Permisos del personal

r. Permís de lactància d’un fill de menys de dotze mesos

Per a lactància d’un fill de menys de dotze mesos, les treballadores estatutàries tenen dret a 1 hora d’absència a la feina, que es pot dividir en 2 fraccions, es pot substituir per una reducció de la jornada normal de mitja hora al començament i al final de la jornada o d’1 hora al començament o al final de la jornada, o bé es pot acumular en jornades completes.


Normativa

Estatal

Art. 48.f) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

Autonòmica

Art. 20 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

En cas de permís diari

Es pot disposar d’1 hora d’absència o de reducció fins que el fill compleixi dotze mesos. Hi ha quatre opcions:

  • 1 hora d’absència durant la jornada.
  • 2 fraccions de mitja hora d’absència durant la jornada.
  • 1 hora de reducció al començament principi o al final de la jornada.
  • 2 fraccions de mitja hora de reducció al començament o al final de la jornada.

En cas de permís acumulat

  • Es pot optar a aquesta modalitat únicament quan hagi acabat el permís per naixement, adopció, guarda o acolliment o el permís per al progenitor diferent de la mare biològica.
  • Ha de ser pel temps que pertoqui des del començament del permís fins que el fill hagi complert dotze mesos. Per tant, s’ha d’acumular el temps corresponent i s’han de calcular les jornades —o, si escau, els torns complets— que pertoquin segons la jornada laboral de cada treballadora.
  • Aquest permís acumulat en jornades —o en torns complets— està condicionat per la incorporació de la treballadora al seu lloc de feina i per quedar-hi posteriorment. Si la relació de servei acaba o se suspèn abans que el fill hagi complert dotze mesos —llevat que es tracti d’una suspensió motivada per incapacitat temporal— es descomptaran els dies que s’hagin agafat i que no hagin estat meritats i, a petició de la treballadora, es compensaran amb vacances i dies de permís per assumptes propis, amb un descompte en la nòmina o bé reintegrant les quanties percebudes indegudament.
  • Aquest permís s’incrementarà proporcionalment en els casos de part, adopció, guarda amb finalitat d’adopció o acolliment múltiple.

Termini màxim per resoldre

10 dies.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

Aquest permís és un dret individual del personal, de manera que no es pot transferir a l’altre progenitor, adoptant, guardador o acollidor.

El permís per lactància és compatible i acumulable amb la reducció de la jornada per guarda legal.

En cas de permís acumulat

Únicament es pot optar a aquest permís quan s’hagi acabat el permís per naixement, adopció, guarda o acolliment o després del permís per al progenitor diferent de la mare biològica en el qual les 6 primeres setmanes immediatament posteriors al part han de ser ininterrompudes i les 10 següents quan triï l’interessat dins dels primers dotze mesos. Per tant, el càlcul de les jornades dependrà de quan es demani començar el permís.


Sol·licitud

  • El procediment per concedir aquest permís s’inicia a instància de la treballadora, que en la sol·licitud ha de concretar la franja horària i el període del permís.
  • Per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o per mitjà del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.

Justificació

Certificat de naixement, llibre de família o resolució judicial o administrativa (en cas d’adopció, guarda o acolliment).