La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca (GAP Mallorca), en el seu afany per millorar la capacitat resolutiva dels metges de família i els pediatres d'atenció primària, va posar en marxa a finals del 2015 el Projecte per a la implementació de l'ús d'ecògrafs a Atenció Primària de Mallorca.

L'ecografia ha estat considerada una eina molt útil per al metge d'atenció primària (AP), ja que facilita una aproximació diagnòstica, de seguiment i terapèutica, a més d'una priorització de la derivació adreçada a l'especialista més adequat segons la patologia diagnosticada. 

La major rapidesa en el diagnòstic d'algunes patologies pot modificar l'evolució i fins i tot el pronòstic. Segons la indicació, és el pas previ o substitueix tècniques molt més cares, redueïx les molèsties al pacient (viatges per realitzar altres proves), evita l'ús de tècniques invasives i avança l'estudi pertinent pel especialista hospitalari amb la reducció consegüent de les llistes d'espera1-2. Com que es tracta d'una tècnica fàcilment manejable, dinàmica, d'accessibilitat immediata, innòcua i sense efectes secundaris per al pacient, posibilita la realització d'estudis comparatius, el seguiment i la detecció de complicacions3-4. Tot això converteix aquesta tècnica diagnòstica en idònia per a la pràctica diària al entorn laboral del Metge de Família.

En atenció primària quan es parla d'ecografia, fem referència al terme ecografia clínica (EC), la qual és diferent del que s'entén com a ecografia reglada 'de segon nivell'. El concepte d'EC serveix per expressar qualsevol context clínic en què el metge que atengui a un pacient utilitza els ultrasons per completar l'exploració, la qual està adreçada a resoldre el problema concret pel qual consulta, ja sigui de caràcter urgent, de diagnòstic, tractament o de seguiment5. Implementar l'ús de l'ecografia clínica a Atenció Primària (AP) comporta reptes importants per les característiques dels professionals de medicina de família, ja que es tracta d'una especialitat que aborda un camp extensíssim de la medicina i convertir els metges de família en experts, és un camí de llarg abast, permanent. Per exemple, la qualitat del diagnòstic ecogràfic depèn de la capacitació de l'operador, per la qual cosa s'ha de fer una formació adequada que en garanteixi l'ús amb criteris de seguretat i eficàcia. La concordança de les troballes ecogràfices patològiques en AP respecte les troballes dels radiòlegs, en estudis realitzats en atenció primària del nostre país, es mouen al voltant del 89%-93%, amb resultats similars tant en estudis nacionals com internacionals7-9. A l'estudi d'Esquerra i cols, la validesa per òrgans va ser alta i es va assolir una sensibilitat superior al 75% i una especificitat superior al 90%7. D'altra banda, la capacitat de resolució és alta, així García-Burriel i cols van observar que, en 163 de 177 estudis, el 92% va ser concloent amb el 37% de les exploracions sense malaltia, un 47% amb malaltia no rellevant i un 21% amb malaltia rellevant. Altres estudis apunten a una reducció del nombre de consultes externes, hospitalitzacions i visites a urgències de l'hospital10. Aquests mateixos autors descriuen que els costos mitjans i els costos globals per cada episodi d'ecografia eren menors en els casos realitzats en atenció primària, principalment a causa d'evitar contactes amb el hospital. 
.

Per dur a terme activitats formatives els professionals dels centres de salut han de sol·licitar a través d'un formulari en línia el préstec de material d’RCP bàsica i de DESA. 

 

 

La sol·licitud s'ha d'enviar com a mínim amb una antelació de dues setmanes a la data d’inici de l’activitat. 

En haver realitzat la petició de material, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca disposa de tres dies hàbils per valorar si la quantitat de ninots és l'adient i comprovar-ne la disponibilitat. Passat aquest termini rebreu un correu de confirmació de la petició de material. 

   
   

Les rotacions són estades formatives a centres sanitaris públics que depenen del Servei de Salut de les Illes Balears dirigides a professionals sanitaris de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca perquè es puguin actualitzar per mitjà de la pràctica clínica.

Els dies de rotació formen part dels dies atorgats per la Gerència com a formació continuada.

Per sol·licitar una rotació externa heu de:

  1. Emplenar i signar la sol·licitud de rotació i enviar-la per correu intern a la Unitat de Formació Continuada o per correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  2. Omplir el formulari d'objectius de les estades formatives.

En acabar l'estada, heu d'enviar el formulari d'avaluació sobre la rotació per un servei..

 

 

 

Els responsables de docència (de medicina, infermeria i d'altres professions) de cada centre de salut o unitat de suport d'Atenció Primària de Mallorca organitzen sessions clíniques formatives per mantenir-se actualitzats en la pràctica assistencial.

Els responsables de docència són els encarregats de registrar les sessions que es fan. Per fer-ho cal que accedeixin a la plana del seu centre de salut, concretament a l'apartat sessions docents dins la Intranet de #APMallorca, allà hi trobaran un manual de registre amb totes les indicacions a seguir. Aquest procediment només es pot fer amb el navegador Internet Explorer, no funciona amb cap altre, per a més informació o dubtes contactar amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.   

 

A la intranet d'Atenció Primaria de Mallorca disposau d'un recull de material didàctic que explica com es preparen les sessions clíniques.

 

 

Les sessions que s'imparteixen als centres es poden acreditar mitjançant la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de les Illes Balears emplenant i enviant un formulari de sol·licitud.   

Per resoldre qualsevol dubte en aquest procediment, contactau amb el personal de la Unitat de Formació Continuada: 

Telèfons: 971 17 58 84/96
Fax: 971 17 58 88
Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 Accés a les sessions organitzades per la Unitat de Formació Continuada, per als professionals dels centres de salut:  

 

 2022-03-30

 

Giacaman Contreras, Aniza. Sarna: l'epidèmia a dins la pandèmia. 

 

 2022-04-07

 

Mascaró García, Aina; Oulkadi, Soufane; Pérez Ramírez, Ana; Mzouri, El Khalil. El Ramadán en las consultas de atención primaria

 

 2022-05-12

 

Chugo Gordillo, Sendy. Protocolos de derivación para estudio alergológico. 

 

 2022-05-18

 

Gallego Reverte, María del Pilar. Conociendo IBSMIA (Instituto Balear de Salud Mental de la Infancia y Adolescencia): mejorando la calidad asistencial.

 

 2022-06-01

 

Jiménez Martínez, Carmen. ICTUS Què hi ha de nou?

 

 2022-06-08

 

Martorell Moreau C.Viruela de los simios.

 

 2022-06-15

 

Vicens Caldentey C. Prescripción y deprescripción de benzodiacepinas 

 

 2022-09-14

 

Salom Castell, M. Magdalena. Certificació de la defunció

 

 2022-09-20

 

Reyero Cortina, Miguel; Mas Galmes, Maria Antònia. Mètodes anticonceptius reversibles de durada llarga

 

 2022-09-22

 

Serra Capó, Francisca; Casado Picón, Rocío. Generalidades de las vacunas

 

 2022-09-28

 

Pardavila Neira, Ana. Código IAM: red asistencial, patrones electrocardiográficos y actualización tratamiento

 

 2023-01-12

 

Fullana Matas, Antonia; Mora Canet, Brígida; Soler Rubí, Catalina; Ginard Cortès, Eva; Oliver Guida, Inmaculada; Socias Buades, Isabel Maria; Miralles Xamena, Jeronima; Barceló Picorelli, María José; Sastre Torrens, Maria Martina; Caravaca Sendra, Núria. Protocol d'assistència a la persona amb peu diabètic del Servei de Salut de les Illes Balears: prevenció

 

 2023-01-26

 

Fullana Matas, Antonia; Mora Canet, Brígida; Soler Rubí, Catalina; Ginard Cortès, Eva; Oliver Guida, Inmaculada; Socias Buades, Isabel Maria; Miralles Xamena, Jeronima; Barceló Picorelli, María José; Sastre Torrens, Maria Martina; Caravaca Sendra, Núria. Sessió protocol d'assistència a la persona amb peu diabètic del Servei de Salut de les Illes Balears: tractament

 

 2023-02-01

 

Nogales Velázquez, Cristina; Mas Galmes, Maria Antònia. Alletament matern

 

 

Per inscriure's a les activitats organitzades per la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca heu d'accedir al Portal de Serveis al Personal del Govern de les Illes Balears i seguir aquestes instruccions.

 

1) Accediu a intranet.caib.es amb l'usuari U i la contrasenya corresponent. 

 

2) Clicau en l'apartat Portal de Serveis al Personal.

 

3) Seleccionau SECTOR PÚBLIC INSTRUMENTAL.

 

4) Clicau en Formació de l'IB-SALUT > Sol·licitud cursos > Atenció Primària de Mallorca.

 

5) Tot seguit apareixerà la llista de cursos disponibles, on podreu consultar la informació de cada curs clicant en el títol i inscriure-us clicant en Inscriu-te.

 

6) Després de clicar en Inscriu-te apareixerà un formulari amb les vostres dades; just heu de clicar en Enviar la teva inscripció.

 

7) Aleshores apareixerà un missatge de confirmació.

 

8) Finalment, per confirmar si la inscripció s'ha tramitat correctament clicau en Formació de l'IB-SALUT > Sol·licituds realitzades

 

              

_____________________________

Agenda AP Mallorca

Desembre 2024
L M X J V S D
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31