Permisos del personal

x. Permís per participar en emergències humanitàries

Es considera emergència humanitària la definida com a tal per l’Organització de les Nacions Unides mitjançant l’Oficina de Coordinació d’Afers Humanitaris del Secretariat General i del Comitè Internacional de la Creu Roja, i també les denominades emergències sobrevingudes i les crisis humanitàries prolongades en el temps, que han de comunicar conjuntament l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i el ministeri competent en matèria de cooperació.

Es pot autoritzar la concessió d’un permís per participar en emergències humanitàries sempre que les actuacions o els projectes siguin promoguts per una ONG qualificada per l’AECID o per un organisme internacional avalat per l’AECID.


Normativa

Art. 36 i 37 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

El permís es pot concedir per una durada màxima de 3 mesos amb percepció íntegra de les retribucions bàsiques del seu lloc de feina d’origen.

Excepcionalment, es pot prorrogar fins a un màxim de 6 mesos de durada, sempre amb la justificació prèvia de la necessitat del programa que es desenvoluparà. Aquesta pròrroga no serà retribuïda.


Termini màxim per resoldre

1 dia hàbil.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

  • El treballador pot percebre retribucions de l’organització promotora del programa o projecte de cooperació. En aquest cas, l’import total de les retribucions percebudes durant la durada del permís —que inclouen les retribucions bàsiques abonades pel Servei de Salut i les que li aboni l’organització promotora— no pot superar la totalitat de les retribucions fixes anteriors a l’inici del permís. A aquest efecte, el sou íntegre comprèn tots els conceptes retributius i l’import màxim es calcula prenent com a base la mitjana del sou percebut els 6 mesos anteriors a l’inici del permís.

   El treballador està obligat a comunicar al Servei de Salut en el formulari de sol·licitud la quantia de les retribucions que percebrà de l’organització promotora del programa o projecte de cooperació.

   Si la suma total d’ambdues retribucions supera el límit establert en el paràgraf anterior, el Servei de Salut reduirà la retribució que abona en la quantia corresponent.

  • Ha de quedar acreditada degudament la consideració de la situació com a emergència humanitària. No obstant això, si la situació d’emergència humanitària no fa possible entregar la documentació justificativa abans de disposar del permís, es pot posposar el lliurament però s’ha d’efectuar dins el termini màxim d’1 mes des que el treballador es reincorpori al seu lloc de feina d’origen.
  • La concessió del permís està sempre condicionada a les necessitats del servei, entenent que és possible concedir-lo si a la unitat afectada continuaran prestant servei com a mínim el 75 % dels seus efectius. En qualsevol cas, és necessari un informe previ favorable del responsable de la unitat on presti servei el treballador per acreditar que sempre estarà garantida una prestació eficient del servei.
  • La durada d’aquest permís es computa a efectes de triennis i de carrera professional d’acord amb la normativa de funció pública aplicable en cada cas, i el treballador té dret a la reserva del seu lloc de feina.
  • En els processos de selecció i de provisió, el temps de durada del permís es valorarà com a mèrit en concepte de servei prestat al Servei de Salut de les Illes Balears.
  • La durada del permís s’ha de computar com a jornada completa o d’acord amb la jornada del treballador a l’efecte del reconeixement de cotitzacions en el règim de protecció social.
  • La falta de l’acreditació exigida suposaria denegar la sol·licitud de qualsevol dels permisos prevists en l’article 34 de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 els 2 anys següents a la finalització del permís.

Sol·licitud

  • Com a norma general, la sol·licitud del permís s’ha de cursar amb una antelació mínima de 3 dies hàbils per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.
  • Cal adjuntar aquesta documentació a la sol·licitud:

- Document que acrediti la qualificació de l’organització no governamental o l’aval de l’organisme internacional que impulsa el programa de cooperació i ajut humanitari.

- Descripció del projecte, que ha de concretar el lloc on es desenvoluparà la participació del sol·licitant en el projecte i la durada prevista

  • En cas que el treballador hagi de percebre retribucions de l’organització promotora del programa o projecte de cooperació, n’ha d’informar el Servei de Salut sobre les quanties de les retribucions que percebrà.

Justificació

Una vegada acabat el permís, el treballador ha d’acreditar que l’activitat s’ha desenvolupat d’acord amb les condicions que consten en la sol·licitud i que van justificar la concessió del permís.

A aquest efecte, ha d’aportar una memòria justificativa emesa per l’ONG, l’organització o l’organisme internacional que hagi impulsat o gestionat el programa de cooperació o d’ajuda humanitària.