\ L’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la presentació del Programa Pacient Actiu
\ A més, s’ha donat formació a 125 professionals, que seran els referents del Programa a cada centre de salut
El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears ja compta amb 65 pacients actius formadors des que es va començar a aplicar, a mitjans de 2016. Els grups de formació del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients, és a dir, que hi acompleixen el rol d’educadors ensenyant als seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.
Avui s’ha presentat el Programa a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, a on han assistit la consellera de Salut, Patricia Gómez, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster i el director assistencial, Nacho García
Des que es va implementar el Programa s’han duit a terme diverses accions per implantar-lo progressivament:
- Durant els anys 2017 i 2018 es va impartir formació a quatre grups de pacients i de persones cuidadores actives formadores a Mallorca (tres grups) i a Menorca (un grup). Està previst que el mes de febrer es faci a Eivissa la primera formació de pacients actius formadors.
- El gener de 2018 es va iniciar la formació entre iguals en matèria de diabetis i de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Es tracta d’una formació organitzada en sis sessions amb periodicitat setmanal, de dues hores cadascuna. Fins ara s’han completat tres cicles de formació i se n’acaben d’iniciar dos més:
- Al llarg de 2018 es varen impartir dos tallers de formació entre iguals en matèria de diabetis: un al Centre de Salut Rafal Nou i l’altre al Centre de Salut Emili Darder (tots dos a Palma), en els quals un total de 26 pacients varen completar la formació; també es va impartir un taller de formació entre iguals a pacients d’MPOC al Centre de Salut Son Rutlan (Palma), en el qual sis pacients varen completar el taller.
- Recentment s’han començat a impartir dos nous tallers de formació entre iguals en matèria de diabetis, tots dos a Palma: un al Centre de Salut Son Gotleu, on ja s’han fet dues sessions, i l’altre al Centre de Salut Pere Garau.
- Així mateix, està previst que durant el mes de febrer comenci la formació entre iguals dirigida a persones cuidadores: un taller al Centre de Salut Nuredduna (Artà), que començarà el dia 7, i un altre al Centre de Salut Escola Graduada (Palma), amb data d’inici el dia 20.
- També han rebut formació 125 professionals, que seran els referents del Programa Pacient Actiu a cada centre de salut (95 a Mallorca, 8 a Menorca i 22 a Eivissa).
La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha creat el Grup d’Implementació del Programa per fer-ne difusió i facilitar que s’implementi a tots els centres de salut; per una altra banda, s’estan organitzant les subcomissions del Programa Pacient Actiu a cada un dels hospitals de referència, a la vegada que se’n fan les sessions de presentació dirigides als equips directius de cada hospital, als seus professionals i als pacients i els seus familiars, a fi de fer-ne difusió i captar pacients candidats des de cada unitat i servei. El gener de 2018 ja s’havia creat a Menorca la Subcomissió del Programa Pacient Actiu, que ha mantengut una activitat constant per facilitar-hi el desenvolupament del Programa.
El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques 2016-2021 del Servei de Salut i està alineat amb l’Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients crònics i de les seves persones cuidadores per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.
Actualment, el Programa Pacient Actiu s’ocupa de les malalties següents: artritis reumatoide, càncer de mama, diabetis, esclerosi múltiple, fibromiàlgia, insuficiència cardíaca, malaltia de Parkinson, MPOC i malaltia renal crònica; també s’ocupa de les persones cuidadores i de les persones ostomitzades (tant per urostomia com per colostomia).
Per això, al llarg de tot el procés d’implementació del Programa s’ha demanat la participació de les associacions de pacients que estan relacionades amb els problemes de salut que aborda el Programa, concretament ABACCO, ABDEM, ADAA, ADIBA, AECC, ALBA, ALCER, AMASC, APROP, Associació de Malalts de Parkinson de Menorca, AUBA, Mans a les Mans i Un lazo en movimiento.