\ L’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la II Jornada del Programa Pacient Actiu, per fer balanç després d’un any funcionant
\ Està previst iniciar a final de mes un nou grup de formació entre iguals sobre diabetis, dirigit a pacients de Palma
El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears ja compta amb quaranta pacients actius formadors entre iguals des que es va posar en marxa, ara fa un any. Els grups de formació entre iguals del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients, és a dir, que hi acompleixen el rol d’educadors ensenyant els seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.
Alguns d’aquests pacients actius han estat protagonistes de la II Jornada del Programa Pacient Actiu, que ha tengut lloc avui a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i en la qual s’ha fet balanç i s’ha debatut sobre el desenvolupament del Programa amb pacients, associacions de pacients i professionals de la salut a fi d’intercanviar idees i experiències per continuar impulsant-lo. La Jornada s’ha pogut seguir per videoconferència des dels hospitals públics de Menorca i de les Pitiüses.
A la Jornada, organitzada pel Servei de Salut i per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, han assistit la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el director d’Assistència Sanitària, Nacho García; la subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez; la subdirectora assistencial d’Atenció Primària i d’Atenció a les Urgències Extrahospitalàries, Rosa Duro, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, entre d’altres.
Al llarg de la Jornada s’ha fet balanç del recorregut del Programa i s’ha debatut sobre els objectius assolits i els reptes pendents. S’han organitzat dues taules participatives sota el títol “Formació entre iguals: què ens aporta?” i “Lliçons apreses per arribar junts”, i també s’ha convidat el públic assistent a participar-hi i oferir el seu punt de vista. La conferència de cloenda ha estat a càrrec de Joan Carles March Cerdà, professor de l’Escuela Andaluza de Salud Pública.
Un any de vida del Programa Pacient Actiu
El Programa Pacient Actiu es va posar en marxa fa un any i durant aquest temps s’han duit a terme diverses accions per implantar-lo progressivament:
- Ja compta amb quaranta pacients actius formadors, fruit de la formació impartida a tres grups de pacients i cuidadors actius durant els mesos de juny i octubre de 2017 i març de 2018.
- Setze pacients amb diabetis han completat la formació entre iguals entre el gener i el març de 2018, al Centre de Salut Rafal Nou (Palma); i altres sis pacients de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) també l’han completada, entre el febrer i el març de 2018, al Centre de Salut Son Rutlan (Palma).
- Està previst iniciar un nou grup de formació entre iguals sobre diabetis a final d’aquest mes, dirigit a pacients de diferents centres de salut de Palma.
- S’ha impartit formació a les persones de referència del Programa de cada centre de salut per mitjà d’un taller de sis hores que va tenir lloc el 24 de gener 2018, en el qual varen participar quaranta-set persones.
- S’ha iniciat una campanya de difusió per sensibilitzar professionals, associacions de pacients i ciutadans sobre el Programa Pacient Actiu i donar-hi visibilitat per mitjà d’una presència creixent a les xarxes socials, difonent-ne fullets informatius i presentant-lo a les plataformes associatives amb la col·laboració de pacients actius formadors.
- El Programa també té presència a Menorca i a Eivissa: a final de 2017 es va crear la Subcomissió de Pacient Actiu de Menorca i també s’ha presentat el Programa a Eivissa.
El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’atenció a les persones amb malalties cròniques 2016-2021 del Servei de Salut, i està alineat amb l’Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida de pacients crònics i de cuidadors per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.