Red de Investigación en Actividades Preventivas y Promoción de la Salud (redIAPP)
Creada a l’any 2003, està composta per 11 grups d’investigació de 9 comunitats autònomes. La seva missió és generar coneixements vàlids per a l'atenció primària, especialment sobre l'eficàcia, efectivitat i eficiència d'intervencions innovadores en prevenció i promoció de la salut, així com transmetre la informació necessària perquè la població, la comunitat científica i els gestors de serveis integrin la prevenció i apliquin els resultats obtinguts a la pràctica clínica rutinària i a l'organització dels serveis.
Atenció Primària de Mallorca compta amb el Grup d’Investigació en Activitats Preventives, Promoció i Càncer a les Illes Balears (GRAPP-caIB) liderat per Joan LLobera i acreditat per l’Instituto de Salud Carlos III. També s’integren professionals de la Direcció General de Salut Pública i Participació i de la Universitat de les Illes Balears. L’IdISBa dona servei a tots els projectes de la xarxa redIAPP.
Des del mes d’octubre l’equip d’investigador que conforma el grup és: Joan Llobera (IP), Oana Bulilete, Elena Cabeza, Andrés Estela, Magdalena Esteva, Margarida Gili, Alfonso Leiva, María Martín-Rabadán, David Medina, José Ignacio Ramírez, María Ramos, Fernando Rigo, Joana Ripoll, Miguel Román, Aina Soler, Joana Maria Taltavull, Caterina Vicens, Clara Vidal, Aina Yañez.
El finançament permet comptar amb dues tècniques de suport per a l'investigació de la xarxa.
Les xarxes temàtiques d’investigació corporativa de Redes Temáticas de Investigación Cooperativa en Salud (RETICS) de la qual la redIAPP és una d’elles, s'extingiran a 31 de desembre de 2021 donant pas a la iniciativa Redes de Investigación Cooperativa Orientada a Resultados en Salud (RICORS). El grup GRAPP-caIB de redIAPP es va presentar a la convocatòria RICORS obtenint un resultat positiu, la qual cosa permetrà continuar i potenciar la tasca duta a terme per la redIAPP des del 2003.
Redes de Investigación Cooperativa Orientada a Resultados en Salud (RICORS)
A partir de l'any 2022 amb l'objectiu principal de promocionar l'investigació que permeti obtenir resultats perceptibles per a la població, 25 diferents grups d'investigació de diferents comunitats autònomes es coordinen en l'àmbit del Sistema Nacional de Salut per a la consecució d'objectius concrets i comuns que enforteixen la R+D+i a Espanya.Tot això és fruit de la integració en una única proposta de les xarxes d'investigació redIAPP i REDISSEC.
Dins de la seva estructura a les Illes Balears comptam amb un grup d'investigació, el Grup d’Investigació en Atenció Primària i Promoció de la Comunitat de les Illes Balears (GRAPP-caIB) integrat per: Alfonso Leiva (IP), Oana Bulilete, Elena Cabeza, Xènia Chela, Andrés Estela, Mauro García, Laura Gallardo, Margarida Gili, Joan Llobera, María Martín-Rabadán, David Medina, Jerònia Miralles, Bernardino Oliva, José Ignacio Ramírez, María Ramos, Fernando Rigo, Joana Ripoll, Miguel Roca, Miguel Román, María Jesús Serrano, Aina Soler, Joana Maria Taltavull, Fabián Unda, Caterina Vicens, Clara Vidal, Aina Yañez.
RICORS compta a les Illes Balears a més d'un grup clínic associat del qual són investigadors/es: Patricia Lorente (IP), Escarlata Angullo, Javier Arranz, María Asunción Boronat, María Eugenia Carandell, María del Carmen Carrascosa, José María Coll, Francesc Company, Maria Cruellas, Francisca Fiol, Marina García, Susana González, Rosa Llobera, Angélica Miguélez, Gabriel Moragues, Lucía Moreno, Margarita Morey, Margarita Navarro, Olatz Pérez, Lourdes Quintana, Ana Requena, Antònia Roca, Estefania Serratusell, Isabel Maria Socias, Rafael Torres, María Carmen Vega.
L’IdISBa dona servei a tots els projectes de la xarxa de l’institut.
Plataforma de Unidades de Investigación Clínica y Ensayos Clínicos SCReN
Formada per 31 unitats d’investigació distribuïdes per diversos centres hospitalaris de tota Espanya (a les Illes Balears als hospitals universitaris de Son Espases i Son Llàtzer) dóna suport a l'investigació clínica, en particular als assajos multicèntrics, mitjançant suport metodològic, farmacovigilància, estadística i gestió de dades, gestió global de projectes, monitoratge i gestió administrativa. A les Illes Balears la plataforma depèn de l’IdISBa i dona servei a tots el projectes de plataforma de l’institut.
Per part d’Atenció Primària participen com a membres adscrits Oana Bulilete, Alfonso Leiva, Joana Ripoll i Aina Soler qui coordina la unitat de SCReN d'IdISBa.
Plataforma de Recerca en Informació en Salut de les Illes Balears (PRISIB)
El processament de dades provinents de la història clínica informatitzada del Servei de Salut i d'altres fonts complementàries permet l'obtenció d'informació vàlida i fiable que beneficia i potència l'investigació clínica i sanitària, creant coneixement, prestant ajuda a l'investigació i facilitant la innovació i avaluació en l'àmbit sanitari.
Atenció Primària va impulsar la creació d'aquesta plataforma conjunta del Servei de Salut de les Illes Balears i l'IdISBa i participa en els seus diferents òrgans de govern.
Contacte: Ana García Flaquer
Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Infraestructura de Medicina de Precisión asociada a la Ciencia y la Tecnología (IMPaCT)
L'orientació cap a l’excelència científicotècnica, l’equitat i l’eficiència en la utilització dels recursos pretén prestar servei al sistema de R+D+i en el camp de la medicina de precisió per a donar resposta a les necessitats de la població. L’IMPaCT es configura sobre 3 eixos:
- Establiment de una cohort de base poblacional representativa de la població a Espanya. Eix liderat per Joan Llobera (IP), conformen l'equip investigador Oana Bulilete, Eugenia Carandell, Jerònia Miralles, Noemí Pérez, Joana Ripoll, Antònia Roca, Antònia Salvà, Joana Maria Taltavull, Caterina Vicens.
- Desenvolupament, validació i anàlisi de bases de dades clíniques, moleculars i genètiques. Des d'Atenció Primària forma part Pau Pericás.
- Implantar una infraestructura cooperativa per a la realització d'estudis genètics d'alta complexitat basat en tecnologies de l'àmbit de l'investigació.