Butlletins de l'Oficina de Seguretat

Servei de Salut de les Illes Balears (Ibsalut)

IBSALUT INFORMA

 • 30/07/2021 - Oferta de contractació dirigida a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

  El Servei de Salut de les Illes Balears realitza una oferta de contractació dirigida a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

  El personal al qual va dirigit:

  • Enfermer@
  • Tècnic@ de Grau Mitjà en cures auxiliar d'infermeria. TCAES


  Condicions:

  • Nomenament de 2 mesos de durada
  • Allotjament en hotel
  • Incorporació immediata


  Els professionals interessats a dur a terme la prestació de serveis en les condicions indicades, han de remetre un correu electrònic informant de la seva disponibilitat a bolsaunica@ssib.es, indicant en l'assumpte NOMENAMENTS EIVISSA.

  MOLT IMPORTANT: Anotar les DADES DE CONTACTE.


  Gràcies per endavant per la vostra col·laboració.

 • 01/12/2021 - Sol·licitud de cita per a l'actualització de la Borsa de zelador/zeladora

  Les persones inscrites i admeses en el procés d'actualització de la borsa de treball temporal de la categoria de zelador/zeladora que han d'aportar la documentació que acrediti que compleixen els requisits i que justifiquen els mèrits al·legats, poden sol·licitar cita digitalment en el registre de l’oficina principal de l’IBSALUT (C/ de la Reina Esclaramunda, 9).

Pesca dirigida o spear phishing

Butlletí núm.88 - Què és la pesca dirigida o spear phishing?

Últimament s'han detectat diversos atacs de pesca dirigida o spear phishing cap a les empreses proveïdores del Servei de Salut de les Illes Balears. Aquests atacs d'enginyeria social són bastant difícils d'identificar perquè van dirigits directament contra les empreses proveïdores i, com a norma general, no passen pels nostres sistemes. Per això, només ens adonam si l'empresa ens reporta l'incident. 

 

Què és la pesca dirigida o spear phishing i com funciona? 

La pesca dirigida o spear phishing és una estafa per correu electrònic que té com a finalitat robar informació confidencial, com les credencials d'un compte o informació financera de la víctima. Això s'aconsegueix per mitjà de l'adquisició de dades personals de la víctima, com els amics, xarxes socials, llocs a on sol anar o telefonades. Bàsicament, els atacants suplanten la identitat d'un amic o entitat confiable per obtenir informació confidencial, generalment per mitjà del correu electrònic. 

 

Els atacs de pesca dirigida o spear phishing es dirigeixen a una víctima determinada i els correus electrònics es modifiquen per dirigir-s’hi específicament. Suposadament provenen d'una entitat amb la qual la víctima està familiaritzada i contenen informació personal o financera. Un dels pilars de la pesca dirigida o spear phishing, a diferència de la pesca o phishing, és que els atacants intenten recopilar tanta informació personal sobre les seves víctimes com sigui possible perquè els correus electrònics que envien semblin legítims i així augmentar les possibilitats d'enganyar els destinataris perquè facin clic sobre un enllaç o descarreguin algun arxiu adjunt. El senyal d'advertiment més obvi i en què primer cal fixar-se és una adreça de correu electrònic falsa o una que se sembli a la de la nostra entitat amb faltes ortogràfiques.  

 

Normalment, els correus electrònics de pesca dirigida o spear phishing es caracteritzen per contenir explicacions urgents perquè el destinatari actuï amb rapidesa. Per exemple, informen que el nostre compte bancari està bloquejat, que tenim una factura pendent de pagament, que la nostra contrasenya està caducada o que el nostre ordinador necessita una actualització urgent per poder seguir funcionant. L'objectiu final és inculcar un sentit d'urgència per fer una tasca usant un llenguatge familiar perquè el destinatari dubti el menys possible.

 

Com em puc protegir de la pesca dirigida o spear phishing

 1. Si rebeu un correu electrònic inesperat i d'origen desconegut, n’heu de desconfiar i no l’heu d’obrir. 
 2. Analitzau detalladament el correu per intentar identificar qualsevol aspecte sospitós i especialment verificar que els dominis dels correus (@ibsalut.es@ssib.es@hsll.es@hgmo@hcin@hman...) són correctes. 
 3. Si, així i tot, ja heu obert un correu sospitós, mai no heu de fer clic en els enllaços que contingui ni heu d’obrir cap fitxer adjunt. 
 4. No respongueu cap correu sospitós, no faciliteu mai dades personals ni informació sobre els vostres comptes ni faceu cap acció si heu rebut algun tipus de coacció per mitjà d'aquest correu. 
 5. Heu de saber que els serveis d'informàtica MAI no sol·liciten que es facilitin contrasenyes. 
 6. No heu d’introduir les credencials de Servei de Salut en webs no corporatives. 
 7. Utilitzau credencials robustes. Preferiblement han de contenir una majúscula, una minúscula, un número i un caràcter especial. 
 8. Les entitats legítimes mai no us sol·licitaran informació personal ni compartir la vostra contrasenya. 
 9. Per comprovar que un enllaç és legítim, podeu passar el ratolí sobre l'enllaç (sense clicar) per verificar que realment us redirigirà a una adreça legítima. 
 10. Si teletreballau, assegurau-vos que el vostre ordinador personal disposa d'un antivirus actualitzat i té les últimes actualitzacions instal·lades. 

 

 

Cal recordar que, si detectau un correu sospitós, heu de notificar-ho immediatament telefonant al CAU o escrivint a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Finalment, i com sempre us traslladam, heu de tenir en compte que la seguretat de la informació és cosa de tots i comença per cadascun de nosaltres. 

 

Moltes gràcies per col·laborar.  

Servei de Seguretat de la Informació de la Subdirecció de Tecnologia de la Informació

 

Informació útil i fonts