Permisos del personal

e. Permís per accident o malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari

El personal estatutari té dret a dies de permís per accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari del cònjuge o  parella de fet i de familiars fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, i també qualsevol altra persona diferent de les anteriors que convisqui amb el treballador al mateix domicili i que requereixi que aquest el cuidi de manera efectiva.


Normativa

Estatal

  • Art. 48.a) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

Autonòmica

  • Art. 11 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).

Durada

La durada màxima del permís, sempre que estigui acreditat per mitjà del certificat* corresponent, és la següent:

  • 5 dies hàbils: cònjuge, parella de fet, familiar de primer grau de consanguinitat o afinitat, o convivent.
  • 4 dies hàbils: familiar de segon grau de consanguinitat o afinitat.

En cas que en el certificat no s’indiqui el nombre de dies de repòs, hi correspondrà 1 dia.

* És important tenir en compte que els dies de permís són dies hàbils, mentre que els dies de repòs que indiqui el certificat fan referència a dies naturals.


Termini màxim per resoldre

1 dia.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

Als efectes d’aquest permís s’entén per malaltia greu la qualificada com a tal pel metge corresponent. S’hi inclouen les malalties o lesions físiques o psíquiques amb seqüeles permanents que limitin l’activitat habitual, independentment de si ha calgut hospitalització, sempre que ho determini l’informe mèdic i estiguin incloses en la cartera de serveis.

En cas d’accident o malaltia greu, el còmput del permís s’inicia a elecció de l’interessat, i els dies s’han d’agafar de manera continuada mentre duri el supòsit de fet causant.

Si hi concorren un accident o una malaltia greu i una mort, la mort i la malaltia o l’accident greu d’un familiar són supòsits de fet diferents i cadascun merita el permís corresponent. Per això, si la mort s’esdevé durant el període en què s’està de permís per accident o malaltia greu del mateix familiar, s’ha de suspendre i a partir de la mort del familiar s’ha d’iniciar el permís previst per donar cobertura a aquesta situació.

Es pot agafar aquest permís una sola vegada per una mateixa causa i un mateix subjecte causant dins dels 6 mesos naturals següents a la data en què s’hagi produït el fet que hagi motivat el permís.

En els permisos per accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari, l’informe mèdic o certificat ha d’establir la durada del repòs que sigui necessari.

 


Sol·licitud

Per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o per mitjà del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.


Justificació

  • El permís s’ha de justificar amb un informe (seguint el model oficial) del metge de família o especialista al qual estigui adscrita la persona causant del permís, un certificat del centre sanitari on hagi tingut lloc l’hospitalització, acompanyat —si escau— d’un informe que acrediti la necessitat de repòs domiciliari i indiqui els dies necessaris de repòs.
  • El grau de parentiu o la relació familiar s’han d’acreditar amb el llibre o els llibres de família, un certificat d’un registre de parelles estables o un document públic de formalització de la parella de fet.
  • La convivència amb el treballador al mateix domicili s’ha d’acreditar amb un certificat d’empadronament o de convivència.