L'estiu és a la cantonada, entre altres coses, perquè tots puguem desconnectar del treball i descansar merescudament. Tanmateix, no hem de descuidar la seguretat de la nostra informació. Pensau que els cibercriminals i els incidents de seguretat no tanquen per vacances, així que, per favor, no abaixem la guàrdia.
Així doncs, per prevenir ser víctima d'atacs informàtics i posar en risc la nostra informació durant les vacances d'estiu, vos proposam diversos consells que vos permetran gaudir d'unes vacances segures:
Evitau connectar-vos automàticament a xarxes WI-FI públiques no segures. Aquest tipus de xarxes, es consideren insegures i poden posar en perill la informació, tant personal com professional, que emmagatzemam als nostres dispositius, així com també les credencials que utilitzam, per accedir a les nostres aplicacions i pàgines web habituals (per exemple, la banca en línia). En tot cas, si decidim connectar-nos a una xarxa WI-FI pública, és altament recomanable que prèviament comprovem que és una xarxa oficial i que ofereix certes garanties de seguretat —com és l'ús de protocols segurs WPA o WPA2— Així mateix, és recomanable activar les connexions Bluetooth i WI-FI dels nostres dispositius només quan vulguem utilitzar-les, de manera que no es converteixin en portes obertes a possibles intrusos.
No accedir a informació sensible des d'ordinadors públics. Si s'utilitzen ordinadors públics cal recordar que igual que vós, d'altres poden accedir a aquesta informació. Per tant, hem d'evitar accedir a dades corporatives des de qualsevol dispositiu públic. La informació podria ser capturada si l'ordinador està infectat, o es podria emmagatzemar en forma de fitxers temporals i quedaria a disposició de qualsevol que accedís als arxius esmentats.
Si volem descarregar alguna aplicació convé anar amb compte amb la descàrrega d'aplicacions procedents de llocs web no segurs o de botigues no oficials, alguna d'aquestes aplicacions pot contenir codi maliciós, l'objectiu del qual sigui infectar el nostre dispositiu i robar-nos la informació. Hem d'intentar descarregar les aplicacions des de les botigues oficials, com Google Play i Apple Store, ja que disposen de mesures de seguretat que impedeixen la distribució d'aquestes aplicacions malicioses o fraudulentes.
Cura amb el que pujam i diem a les xarxes socials. És important ser previngut a l'hora de pujar informació a les xarxes socials i no compartir més informació de la necessària, especialment a les vacances que és l'època de l'any en què solem ser més propensos a això. Hem de tenir en compte que tota la informació que publiquem sobre nosaltres, ja sigui personal o corporativa, podria ser molt útil per a qualsevol cibercriminal.
Alerta amb la pesca de credencials (phishing). Es tracta d'un dels atacs cibernètics més freqüents utilitzats pels cibercriminals. Mitjançant la pesca de credencials l'atacant prova de suplantar la identitat d'un tercer, com una entitat bancària, companyies telefòniques, o una companyia energètica, amb l'objectiu de robar la nostra informació i cometre frau. Per tant, és important que parem especial atenció al correu i no revelem informació personal ni corporativa, quan es tracti de correus de dubtosa procedència i de dubtós contingut.
Feis còpies de seguretat de tot el que no volgueu perdre. Sempre és millor prevenir que curar. Si decidiu portar de vacances qualsevol dispositiu, no oblideu fer una còpia de seguretat i deixar-la a casa. D'aquesta manera, si perdem o si ens roben el dispositiu, o fins i tot si som víctimes d'un atac cibernètic, podrem recuperar la nostra informació més valuosa.
Manteniu l'antivirus actiu i actualitzat a tota hora. Protegiu tots els vostres dispositius amb un antivirus que estigui sempre actiu i actualitzat abans de sortir de viatge, és una barrera senzilla i eficaç entre el seu dispositiu i els cibercriminals.
Protegiu l'accés als vostres dispositius correctament. Segons un estudi recent sobre els hàbits de seguretat dels ciutadans espanyols, és poc freqüent que utilitzem diferents contrasenyes per als diferents dispositius, serveis o aplicacions a què accedim. És recomanable que siguem conscients de la importància de la confidencialitat de les nostres contrasenyes, i que les canviem periòdicament. Tampoc no és bona pràctica guardar-la als nostres dispositius perquè no haver de teclejar-la cada vegada, i molt menys en un Pos-it perquè no l’oblidem quan tornem de vacances.