Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

Butlletí núm. 120: consells de seguretat per a l’estiu

L’estiu és l’època de l’any en què la gran majoria gaudeixen d’unes merescudes vacances per descansar, desconnectar i gaudir del sol, la platja, les muntanyes o d’una bona escapada a la ciutat.

 

Aprofitam les vacances per relaxar-nos i compartir aquests moments amb els nostres amics i seguidors a les xarxes socials. Però alerta, perquè mentre s’està relaxat, els ciberdelinqüents se n’aprofiten per treure’n profit.

 

L’estiu es converteix en un moment perfecte perquè aquests delinqüents s’aprofitin dels comiats, les presses i l’excés de confiança. El simple fet de fer una publicació a les xarxes socials estant a la platja, fent un check-in en aquest resort de somni o fins i tot deixant l’ordinador sense supervisió a la terrassa pot ser l’oportunitat que els ciberdelinqüents esperen per robar qualsevol tipus de dades i causar un desastre digital.

 

Per aquests motius, a continuació trobaràs alguns dels consells que t’ajudaran a mantenir-te segur mentre descanses i gaudeixes del sol i de la diversió.

 

Consells de ciberseguretat per a un estiu sense ensurts

 

1. Alerta amb el que comparteixes!

Cal evitar publicar en temps real on et trobes o que te’n vas de vacances per un llarg període. Estàs compartint informació valuosa per als delinqüents tant en el món físic com en el digital. Millor, comparteix les teves fotos i aventures després d’haver tornat.

 

2. Connexions wifi públiques: l’enemic disfressat

Les xarxes wifi gratis d’hotels, cafeteries o aeroports solen ser insegures i poden ser el blanc perfecte perquè els ciberdelinqüents interceptin les teves dades. Si t’hi has de connectar, fes servir una xarxa privada virtual (VPN) per protegir la teva informació.

 

3. Actualitza els teus dispositius abans de sortir

Assegura’t que tots els teus dispositius tenguin les últimes actualitzacions de programari i de seguretat instal·lades. Això tanca possibles bretxes de les quals es poden aprofitar.

 

4. Desactiva la connexió automàtica a xarxes wifi

Molts dispositius tenen l’opció de connectar-se automàticament a xarxes wifi obertes. Desactiva aquesta opció per evitar connectar-te per error a una xarxa compromesa.

 

5. Fes una còpia de seguretat de les teves dades

Abans de sortir de viatge, fes una còpia de seguretat de totes les teves dades importants. Si alguna cosa surt malament, almenys tindràs un recolzament de la teva informació.

 

6. Activa l’autenticació en dos passos (2FA)

Augmenta la seguretat dels teus comptes activant l’autenticació en dos passos. Així, encara que algú aconsegueixi la teva contrasenya serà més difícil que accedeixi al teu compte sense el segon factor d’autenticació.

 

7. Utilitza contrasenyes fortes i úniques

Evita emprar contrasenyes òbvies o reutilitzar-les en diversos comptes. Utilitza un gestor de contrasenyes per generar i emmagatzemar claus segures.

 

8. Bloqueja els teus dispositius amb contrasenya o empremta digital

No deixis que l’accés al teu dispositiu sigui tan senzill. Empra contrasenyes, patrons o empremtes digitals per mantenir-los protegits, especialment si els perds o te’ls roben durant el viatge.

 

9. No acceptis arxius desconeguts.

Mitjançant el bluetooth o missatges SMS els ciberdelinqüents poden enviar-te arxius maliciosos, per la qual cosa no acceptis ni descarregues arxius desconeguts. A més, assegura’t de desactivar la funció «Visible per a altres dispositius» del bluetooth.

 

En resum:

L’estiu és per gaudir-ne, però no abaixis la guàrdia en qüestions de seguretat digital. Els ciberdelinqüents estan sempre a l’aguait. Seguint aquests senzills consells, pots evitar que convertir-te en la seva pròxima víctima. Gaudeix de les teves vacances amb la tranquil·litat que la teva informació està segura!

 

Recursos addicionals