Introducció
Amb l’augment vertiginós del comerç electrònic impulsat per la velocitat de la tecnologia i la conveniència de l’era digital, comprar per internet des de la comoditat de la nostra llar s’ha convertit en una norma per a moltes persones. No obstant això, aquest mercat creixent també ha donat lloc a oportunitats per als ciberdelinqüents d’explotar els compradors en línia desprotegits.
Des de llocs web de compres fraudulents fins a estafes de phishing disfressades de grans ofertes, els riscs i les amenaces són tan diversos com les possibilitats de compra en línia. Però no us preocupeu, protegir-vos d’aquests perills és més fàcil del que pensau.
A continuació, uns consells de seguretat clau per protegir les vostres compres en línia i assegurar experiències de comerç electrònic segures.
Utilitzeu una connexió segura
Cada vegada que afegiu informació en un lloc web, viatja des del vostre dispositiu a través de diversos punts abans d’arribar a la seva destinació final. Si el lloc web no està xifrat, la informació és susceptible de ser interceptada en qualsevol punt d’aquest trajecte. Bàsicament, això significa que qualsevol persona que tingui el coneixement tècnic adequat podria recollir les vostres dades i emprar-les com vulgui. En accedir a llocs que comencen amb «https», es garanteix que la informació està xifrada i que les vostres dades siguin il·legibles per a qualsevol persona que intenti interceptar-les.
Manteniu el programari actualitzat
Les vulnerabilitats en el programari són simplement errors o falles que permeten a un atacant explotar un programa i potencialment guanyar accés al vostre sistema. Les actualitzacions de programari solen contenir pedaços de seguretat dissenyats per tancar aquestes vulnerabilitats, per la qual cosa és important que manteniu tot el vostre programari, incloent-hi el sistema operatiu i el navegador, actualitzat.
Utilitzeu un mitjà de pagament segur
Les targetes de crèdit sovint tenen polítiques de protecció al consumidor que poden cobrir les compres fraudulentes. No obstant això, si un estafador obté les dades de les vostres targetes de dèbit podrien buidar fàcilment el vostre compte bancari abans que us adoneu que alguna cosa està malament. Els serveis de pagament en línia com PayPal funcionen com un intermediari, cosa que significa que el venedor no veu mai els vostres detalls de pagament. A més d’incloure un sistema de doble autenticació per aconseguir que la transacció es faci de manera més segura.
Alerta amb les ofertes que semblen massa bones per ser veritat
Els estafadors coneixen l’atractiu d’un bon negoci. Utilitzaran preus increïblement baixos per atreure els compradors, i desapareixen un cop en tenen els diners. És important investigar els venedors i llegir els comentaris abans de comprar, i desconfiar de qualsevol tracte que sembli sospitosament bo.
No compartiu informació innecessària
Molts llocs web demanen detalls extra per completar les compres. Però, realment necessiten saber el número de telèfon o la data de naixement? Llevat que sigui absolutament necessari per a la vostra compra, és millor ometre aquests camps si es pot. Com menys informació es comparteixi, més protegit s’està.
Revisau els estats del compte regularment
Fins i tot si seguiu tots aquests consells, sempre hi ha la possibilitat que us convertiu en víctima d’un frau. Comprovau els comptes amb regularitat per detectar i denunciar qualsevol activitat sospitosa. Com més ràpid informeu del frau, més ràpid podreu resoldre’l i minimitzar el dany potencial.
Incidents reals
És habitual que en dates assenyalades com el Black Friday aquest tipus de fraus es disparin. A continuació deixem algunes de les estafes detectades al Black Friday de 2023:
- Es va difondre una pàgina web falsa de Renfe i també de SHEIN en la qual prometien una targeta regal falsa a canvi de completar una enquesta i fer un pagament per poder obtenir la targeta regal.
- Es va crear una web falsa que suplantava Adolfo Domínguez amb un nom molt semblant, per vendre productes de la marca que mai arribarien.
Recursos i informació addicional
Disposem de recursos addicionals que poden ajudar en l’ús de la xarxa, útils tant en l’àmbit personal com en el professional, que deixam a continuació:
Guia de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades per a una compra segura a internet.
Consells de l’Institut Nacional de Seguretat sobre les compres segures online.
Finalment, us recordam que la seguretat de la informació és cosa de tots i comença per cadascun de nosaltres.