Not-i-Fic és un sistema d’aprenentatge que facilita prevenir incidents que produeixen un dany involuntari al pacient

\ Avui, 17 de setembre, és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 

 

L'Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca comparteixen un sistema de notificació d’incidents per millorar la seguretat del pacient. Aquest sistema, anomenat Not-i-Fic, recull els riscos de tots els processos assistencials, tant hospitalaris com de l’àmbit de l’atenció primària, posant atenció especial en els processos de continuïtat assistencial. Tot això és possible gràcies a la coordinació i col·laboració entre les dues comissions de seguretat del pacient existents a ambdós nivells assistencials. El concepte de seguretat del pacient sorgeix de l’acceptació que els professionals es poden equivocar i que és necessari aprendre dels errors i establir mecanismes perquè no es tornin a produir.

 

La notificació d’incidents que els equips d’atenció primària introdueixin a Not-i-Fic es gestionen directament des de la Gerència. És important recordar que des de principis d’any, Atenció Primària de Mallorca ha posat en marxa una sèrie d’accions per millorar la seguretat del pacient i que estan emmarcades en el Pla estratègic de seguretat del pacient (2019-2023).

 

Avui dimarts, 17 de setembre, és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient. En la pràctica diària sanitària es produeixen incidents relacionats amb la seguretat del pacient que, de vegades, poden arribar a generar un dany involuntari. La probabilitat  que ocorrin errors a l’hora de prendre la medicació, de receptar antibiòtics en infeccions víriques, d’una caiguda o d’una confusió entre pacients, es pot disminuir amb una bona gestió de riscos clínics per part del sistema sanitari, i amb la col·laboració dels pacients i familiars. Es tracta, en definitiva, de reduir el risc al mínim.

 

Alguns dels errors més freqüents relacionats amb la seguretat del pacient en el sistema sanitari estan relacionats amb la prescripció de medicaments, la identificació dels pacients, les infeccions nosocomials (aquelles contretes per pacients en un recinte d’atenció a la salut), els errors relacionats amb algun procediment o les cures.

 

La clau per garantir l’èxit d’aquesta estratègia en salut és la participació i la voluntarietat dels professionals a l’hora d’identificar els riscs i notificar-los. Aquestes notificacions són la millor font d’informació per aprendre dels errors. D’altra banda, l’Administració ha de garantir un sistema no punible, que no culpabilitzi els professionals.

 

El Servei d’Informàtica de Son Espases ha desenvolupat el sistema de notificació Not-i-Fic, que es va adaptant contínuament a les necessitats dels professionals que el gestionen.

0
0
0
s2sdefault

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Abril 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30