\ Unes 120 persones participen el dia 7 i 8 de juny en la presentació de setze projectes i diversos tallers i conferències

\ La implementació de la investigació en la pràctica clínica o la promoció de la salut són alguns dels focus de la jornada

 

Atenció Primària de Mallorca acull entre avui i demà unes jornades en el Centre Cultura de Palma (Sa Nostra) per donar a conèixer i fer balanç dels darrers avenços i projectes d’investigació. Amb una participació de unes 120 persones, aquests dos dies es presentaran setze projectes —alguns d’ells en desenvolupament i d’altres ja conclosos—, a més d’impartir tres tallers, dues conferències, disset presentacions orals, pòsters i altres activitats per tal d’aprofundir les línies d’investigació d’atenció primària.

 

Un dels focus en què vol incidir la Unitat d’Investigació d’Atenció Primària de Mallorca —i que dóna títol a la conferència inaugural de Gonzalo Grandes, cap de Recerca d'Atenció Primària de Biscaia— és la investigació en implementació, és a dir, la complexitat que de vegades es planteja a l’hora de traslladar un descobriment (un nou medicament, una mesura preventiva eficaç, etc.) a la pràctica clínica per tal que els pacients se’n puguin beneficiar. Un altre dels punts forts d’aquesta jornada és l’aposta per la prevenció i la promoció de la salut, ja que si es millora la salut de la població i la capacitat de l’individu per cuidar-se millor, es poden evitar múltiples problemes de salut en el futur.

 

Entre els projectes d’investigació que actualment es desenvolupen a Mallorca podem destacar el de Bernardino Oliva, que tracta sobre la validesa dels pressentiments o la intuïció (gut feelings) dels metges de família en el diagnòstic d’una malaltia greu o un càncer. Entre les propostes que ja han obtingut resultats destaquen les de Benzored —avaluació d’una intervenció multifactorial per a la reducció del consum de benzodiacepines— de la metgessa de família Caterina Vicens; l’evolució dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) dels metges Miguel Góngora i Miguel Román; la seguretat i l'eficàcia de l’exercici moderat durant la gestació, de la comare Araceli Navas; o la salut i els estils de vida de les cambreres de pis a s’Arenal.

La incorporació de la perspectiva de gènere en la investigació també en serà protagonista amb la impartició d’un taller que sota aquest títol impartirà Lucia Artazcoz, investigadora de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A més, també es presentaran una sèrie de comunicacions que tractaran diverses qüestions com ara l’insomni, la dieta mediterrània o l’atenció obstètrica no respectuosa a Balears.

 

Per últim, la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, pronunciarà la conferència de cloenda “Investigació i promoció de salut”.

 

 

0
0
0
s2sdefault

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Desembre 2024
L M X J V S D
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31