Compatibilitat d'una segona activitat pública o privada

Compatibilitat d'una segona activitat pública o privada

Compatibilitat del personal estatutari del Servei de Salut

L’article 76 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, disposa que al personal estatutari li és aplicable el règim d’incompatibilitats que s’estableix amb caràcter general per als funcionaris públics, amb les normes específiques que determina aquesta Llei. En relació amb el règim de compatibilitat entre les funcions sanitàries i docents, cal complir allò que estableixi la legislació vigent.

 

En l’àmbit de les Illes Balears i concretament en el Servei de Salut, a falta d’una regulació pròpia que desplegui les previsions de la normativa d’incompatibilitats, s’aplica la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Aquesta Llei té caràcter bàsic i ha estat desplegada pel Reial decret 598/1985, de 30 d’abril, sobre incompatibilitats del personal al servei de l’Administració de l’Estat, de la Seguretat Social i dels ens, organismes i empreses dependents. Aquest reglament s’aplica supletòriament al personal estatutari del Servei de Salut.

 

A més de sol·licitar la compatibilitat, en certs casos el treballador ha de sol·licitar també la reducció de l’import del complement específic de la modalitat B, d’acord amb la disposició final desena de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2024, que modifica la disposició addicional divuitena de la Llei 9/2011, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2012.

 

Exclusions del règim d’incompatibilitats

No fa falta sol·licitar la compatibilitat quan es tracti d’una de les activitats previstes en l’article 19 de la Llei 53/1984, de 16 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions.

 

Normativa aplicable

  • L’article 103 de la Constitució espanyola de 1978.
  • La Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.
  • El Reial decret 598/1985, de 30 d’abril, sobre incompatibilitats del personal al servei de l’Administració de l’Estat, de la Seguretat Social i dels ens, organismes i empreses dependents.
  • La Instrucció 6/2024 del director del Servei de Salut de les Illes Balears per la qual s’estableixen els criteris i les pautes per a tramitar les sol·licituds de compatibilitat pública i privada del personal estatutari del Servei de Salut.
  • Els articles 52-54 del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic (TREBEP), aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.
  • Els articles 19.n), 72 i 76 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut.
  • L’article 130 i la disposició addicional vuitena de la Llei 3/2007, de 22 de març, de funció pública de les Illes Balears.
  • L’article 50.2 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
  • Els articles 9 i 10 del Decret 12/2022, de 9 de maig, pel qual es regula el règim disciplinari del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears.
  • La disposició final desena de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2024, que modifica la disposició addicional divuitena de la Llei 9/2011, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2012.
  • L’Acord del Consell de Govern de 5 d’agost de 2016 pel qual es declara d’interès públic, a l’efecte de compatibilitzar dos llocs de treball en el sector públic, les tasques investigadores a la Fundació de Recerca Sanitària de les Illes Balears Ramon Llull (FISIB) (BOIB núm. 100, de 06/08/2016). La FISIB ha desaparegut, perquè es va integrar en la Fundació Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa).
  • El Decret llei 3/2013, de 14 de juny, de creació de la xarxa hospitalària pública de les Illes Balears i el procediment de vinculació de centres privats d’atenció especialitzada.
  • L’article 20 del Reial decret 898/1985, de 30 d’abril, sobre el règim del professorat universitari associat.
  • L’article 4 del Reial decret 1558/1986, de 28 de juny, pel qual s’estableixen les bases generals del règim de concerts entre les universitats i les institucions sanitàries, que regula la figura específica del professorat associat amb activitat assistencial i del professorat vinculat amb activitat assistencial.
  • L’Acord del Consell de Govern de 4 d’agost de 2017 pel qual s’autoritza que el personal funcionari i laboral al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el seu sector públic instrumental, i també el personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears, puguin superar el límit de l’article 7.1 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, quan exerceixin l’activitat de professor universitari associat (BOIB núm. 96, de 05/08/2017).
  • L’Acord del Consell de Govern de 8 de novembre de 2024 pel qual es declara d'interès públic l'exercici d'un segon lloc de feina de caràcter assistencial en el sector públic sanitari i/o sociosanitari per part del personal sanitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 147, de 9/11/2024).
  • L’Acord del Consell de Govern de 21 de novembre de 2022 pel qual es declara d'interès públic l'exercici d'un segon lloc de feina de caràcter assistencial en el sector públic sanitari i/o sociosanitari per part del personal sanitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 152, de 22/11/2022).
  • L’article 13 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern.
  • La Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

 

Qui ha de sol·licitar l’autorització de compatibilitat?

  • Personal estatutari fix.
  • Personal estatutari temporal.
  • Personal estatutari substitut.
  • Personal directiu professional de naturalesa laboral.

 

Quan s’ha de demanar l’autorització de compatibilitat?

La sol·licitud de compatibilitat s’ha de demanar i s’ha d’haver autoritzat abans de començar a exercir la segona activitat.

 

Quina és la durada de l’autorització de compatibilitat?

L’autorització dura mentre es mantenguin les condicions que van fer que s’atorgàs. En tot cas, deixa de tenir efecte en el moment en què es modifiqui alguna de les circumstàncies de l’activitat pública principal o de l’activitat secundària tingudes en compte per atorgar l’autorització.

 

A quin òrgan s’ha d’adreçar la sol·licitud d’autorització de compatibilitat?

S’ha d’adreçar al Servei de Personal Estatutari dels Serveis Corporatius del Servei de Salut de les Illes Balears.

 

L’òrgan competent per tramitar les sol·licituds és la Direcció de Recursos Humans dels Serveis Corporatius i l’òrgan competent per resoldre-les és la Direcció General del Servei de Salut, per delegació de la consellera de Salut (BOIB núm. 112, de 12/08/2023).

 

Quin és el termini de resolució?

El termini per resoldre la sol·licitud d’autorització de compatibilitat és de sis mesos, d’acord amb l’article 50.2 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Efecte del silenci administratiu

Desestimatori.

 

Règim disciplinari

L’article 72.2.l) de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, qualifica com a falta molt greu l’incompliment de les normes sobre incompatibilitat quan suposi el manteniment d’una situació d’incompatibilitat.

 

Formularis de sol·licitud

Estan disponibles en PDF electrònic, de manera que es poden emplenar amb l’ordinador:

  1. Sol·licitud d’autorització de compatibilitat.
  2. Esmena de la sol·licitud d’autorització de compatibilitat.
  3. Renúncia al complement específic de la modalitat B.
  4. Desistiment de la sol·licitud d’autorització de compatibilitat.
  5. Renúncia a la compatibilitat.
  6. Comunicació de pròrroga de contracte de professor universitari associat general o amb activitat assistencial.

 

Si teniu dubtes sobre aquest tràmit, escriviu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o telefonau al 971 175600 (ext. 76468 i 76566).