Reduccions de jornada

2. Permís per atendre un familiar de primer grau afectat per una malaltia molt greu

Es pot concedir una reducció de fins al 50 % de la jornada laboral, amb caràcter retribuït i amb una durada màxima d’1 mes, per atendre un familiar de primer grau afectat per alguna malaltia molt greu —acreditada degudament— i pel temps indispensable per atendre aquesta necessitat.

S’entén per malaltia molt greu la malaltia incurable o irreversible que ha entrat en el darrer període d’evolució, a la qual se suma la falta d’elements terapèutics per fer-la reversible o pal·liar-la satisfactòriament, de manera que l’estat del pacient és precari i té un pronòstic negatiu de supervivència per a un espai de temps curt, inferior a 18 mesos.


Normativa

Estatal

Art. 48.i) del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

Autonòmica

Art. 40 i 45 de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

El temps indispensable, però el temps màxim és d’1 mes.


Termini màxim per resoldre

3 dies.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

  • Es pot concedir una reducció de fins al 50 % de la jornada laboral, amb caràcter retribuït, durant el període màxim d’1 mes.
  • El familiar afectat per la malaltia molt greu ha de ser de primer grau.
  • Si hi ha més d’un titular d’aquest dret pel mateix fet causant, el temps d’aquesta reducció es pot prorratejar entre els titulars, respectant en tot cas el termini màxim d’un mes.
  • En els casos en què el familiar afectat per una malaltia molt greu sigui atès fora de l’illa de residència habitual del sol·licitant i sempre que es mantengui la causa que la motivi —que s’ha d’acreditar degudament—, es pot sol·licitar canviar el temps que es pretén reduir per un permís retribuït que s’acumuli en les jornades completes que en resultin.
  • Si desapareix de manera sobrevinguda la causa que havia motivat la concessió del permís, s’aplicaran els ajustaments retributius necessaris i es deduiran dels havers.
  • En la resolució amb la qual s’acordi l’acumulació en jornades completes cal establir els termes concrets i la manera d’agafar aquest permís.

Sol·licitud

Per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.


Justificació

  • Document justificatiu o certificat mèdic en el qual consti que la malaltia és molt greu.
  • Documentació justificativa del parentiu.