en consumeixen a les Illes Balears supera el d’homes

 

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i la Direcció General de Salut Pública i Participació, mitjançant el Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), han organitzat per a avui, Dia Mundial sense Alcohol, una jornada per conscienciar la població sobre el consum d’aquesta substància. 

 

Els centres de salut i les unitats bàsiques de salut han organitzat activitats diverses, com ara consells breus a les consultes sobre el consum d’alcohol, sessions de formació, xerrades informatives adreçades a la població i parades amb material específic. En tots els centres d’atenció primària de Mallorca es penjarà el cartell amb el lema guanyador (“Junts per una diversió sense alcohol”) del concurs que s’ha fet a tots els centres i s’informarà en les xarxes socials per mitjà de les etiquetes #APsenseAlcohol i #DiasenseAlcohol.

 

Tota persona que hi estigui interessada pot acudir al seu centre de salut, on els professionals sanitaris la informaran de manera individualitzada sobre si fa o no un consum responsable d’alcohol. Està comprovat que aquest assessorament sanitari pot aconseguir que més de la meitat de les persones a qui s’adreça aconsegueixin reduir-ne el consum.

 

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca organitza una jornada per conscienciar la població sobre el consum...
0
0
0
s2sdefault

 

La Conselleria de Salut ha distribuït 149.700 dosis de vacunes contra la grip estacional a les Illes Balears, en aquests moments ja s’han repartit 110.220 vacunes als centres de salut de la comunitat.

L’objectiu és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc ja que, especialment a la gent gran o amb malalties cròniques, la grip pot descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot pot derivar en complicacions molt greus i causar la mort. La vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus. 

Llegeix més: Avui comença la campanya de la grip 2018
0
0
0
s2sdefault

A l’atenció primària de Mallorca es va iniciar al 2016 un projecte d’implementació de l’ecografia clínica, dirigit a acostar la tècnica al lloc i al moment clínic. Representa una oportunitat per millorar l’oferta de cures, la capacitat resolutiva i el nivell de competència dels professionals de medicina de família. Per tal cosa els centres de salut s’han dotat  d’ecògrafs. Fins l’actualitat s’han organitzat 13 tallers i 2 cursos de més de 100 hores sobre ecografia clínica formant a més de 80 professionals, amb la perspectiva d’estendre la  formació a més professionals.

El protocol que es presenta ara és el primer resultat de coordinació amb especialitats hospitalàries per tal d’articular els processos diagnòstics i el seguiment de la patologia detectada per mitjà d’aquesta tècnica d’imatge.

Juntament amb el protocol s’ha preparat un fullet d’ informació sobre l’aneurisma de l’aorta abdominal pels pacients a qui s’ha detectat aquesta anomalia.

El Protocol de seguiment i derivació de pacients amb aneurisma de l’aorta abdominal detectat per mitjà d’una ecografia clínica a l’atenció primària de Mallorca es pot consultar l'espai Publicacions d'aquesta web.

Llegeix més: Publicació del Protocol de seguiment i derivació de pacients amb aneurisma de l’aorta abdominal...
0
0
0
s2sdefault

 

La Comissió de Seguretat del Pacient de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha obert un nou espai web amb l'objectiu de difondre el treball que es realitza des d'aquesta comissió i contribuir, d'aquesta manera a la millora de la seguretat dels pacients atesos als centres d'atenció primària.

La Comissió de Seguretat del Pacient està constituïda per un grup de treball multidisciplinar amb funcions de caràcter formatiu, consultor i investigador, al servei dels professionals i dels usuaris amb l'objectiu de realitzar accions que permetin la gestió del risc sanitari.

Llegeix més: Assegura la teva salut: un nou espai web dedicat a la Seguretat del Pacient
0
0
0
s2sdefault

 

Us presentam el cartell guanyador del concurs de cartells #DiaSenseAlcohol 2018, un treball de n'Encarnación González i n'Aina Caldentey, infermeres del centre de salut Escola Graduada.

El passat 2 d’octubre a la reunió de la Comissió implicada en el consum perjudicial i trastorn per consum d’alcohol a l’Atenció Primària de les Illes Balears cada persona membre del jurat va avaluar de forma individual els 14 cartells rebuts de 8 centres de salut i unitats de suport de les Illes Balears.

Aquests són els ítems de cada cartell que es varen analitzar per avaluar els diferents cartells, a cada un se li va atorgar una puntuació entre l'1 i el 5, tenint en compte que 1 era la puntuació més petita i cinc la més gran:

 

Llegeix més: Resolució del concurs de Cartells #DiaSenseAlcohol d'Atenció Primària de les Illes Balears
0
0
0
s2sdefault

 

\ Aprendre a comunicar salut a través de les xarxes socials per estar més a prop dels pacients ha estat un dels principals objectius

\ Ha comptat amb la participació de ponents de la Escuela Andaluza de Salud Pública i la gerent de Rebuzzna Comunicación, entre d’altres

 

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha organitzat la I Jornada de Comunicació en Salut amb l’objectiu d'aprendre a comunicar salut a través de les xarxes socials per estar més a prop dels pacients. En aquesta trobada —que va tenir lloc al Parc Bit el passat divendres —  hi varen participen 150 professionals de la salut, a més de periodistes i experts en xarxes socials. L’objectiu principal ha estat donar suport a tots els professionals en l’ús d’eines com les xarxes socials per donar més presència i visibilitat als centres de salut.

 

La Jornada s’ha obert amb una conferència sobre l’estratègia de la comunicació i de les xarxes socials, a càrrec de Nuria Luque Martín y Manuela López Doblas, de Escuela de Pacientes de Escuela Andaluza de Salud Pública. Després s’han fet simultàniament tres tallers: “Gestión de imágenes en les redes sociales”, a càrrec de Jorge Simón, infermer del Servei d’Urgències d’Atenció Primària; “La planificación, creación y gestión de una campaña de comunicación estratégica”, a càrrec de Marta Boned, fundadora i gerent de Rebuzzna Comunicació, i “#ComunicaSalutAP a Twitter”, a càrrec de la metgessa de Medicina Familiar i Comunitària Joana Maria Janer i Sílvia Sastre, documentalista de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i de Bibliosalut. Per cloure la Jornada s’ha fet una taula rodona per tractar sobre les habilitats socials a les xarxes socials.

Llegeix més: La I Jornada de Comunicació en Salut d'Atenció Primària de Mallorca reuneix a 150 professionals al...
0
0
0
s2sdefault

El passat 24 de setembre el director general del Servei de Salut de les Illes Balears va aprovar les bases de la convocatòria corresponents a l'any 2018 dels ajuts en compensació de les despeses derivades de l'assistència sanitària, farmacèutica, ortopèdica, dental i ocular, també de les derivades de malalties cròniques i dels estudis universitaris.

Les ajudes es poden demanar des del día 1 d'octubre al 31 d'octubre ambdós inclusius, al Registre General de Serveis Centrals del Servei de Salut (C/Reina Esclaramunda, 9) o en qualssevol de les gerències que depenen del Servei de Salut.  

 

Ajuts en compensació de les despeses derivades de l'assistència sanitària, farmacèutica, ortopèdica, dental i ocular i de les derivades de malalties cròniques: 

 

Ajuts per estudis oficials del personal i dels seus fills de menys de 25 anys corresponents al curs acadèmic 2017-2018.  

 

Informació extreta de: Web de l'Ibsalut

0
0
0
s2sdefault

Qui pot participar?
Tots aquells equips directius i professionals dels centres de salut d’Atenció Primària de Mallorca que puguin aportar una experiència innovadora de gestió en la qual estigui involucrada l’Atenció Primària.

Quins projectes es poden presentar?
Projectes innovadors i experiències, de qualsevol àrea de les quals comprèn la gestió sanitària del Servei de Salut, que pretenguin una millora en la gestió dels serveis sanitaris i que tinguin aplicació en l’àmbit de l’atenció primària.

Normes de presentació de treballs:
Els treballs estaran orientats a la Innovació, tant en l’assistència sanitària com la gestió de l’Atenció Primària i dels sistemes sanitaris en general. Els projectes han de ser originals, amb una extensió mínima de 5.000 paraules i màxima de 10.000, sense incloure els apèndixs i annexos estadístics incorporats als mateixos. S’enviaran per correu electrònic en format PDF, a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., indicant a l’assumpte “Premi SEDAP Mallorca” i sol·licitant confirmació de recepció.

Llegeix més: Premis SEDAP-FERRER a les experiències innovadores en gestió de SALUT D’ATENCIÓ PRIMARIA de Mallorca
0
0
0
s2sdefault

 

\ Un grup de quatre formadores expertes s’encarregarà d’impartir tallers a 1.400 treballadors de la salut de Mallorca

 

\ Avui es donen a conèixer les 72 persones designades com a referents en violència masclista als 45 centres de salut de l’Illa

  

Atenció Primària de Mallorca ha posat en marxa un pla de formació amb l’objectiu d’assessorar, formar i sensibilitzar a 1.400 professionals de la salut en la prevenció de la violència masclista. La formació, que anirà a càrrec d’un grup de quatre formadores expertes, pretén aportar coneixements, unificar criteris i oferir orientacions i recursos aplicant el protocol d’actuació sanitària en casos de violència masclista que existeix actualment.

 

Avui, a més, s’han presentat 72 professionals que han estat designats per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca com a referents i responsables en violència masclista als 45 centres de salut de Mallorca. Es tracta de 34 metges/metgesses, 31 infermers /infermeres, 4 comares, 2 auxiliars d’admissió i una treballadora social que varen rebre la formació al llarg de l’any passat.

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca forma a 1.400 professionals en la prevenció de la violència masclista
0
0
0
s2sdefault

 

\ Inaugurada avui, disposa d’unes instal·lacions més modernes i espaioses

\ S’ubica a l’edifici de l’Hospital General (Palma) i prestarà atenció sanitària a 1.417 persones

 

La nova unitat bàsica de salut (UBS) disposa d’unes instal·lacions més modernes i espaioses, cosa que suposa una millora pel que fa a la comoditat i al confort, tant dels usuaris com del personal que hi farà feina. S’ubica a la planta baixa de l’edifici de l’Hospital General (Palma), on antigament s’atenien les urgències. Invertint-hi 60.000 €, el recinte s’ha reformat íntegrament adequant els espais i les instal·lacions.

 

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat avui les noves instal·lacions acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el secretari general, Manuel Palomino, i la subdirectora d’Atenció Primària i Atenció a les Urgències Extrahospitalàries, Rosa Duro. També i han assistit el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey;  la directora d’infermeria d’Atenció Primària de Mallorca, Maria Antònia Font, i la subdirectora mèdica del sector Ponent, Maite Corredor.

 

Llegeix més: La nova Unitat Bàsica de Salut Centre substitueix la del Carme amb uns espais més confortables
0
0
0
s2sdefault

En el transcurs dels darrers anys hi ha hagut un augment exponencial d’iniciatives independents dels centres de salut de Mallorca en l’ús dels diferents canals de comunicació a Internet, hi trobem experiències pel que fa a la creació de blogs i diferents canals a les xarxes socials: Twitter, Facebook, Instagram i YouTube. Aquest fenomen sorgeix per dos factors: la necessitat de comunicació directa dels professionals sanitaris amb els ciutadans i el fet que la població utilitza cada cop més les xarxes socials.

Els professionals sanitaris d’Atenció Primària de Mallorca es troben amb la necessitat de difondre continguts de salut fiables i segurs, per tal que els ciutadans puguin tenir cura de la seva salut fugint dels falsos mites o informacions errònies que poden trobar a Internet. Així mateix, el món digital ofereix un escenari perfecte per tractar de conscienciar de la importància d’un ús responsable dels recursos sanitaris per tal de garantir la perdurabilitat del sistema. 

Llegeix més: La Gerència d’Atenció Primària organitza la I Jornada de comunicació en salut a APMallorca
0
0
0
s2sdefault

 

\ Actualitza i millora el programa anterior, incidint en l’aspecte de la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia

\ Es dirigeix a un total de 170.830 infants de 0 a 14 anys arreu de les Illes Balears 

 

La Conselleria de Salut ha presentat avui al Centre Flassaders el Programa de Salut Infantoadolescent (PSIA) que actualitza i adapta a les necessitats actuals el Programa del Nin Sa de l’any 1991 (que es va actualitzar per darrera vegada l’any 2007). El nou PSIA emfatitza la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia en la població pediàtrica com a punts clau per a tenir una bona salut en l'edat adulta. Aquest programa ha estat impulsat per professionals de l’atenció primària de totes les Illes. Es dirigeix a un total de 170.830 infants entre 0 i 14 anys: 135.568 a Mallorca, 13.157 a Menorca, 20.629 a Eivissa i 1.476 a Formentera.

 

Llegeix més: La Conselleria de Salut presenta el nou programa de salut infantoadolescent
0
0
0
s2sdefault

\ El 25 de juny s’activa a les Illes Balears la interoperabilitat del sistema de recepta electrònica amb la resta de l’estat.


\ Amb la interoperabilitat ja no farà falta avançar els medicaments en el sistema de recepta electrònica als pacients que se’n vagin de viatge. Això estalviarà tasques administratives.


La interoperabilitat permet que els pacients d’altres comunitats autònomes que visitin les Illes Balears puguin recollir amb la targeta sanitària els medicaments de continuació del tractament sense haver d’acudir a un centre sanitari. Per tant, reduirà la freqüentació als centres de salut dels pacients desplaçats.


Gràcies a la interoperabilitat disposareu d’informació sobre la dispensació efectuada als vostres pacients a qualsevol comunitat autònoma.


Els pensionistes desplaçats sempre pagaran l’aportació que els correspongui sense aplicar el límit d'aportació mensual. En cas de superar aquest límit hauran de sol·licitar el reemborsament.


Cal recordar als pacients pensionistes que demanin a la farmàcia el comprovant de la dispensació. D’aquesta manera podran sol·licitar el reemborsament a la comunitat autònoma d’origen si han superat el seu límit mensual.


Si un pacient desplaçat necessita iniciar algun tractament, el podreu prescriure en el sistema de recepta electrònica amb la seva targeta sanitària de manera ajustada a l’estada a les Illes Balears.

Llegeix més: Activada la interoperabilitat del sistema de recepta electrònica a les Illes Balears amb la resta...
0
0
0
s2sdefault

 
\ S’ha pogut visitar lliurement entre les 8.30 h i les 14.00 h
 
\ S’han establert diferents “racons” dedicats a la promoció de la salut, la respiració, la maternitat, o la salut bucodental

El Centre de Salut Valldargent (Palma) ha organitzat avui la I Jornada de portes obertes, entre les 8.30 h i les 14.00 h, on s’han ofert un conjunt d’activitats i tallers dirigits als ciutadans. Al matí s’ha dut a terme una ruta saludable especial en direcció a Es Baluard formada per usuaris del centre, adolescents i infants. Durant tota la jornada, al vestíbul d’entrada del centre s’han establert diversos “racons” dedicats a la promoció de la salut; a la respiració; a l’educació sexual, la maternitat o la menopausa i a la salut bucodental. També s’han realitzat tallers de relaxació i de cuina saludable i econòmica.
 
A les nou i mitja s’ha donat la sortida de la ruta saludable en direcció a Es Baluard, en la qual han participat tres grups ben diversos: els usuaris del centre que surten habitualment cada divendres, un grup d’infants de l’Escola Infantil Itaca i un grup d’adolescents de l’Institut d’Educació Secundària Politècnic. En el lloc de trobada, Es Baluard, els adults han visitat el museu i els més petits han fet un berenar saludable a l'aire lliure. En tornar al centre s’ha donat la benvinguda als participants amb una mostra de fotografies i diapositives de tots aquests anys que fa que la ruta està en marxa.
Llegeix més: El Centre de salut Valldargent organitza la I jornada de portes obertes
0
0
0
s2sdefault

\ Unes 120 persones participen el dia 7 i 8 de juny en la presentació de setze projectes i diversos tallers i conferències

\ La implementació de la investigació en la pràctica clínica o la promoció de la salut són alguns dels focus de la jornada

 

Atenció Primària de Mallorca acull entre avui i demà unes jornades en el Centre Cultura de Palma (Sa Nostra) per donar a conèixer i fer balanç dels darrers avenços i projectes d’investigació. Amb una participació de unes 120 persones, aquests dos dies es presentaran setze projectes —alguns d’ells en desenvolupament i d’altres ja conclosos—, a més d’impartir tres tallers, dues conferències, disset presentacions orals, pòsters i altres activitats per tal d’aprofundir les línies d’investigació d’atenció primària.

 

Un dels focus en què vol incidir la Unitat d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca —i que dóna títol a la conferència inaugural de Gonzalo Grandes, cap de Recerca d'Atenció Primària de Biscaia— és la investigació en implementació, és a dir, la complexitat que de vegades es planteja a l’hora de traslladar un descobriment (un nou medicament, una mesura preventiva eficaç, etc.) a la pràctica clínica per tal que els pacients se’n puguin beneficiar. Un altre dels punts forts d’aquesta jornada és l’aposta per la prevenció i la promoció de la salut, ja que si es millora la salut de la població i la capacitat de l’individu per cuidar-se millor, es poden evitar múltiples problemes de salut en el futur.

 

Entre els projectes d’investigació que actualment es desenvolupen a Mallorca podem destacar el de Bernardino Oliva, que tracta sobre la validesa dels pressentiments o la intuïció (gut feelings) dels metges de família en el diagnòstic d’una malaltia greu o un càncer. Entre les propostes que ja han obtingut resultats destaquen les de Benzored —avaluació d’una intervenció multifactorial per a la reducció del consum de benzodiacepines— de la metgessa de família Caterina Vicens; l’evolució dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) dels metges Miguel Góngora i Miguel Román; la seguretat i l'eficàcia de l’exercici moderat durant la gestació, de la comare Araceli Navas; o la salut i els estils de vida de les cambreres de pis a s’Arenal.

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca fa balanç dels darrers avenços i projectes d'investigació
0
0
0
s2sdefault

 

 

\ 25 professionals s’han format durant un mes al centre de salut Emili Darder en un curs sobre la detecció del consum de risc d’alcohol en la pràctica clínica diària

\ Sota el títol “Mójate con el alcohol”, aquest curs s’emmarca dins el pla de capacitació professional de l’estratègia de Prevenció i Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

 

Atenció Primària de Mallorca ha format en les darreres setmanes 25 professionals de la salut per potenciar la intervenció breu en el consum de risc dins les consultes d’atenció primària. L’objectiu és que aquests professionals que provenen d’Atenció Primària de Mallorca, del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) i de les Unitats de Conductes Addictives (UCA) puguin esdevenir futurs formadors d’altres professionals.

El curs, realitzat en el centre de salut Emili Darder, l’ha impartit Francisco Camarelles, responsable del curs en línia “Mójate con el alcohol” i s’emmarca dins el pla de capacitació professional de l’estratègia de Prevenció i Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Llegeix més: Atenció Primària de Mallorca es “mulla amb l’alcohol” amb l’objectiu de reduir el consum de risc...
0
0
0
s2sdefault

 

 

\ Es tracta de divuit metges/metgesses i dos infermers/infermeres que s’han format a diversos centres de salut de l’Illa

\ A l’acte de graduació, que ha tengut lloc a Can Campaner, s’han lliurat als residents les orles commemoratives i diversos obsequis

 

Vint residents de medicina i infermeria familiar i comunitària han completat la formació a Mallorca. Del total, 18 són metges/metgesses i 2 són infermers/infermeres, que avui han participat a l’acte de graduació de medicina i infermeria familiar i comunitària a Can Campaner. Els 20 residents graduats enguany han completat la formació als centres de salut Trencadors (s’Arenal de Llucmajor), Sa Torre (Manacor) i Camp Redó, Coll d’en Rabassa, Escola Graduada, Sant Agustí, Son Pisà i Son Serra - La Vileta, tots ubicats al municipi de Palma.

 

A l’acte de graduació han assistit el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey; la directora mèdica d’Atenció Primària, Antònia Roca, i el cap d’estudis i la presidenta de la Subcomissió d’Infermeria de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària, Manuel Sarmiento i Jerònia Miralles, respectivament. Una vegada acabada la presentació, s’han lliurat als residents les orles commemoratives i diversos obsequis.

Llegeix més: Vint residents de medicina i infermeria familiar i comunitària han completat la formació a Mallorca
0
0
0
s2sdefault

Subcategories

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Desembre 2024
L M X J V S D
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31