El Treball Social és una disciplina, que té els seus orígens al sistema sanitari des de finals del s.XIX, va néixer a l’any 1860 al nord d’Amèrica (Boston) i a Espanya al 1932 a un hospital. 

Actualment, dins el Sistema Nacional de Salut trobem les Treballadores Socials Sanitàries (TSS) com a part de l'equip d'Atenció Primària de Mallorca, que actuen en aquelles situacions on hi ha causes socials de risc o vulnerabilitat (com soledat no desitjada, manca de recursos econòmics, manca d’informació de recursos socials)  que poden influir negativament en el procés de salut de la malaltia, ja sigui crònica o aguda. El TSS ajudarà a fer una valoració integral de la situació amb l’equip d’Atenció Primària del centre de salut, explorarà les capacitats de la persona i la seva família, informarà dels recursos específics i disponibles per aconseguir una millor qualitat de vida i major autonomia. Són professionals, que fan de nexe d’unió entre tots els serveis i institucions, que es dediquen a les problemàtiques i/o dificultats socials i la sanitat. Així mateix, promouen el canvi, el desenvolupament, la cohesió social i l’empoderament de les persones i de la comunitat.  

Els principis de les TSS dins la sanitat es basen en la igualtat, la dignitat, la llibertat, l’autodeterminació, l’autonomia i la justícia. Actualment  tots els centres de salut de Palma tenen una Treballadora Social Sanitària. 

Formen part de la Gerència d’Atenció Primaria de Mallorca des de 1986. 

 

Funcions 

  • Identificar els factors psicosocials que influeixen en el procés de salut. 
  • Acompanyar en situacions vitals estressants, lligades a la malaltia i poder adaptar-la a la seva realitat sociofamiliar. 
  • Mobilitzar i potenciar les capacitats de les persones i famílies, perquè puguin afrontar adequadament la situació de salut i oferir estratègies o recursos, per afrontar-la davant una manca d’autonomia, cronicitat o malaltia terminal. 
  • Conèixer els factors de risc de la persona cuidadora principal: esgotament, claudicació per ajudar-la en la seva tasca i cuidar de la seva pròpia salut.
  • Determinar els factors de risc en infants: malnutrició, possibles maltractes, per protegir el seu benestar.
  • Identificar els factors de risc en dones: violències masclistes o altres problemàtiques per ajudar-la a trobar una sortida i protegir-la.
  • Informar, assessorar, gestionar, tramitar o derivar als serveis i prestacions adequats i específics per a cada cas. 
  • Coordinar el TSS amb la resta de professionals, institucions o entitats dins i fora del Sistema Sanitari. 
  • Col·laborar amb els diferents programes que s’apliquen a cada centre de salut o institució sanitària. 
  • Prevenir possibles situacions de risc psicosocial relacionat amb el procés de salut/malaltia, per tal d’evitar l'aïllament i l’exclusió social. 
  • Mediar en els conflictes de la persona i el seu entorn, que estiguin relacionats amb el procés de salut, per tal de facilitar la comunicació, organitzar les cures i els torns, a més d’ajudar en els acords familiars.
  • Elaborar i actualitzar la guia de recursos socials i sanitaris, així com informar i assessorar a la resta de l’equip i a les persones dels recursos existents a la zona.
  • Impartir docència i investigar pel que fa al Treball Social Sanitari.
  • Avaluar el procés d’intervenció psicosocial. 

  

Recursos 

  • Dins la consulta

Es dóna una atenció directa i telefònica, basada en la relació d’ajuda i suport emocional.  Realitzen entrevistes, informen, assessoren, valoren, deriven o gestionen tot el necessari per millorar la situació de malaltia amb un mètode i una disciplina pròpia. 

Es coordinen amb tots els nivells assistencials: hospitals, sociosanitaris, recursos especialitzats de salut, realitzen una continuïtat assistencial per a millorar l’atenció sanitària i social. 

  • Dins l'àmbit comunitari

La TSS donada la seva formació específica és coneixedora dels actius o recursos socials de la comunitat i lidera o acompanya a la resta de l’equip d’AP en l’aventura comunitària.  

Estableix relació i contacte amb professionals de Serveis Socials tant del Govern Balear (Direcció General de Dependència, Fundació Tutelar de la Dependència, Institut Balear de la Dona, Equips Educatius, etc). 

Institut mallorquí d’Afers Socials (Menors i família, Gent gran, discapacitat, gent gran, inclusió social). 

Serveis socials de l’Ajuntament de Palma (àrea de Benestar Social, Igualtat). 

Tercer Sector, moviments associatius o de barri. 

 

Docència 

Les TSS duen a terme tallers d’educació per a la salut amb altres professionals als centres de salut d'atenció primària, adreçats a la ciutadania. 

 

 

 Reordenació del treball social sanitari a l'atenció primària  

 

Des de l'atenció primària es dona cobertura a la salut bucodental de la població de Mallorca mitjançant les unitats de salut bucodental (USBD), ubicades en diversos centres de salut, i el Servei Dental Comunitari.

Els adults i els infants de fins a 6 anys d'edat són tractats a les USBD, mentre que els infants entre 6 i 15 anys es poden beneficiar del Programa d'atenció dental infantil (PADI).

Per més informació, consultau aquests apartats: 

 

 

 

 

 

De conformitat amb la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries [només en espanyol], la cartera de serveis comuns de l’atenció primària inclou les activitats d’educació, prevenció i rehabilitació. Per això, a l’atenció primària de Mallorca comptam amb 32 fisioterapeutes, repartits en 16 unitats de tractament fisioterapèutic (UTF) a fi de donar cobertura a tota la població de l’illa.

Els objectius generals de les UTF són aquests:

  • Contribuir a millorar l’estat de salut de la població desenvolupant intervencions terapèutiques i d’educació per a la salut. 
  • Millorar l’efectivitat i l’eficiència de les UTF de cada àrea i aconseguir —gràcies a la coordinació adequada entre l’atenció primària i l’atenció hospitalària— que cada usuari sigui atès en el nivell més apropiat segons la situació de salut que presenti.

Els objectius específics són aquests:

  • Augmentar la capacitat funcional dels pacients que pateixin algun dèficit funcional. 
  • Adquirir coneixements sobre activitat física i hàbits posturals saludables. 
  • Reeducar els pacients sobre la higiene postural per a les activitats bàsiques de la vida diària i promoure-la. 
  • Alleugerir el dolor.

 

 

 UTF

 

Fisioterapeutes

 

     Població de cobertura

 

  Hospital de derivació

 

 Emili Darder

 

3

 

 

  Hospital Son Llàtzer

 

 Marratxí

 

 

 

Hospital Son Llàtzer

 

Es Molinar

 

 

 

Hospital Son Llàtzer

 

 Arquitecte Bennàzar

 

 

 

Hospital Universitari Son Espases

 

 Casa del Mar

 

3

 

 

Hospital Universitari Son Espases

 

 Santa Catalina

 

2

 

 

Hospital Universitari Son Espases

 

 Camp Redó

 

 

 

Hospital Universitari Son Espases

 

 Palmanova

 

 

 

Hospital Universitari Son Espases

 

 Calvià

 

2

 

 

Hospital Universitari Son Espases

 

 Inca

 

3

 

 

Hospital Comarcal d'Inca

 

 Sa Pobla 

 

 

 

Hospital Comarcal d'Inca

 

 Son Servera

 

 

 

Hospital de Manacor

 

 Manacor

 

2

 

 

Hospital de Manacor

 

 Artà

 

 

 

Hospital de Manacor

 

 Capdepera

 

1

 

 

Hospital de Manacor

 

 Felanitx

 

 

 

Hospital de Manacor

       

 

 Canal oficial a Twitter dels fisioterapeutes de l'atenció primària de Mallorca

 

 Comunitat a Facebook - Me cuido con los fisioterapeutas de Atención Primaria

 

Les unitats de salut mental (USM) que depenen de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca estan formades per un equip multidisciplinari compost per psiquiatres, psicòlegs, infermeres, treballadors socials i administratius. Des de cada especialitat ajuden les persones que pateixen alguna malaltia mental. A més, des d'aquests dispositius es formen els metges residents de psiquiatria, els metges de família, les infermeres residents de salut mental i els estudiants dels graus de psicologia i de medicina, entre d'altres. 

L'objectiu de les USM és contribuir a fer que les persones amb alguna malaltia mental assoleixin i mantenguin un estat de benestar que els permeti preservar la seva vida personal, familiar, laboral i social.

Relació de les USM de Mallorca 

 

 Unitats de Salut Mental 

 

     Ubicació

 

 Responsables

 

 Llevant 

 

 

Rosa Molina (coordinadora d'àrea)

Adrián Rolando

 

 Tramuntana 

 

 

Carles Recasens (coordinador d'àrea)

María del Carmen Bosch

 

  

 

 Ponent

    

 

 

Joan Salvà (coordinador d'àrea)

Maria Rosa Pizà 

Concepción Bardolet 

Oscar Ruiz

 

 Migjorn

   

 

 

Miguel Echevarria (coordinadora d'àrea)

Inmaculada Capllonch

Manuel Millán

 

 USM infància i adolescència

    

 

 

María Isabel Flórez 

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Juliol 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31