\ Es tracta de 144 treballadors sanitaris i 9 conductors que donaran suport als 22 PAC i 4 SUAP de Mallorca
\ Es pretén mantenir la continuïtat assistencial durant els caps de setmana, a més de millorar la cobertura telefònica i l'atenció domiciliària
Atenció Primària de Mallorca ha reforçat amb 153 professionals els Punts d'Atenció Continuada (PAC) i els Serveis d'Urgència d'Atenció Primària (SUAP) de Mallorca per afrontar les necessitats assistencials derivades de la COVID-19. Aquest reforç, que s'ha dut a terme en els darrers dies, té com a finalitat mantenir durant els caps de setmana la continuïtat assistencial —amb els nous circuits d'atenció respiratòria creats arran del nou coronavirus—, a més de millorar la cobertura telefònica i l'atenció domiciliària.
Del total de professionals contractats, 144 són sanitaris i 9, no sanitaris. D’aquesta manera, s’han incorporat 40 professionals administratius; 53 infermers/infermeres; 33 metges/metgesses de medicina de família i comunitària; 6 pediatres; 12 tècnics/tècniques en cures auxiliars d'infermeria i 9 conductors/conductores. Actualment, a Mallorca hi ha 22 PAC —distribuïts arreu de Mallorca— i 4 SUAP —ubicats un a Inca i tres a Palma (l’Escorxador, Escola Graduada i Son Pisà).
Pel que fa als professionals administratius, s'ha augmentat el seu nombre en molts punts de l'Illa: als centres on no n’hi havia cap, n’hi haurà un i, en els centres més grans que ja en disposaven d'un, en tendran un altre. Faran feina els dissabte i diumenges, de les 09.00 a les 21.00 hores. Quant al nou personal d'infermeria, aquest suposa més o manco un terç dels 153 professionals incorporats, i té com a finalitat enfortir els nous circuits assistencials que integren consultes específiques d'atenció respiratòria. Pel que fa als tècnics en cures auxiliars d'infermeria, seran destinats als PAC més grans i amb més població assignada, i a tots els SUAP.
Els SUAP, que habitualment disposen de 7 equips que fan els diferents torns, es reforcen amb 3 equips més cadascun. També s'afegeix a cada SUAP un equip nocturn (format per un metge, un conductor i un infermer) que faran atenció a domicili. En relació amb el servei de pediatria, que habitualment s’ofereix als SUAP, es reforça per mantenir l'activitat assistencial amb la mateixa intensitat.
El 12 de març, Atenció Primària de Mallorca va posar en marxa consultes específiques per atendre pacients amb malalties respiratòries en tots els centres de salut. L'objectiu de la mesura era garantir la seguretat de la població, una assistència de qualitat als pacients i una seguretat als professionals. Aquesta reorganització dels centres de salut es va centrar en l'establiment dels nous circuits i d'un nou sistema de triatge telefònic, així com també en la posada en marxa de la consulta virtual.