Robot per al diagnòstic de COVID-19

El servei de Microbilogia incorpora un robot que permet duplicar el nombre de proves PCR fins a les 5.000 diàries

L’Hospital Universitari Son Espases ha incorporat recentment una estació robotitzada que permetrà duplicar el nombre de proves diagnòstiques del coronavirus del tipus PCR fins a arribar a les 5.000 diàries. En cas que fos necessari, aquest aparell podria augmentar-ne  la seva capacitat. Durant la pandèmia de la COVID-19, el Servei de Microbiologia de l’Hospital ha fet 70.000 proves PCR.

 

L’adquisició d’aquest robot a Son Espases ha estat possible gràcies a les gestions d’un grup de professionals independents que han impulsat el projecte CoviRobots que ha permès dotar a 14 grans hospitals espanyols del robot Opentrons i fer-se càrrec de la seva posada en marxa tècnica. El finançament del projecte ha estat possible gràcies a  la donació d’Endesa, que, juntament amb altres empreses, fundacions i donants, han donat suport al projecte CovidRobots, per a la compra, instal·lació, suport i manteniment d’aquest equipament als principals hospitals i centres de referència de l’Estat.

 

El robot permetrà diagnosticar el major nombre possible de població afectada per la COVID-19 d'una manera ràpida, eficaç i fiable i, en una segona fase, és previst que pugui adaptar-se per integrar els sistemes que s'utilitzaran per fer test d'anticossos.

 

Una altra de les avantatges d’aquest equipament nou és que oferirà una major versatilitat, ja que permet adaptar diferents protocols a una diversitat de reactius. Això significa que, davant un hipotètic desproveïment d’un determinat reactiu, se’n podria utilitzar un altre. El nou equipament també es podrà utilitzar per diagnosticar altres malalties infeccioses i per al desenvolupament de projectes d’investigació.

 

Avui matí, la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, acompanyada pel director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i pel coordinador del Servei de Microbiologia, Antonio Oliver, ha visitat el laboratori on estan instal·lades les estacions del robot que ha incorporat recentment l’Hospital. També han estat presents el director gerent de Son Espases, Josep Pomar, i la directora d’Assistència Sanitària del Servei de Salut, Eugènia Carandell, entre d’altres autoritats i membres directius de l’Hospital. Durant la visita, la consellera Gómez ha aprofitat l’avinentesa per agrair personalment als professionals de Microbiologia la seva dedicació i esforç durant la pandèmia de la COVID-19.

 

Més de sis-cents mil euros en tecnologia per augmentar el nombre de proves diagnòstiques de la COVID-19

El nou equipament se suma a la inversió de més de 600.000 euros realitzada pel Servei de Salut de les Illes Balears en la compra de material tecnològic per incrementar els equipaments dels laboratoris de microbiologia de tots els hospitals públics, per duplicar el nombre de proves diagnòstiques diàries de la COVID-19. Son Espases ha incorporat un seqüenciador d’ADN d’alta generació i rendiment, que permetrà obtenir les seqüències de de genomes complets de microorganismes (virus i bacteris) amb precisió. A més, també s’ha comprat una microcentrífuga refrigerada, un termociclador, un extractor d’àcids nucleics i pipetes automàtiques.