j. Permís per a formació

El personal estatutari té dret a un permís retribuït per assistir a cursos de capacitació organitzats pel Servei de Salut de les Illes Balears, per altres administracions públiques o per organitzacions sindicals o entitats sense ànim de lucre en virtut de convenis subscrits amb les administracions públiques o amb universitats, o bé que hagin estat acreditats i/o subvencionats, i que s’imparteixin durant l’horari laboral.


Normativa

Art. 19 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

Màxim 40 hores l’any.


Termini màxim per resoldre

5 dies hàbils, comptadors des de l’endemà de la data en què s’hagi cursat la sol·licitud.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

Objecte de la formació prevista per a aquest permís:

  1. Formació del personal per adquirir les aptituds o les habilitats necessàries per acomplir de manera adequada i eficient les funcions pròpies del lloc de feina.
  2. Formació del personal en matèria de prevenció de riscs laborals relacionada amb el seu lloc de feina.
  3. Adaptació del personal a un nou lloc de feina o implantació de noves tecnologies o tècniques imprescindibles per acomplir correctament les funcions del lloc de feina.

El nombre màxim d’hores per assistir a cursos, jornades i congressos de perfeccionament professional que s’imparteixin durant l’horari laboral el contingut dels quals estigui relacionat directament amb la categoria professional o la carrera professional corresponent és de 40 hores l’any.

Es concedirà aquest permís amb l’autorització prèvia del superior jeràrquic i sempre que les necessitats del servei ho permetin, de manera degudament motivada.

Personal del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) i de la Gerència del SAMU 061

Si el destinatari dels cursos és el personal d’emergències que presta servei al Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) o a la Gerència del 061, aquest personal té dret a un permís addicional al permís màxim de 40 hores —percebent les retribucions totals— amb un límit màxim de 46 hores l’any. Aquest permís té per objecte la rotació d’aquest personal pels serveis hospitalaris de la xarxa assistencial del Servei de Salut i s’ha d’ajustar als criteris de formació reglada i continuada aplicables.

Les gerències territorials han d’intentar facilitar el canvi de torn als treballadors que demanin aquest permís i tenguin assignat un torn nocturn el dia anterior a l’activitat formativa.

Permisos addicionals de formació

Es poden concedir permisos amb retribució total o parcial, sens perjudici de les indemnitzacions que pertoquin per raó del servei, a més de l’abonament de les despeses de matriculació, taxes i altres amb motiu d’estudis o d’assistència a cursos de formació o especialització, o a qualsevol altra activitat formativa que tengui relació directa amb les funcions dels serveis sanitaris i resultin d’interès rellevant per al centre de feina o el mateix Servei de Salut.

Com a requisit previ per concedir aquests permisos s’exigirà el compromís del treballador de continuar vinculat al Servei de Salut durant els terminis que s’estableixin en la resolució de concessió, comptadors des del final del permís, de manera que incomplir aquest compromís obligarà el treballador a retornar la part proporcional de les quantitats percebudes durant el permís.

En acabar el període de permís, el treballador ha de presentar a l’òrgan competent una memòria del treball desenvolupada i un certificat acadèmic dels estudis cursats; en cas contrari, estarà obligat a reintegrar les retribucions percebudes.

Es poden concedir permisos no retribuïts o amb retribució parcial per assistir a cursos o seminaris de formació o activitats o tasques docents o de recerca sobre matèries relacionades amb les activitats del Servei de Salut.


Sol·licitud

  • S’ha de demanar amb una antelació mínima de 15 dies.
  • Per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o per mitjà d’un procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.

Justificació

Autorització prèvia del superior jeràrquic, sempre que les necessitats del servei ho permetin.