\ El passat divendres es va dur a terme la II Jornada d’Atenció Domiciliària d’Atenció Primària de Mallorca, amb la participació de 130 professionals de les Illes
\ El 2017, es varen fer un total de 164.979 visites d’atenció domiciliària
La cobertura de l’atenció que es fa en el domicili des d’Atenció Primària de Mallorca ha augmentat un 30% en els darrers dos anys. Si el setembre de 2016 es va registrar un 63% de cobertura —amb 7.461 pacients—, enguany s’ha registrat un 93%, amb 9.876 pacients atesos a casa. Aquesta millora ha estat possible gràcies a la posada en marxa del Programa d’Atenció Domiciliària i l’esforç de molts professionals en la captació proactiva de pacients amb deteriorament funcional físic o psíquic que se n’han pogut beneficiar. De fet, en el marc d’aquest programa, la mitjana de visites per persona ha passat de 22 a 25. Avui, molts d’aquests professionals han fet balanç en la II Jornada d’Atenció Domiciliària d’Atenció Primària, que es du a terme a Ses Cases dels Mestres, a Santa Maria.
El 2017, es varen fer un total de 164.979 visites en el domicili (34.389 a càrrec de personal mèdic i 130.590 a càrrec de personal d’infermeria). La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca té desenvolupada una línia estratègica de promoció de l’atenció domiciliària per tal d’atendre a aquest grup de població i millorar la seva qualitat de vida. I és que les dades sociodemogràfiques demostren que la població cada vegada viu més anys i pateix més malalties cròniques. Com a conseqüència d’això, hi ha un volum creixent de gent gran i malalta que en el transcurs de la seva vida es pot trobar en una situació de dependència i incapacitat que faci necessària l’atenció a casa. En aquest sentit, és fonamental apostar per l’atenció domiciliària per atendre aquestes necessitats.
El passat divendres, es va dur a terme la II Jornada d’Atenció Domiciliària, en què hi han participat uns 130 professionals procedents de diferents institucions o entitats (atenció primària, serveis socials, ajuntaments, institucions sens ànim de lucre, entre d’altres). Els han donat la benvinguda la subdirectora assistencial d'Atenció Primària i d'Atenció a les Urgències Extrahospitàlaries del Servei de Salut, Rosa Duro, i la directora infermera d’Atenció Primària de Mallorca, Maria Antònia Font. La conferència inaugural ha estat a càrrec de Carles Blay Pueyo, metge de família i doctor en salut, benestar i qualitat de vida per la UVic-UCC. A llarg de la jornada s’han organitzat dues taules on s’ha debatut sobre qüestions com ara la implantació i avaluació del programa d’atenció domiciliària de Mallorca, els aspectes ètics en l’atenció domiciliària, el maneig de les emocions que canvien, o les vivències i necessitats del cuidador.
Dins la línia estratègica de promoció de l’atenció domiciliària de la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca destaca la creació d’una comissió tècnica —que vetlla perquè aquesta atenció es desenvolupi i sigui de qualitat—, la formació continuada dels professionals dels centres de salut, la incorporació de les infermeres gestores de casos, la coordinació amb els hospitals pel tractament en cas d’agudització i convalescència, o la coordinació amb altres serveis o institucions.