Programa de Salut Infantoadolescent de les Illes Balears
Actualment hi ha unanimitat en el nostre sistema sanitari a assenyalar que les millores de salut de la població passen per prioritzar les activitats de promoció i educació per a la salut (PiEpS) i la prevenció de la malaltia, ja que la medicalització —a més que no està exempta de danys— no sempre suposa nivells més alts de salut. És el moment de passar d’una atenció bàsicament centrada en la demanda a una atenció que estigui centrada en l’adquisició de conductes i hàbits saludables en qualsevol etapa del cicle vital, tant en l’àmbit personal com en el familiar i el comunitari.
Els factors etiològics relacionats amb les causes principals de morbiditat i mortalitat en l’edat adulta s’associen a situacions i conductes de risc relacionades amb l’estil de vida que se segueix en la infantesa i/o en l’adolescència, que poden ser causa del desenvolupament de malalties a mitjan o a llarg termini.
Això és prou motiu per desenvolupar el Programa de Salut Infantoadolescent com a eina bàsica per desenvolupar activitats de PiEpS i per a la prevenció de la malaltia en la família i en la comunitat.
El Programa, basat en visites programades, té un grau d’acceptació molt bo entre la població i és el model principal d’activitat adreçat a la població infantil des de l’àmbit sanitari. Tanmateix, cal actualitzar-lo per racionalitzar el nombre de visites basant-se en l’evidència disponible i en les competències dels diferents professionals sanitaris que l’apliquen.
Amb aquesta actualització feim una aposta en la qual destaquen —a més de considerar les evidències científiques més recents— algunes altres fortaleses, com ara l’enfocament multidisciplinari i la incorporació de metodologies de PiEpS de manera individual, grupal i en entorns comunitaris.
|
|
|
|