Agenda

Taller investigació participativa en salut: ampliant les mirades
Dijous 07 Juny 2018, 16:00 - 19:00
Visites : 5223

 

Poc a poc, es van introduint al debat noves formes de participació. El que anomenàvem democràcia al segle XIX, es demostra insuficient en molts aspectes per als que vivim al segle XXI. La participació de la ciutadania, la transparència, la capacitat d’incidir en polítiques i en agendes, la gobernança, son conceptes que poc a poc van tocant a les portes de les institucions. En salut ja fa temps que sabem que la participació comunitària no sols és un medi per fer les nostres accions més efectives, sinó que és un fi en si mateix: Participar aporta salut.

Quan apliquem aquest tema a la investigació en salut, detectem molts de dèficits, i tot d’una ens sorgeixen un caramull de preguntes i reflexions. Per a qui investiguem? Per la salut de la població, per a millorar les condicions dels i les professionals de la salut, per els nostres currículums? Quines veus queden representades als nostres estudis? Com podem obrir les nostres investigacions a la participació ciutadana? En quina fase de la investigació? Qui determina la rellevància del resultats que obtenim? Quin impacte social tenen les nostres investigacions?

La proposta d’aquest taller es debatre al voltant d’aquestes qüestions i de les limitacions i bondats de diversos instruments i experiències de participació en salut: Des de les idees de ciència ciutadana, al paradigma de la investigació-acció participativa, passant per metodologies concretes com la qualitativa, el photovoice o l’aplicació de eines tecnològiques com les xarxes socials. La idea es enriquir-nos mútuament per així ampliar les nostres mirades.

  

Objectiu: 

Debatre i compartir idees i estratègies per a promoure la participació dins la investigació en salut.

 

Objectius específics:

  • Intercanviar instruments i experiències per a incorporar o millorar la participació en salut.
  • Reflexionar conjuntament sobre la participació a la investigació en salut.

 

Continguts:

  • Per què i per qui investiguem? Ciència ciutadana, impacte social i translació del coneixement.
  • Investigació participativa VS participació en la investigació. Paradigmes participatius, polítiques d’investigació i actituds investigadores.
  • Instruments per a la participació: Avaluacions participatives, devolució de resultats, implementació, photovoice, grups focals, enquestes, etc.
  • Xarxes socials i participació: twitter, change.org, etc.

 

 

  

 Pendent de resolució per la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de les Illes Balears

 

Destinataris

Professionals que treballin a l’àmbit de la salut i/o que tinguin interès per la investigació en salut i per la innovació. Prioritàriament aquella gent que estigui oberta a debatre sobre un tema en el que encara queda molt per dir.

 

Docents:  

Els docents formen part de la cooperativa d’investigació social en salut APLICA, que centra el seu interès al voltant de la translació del coneixement a la pràctica i l’impuls del impacte social de la investigació.

  • Sebastià March es llicenciat en sociologia, Máster en investigació en atenció primària, i te 15 anys d'experiència como assessor i docent en investigació, particularment en atenció primària de la salut i salut pública. Els seus camps d'investigació d'interès son la promoció de la salut, els determinants socials de la salut, les avaluacions de polítiques públiques i la ètica en la investigació.
  • Gustavo Zaragoza és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i màster en metodologies de investigació social. Ha dedicat al seva carrera professional a la investigació aplicada en temàtiques socials, amb especial interès en la salut i el benestar d eles persones. Ha realitzat diversos diagnòstics comunitaris i ha col·laborat en els processos de incorporació de la visió dels pacients en las guies de pràctica clínica elaborades per el Ministeri de Sanitat.

 

Durada: 3 h 

Lloc:  Centre de Cultura de Palma (Fundació Sa Nostra)

Inscripcions: 

Termini d'inscripció: del 30 d'abril fins al 31 de maig de 2018. 

Llista d’admesos: 4 de juny de 2018

 

Taller impartit dins Jornada d'Investigació a Atenció Primària

 

Més informació:

Unitat d'Investigació

Tel.: 971 175 897

 

  

 

 

 

 

 

              

_____________________________