Característiques de la carrera professional
- Què es la carrera professional?
És el dret dels professionals a progressar de manera individualitzada com a reconeixement al seu desenvolupament professional pel que fa a coneixements, formació, experiència professional a les institucions sanitàries i assoliment dels objectius establerts pel Servei de Salut de les Illes Balears.
- Quants nivells de carrera professional hi ha?
El model de carrera professional s’estructura en quatre nivells, en cada un dels quals el professional ha de romandre un període mínim de temps per adquirir les competències necessàries per accedir al nivell superior.
- Quins són els nivells de carrera professional?
- Quin son els períodes mínims de serveis prestats per accedir a cada nivell de carrera?
- Per regla general, com es canvia de categoria?
La carrera professional es reinicia cada vegada que hi ha un canvi de categoria
D’altra banda, no hi ha un reinici sinó que la carrera professional continua quan hi ha un canvi entre categories del mateix grup o subgrup i sempre que el grau, la llicenciatura, la diplomatura o bé el nivell o la titulació necessaris per accedir a la nova categoria sigui la mateixa que aquella amb què se li va reconèixer el nivell.
Els canvis de categoria entre places o llocs que requereixin el títol d’especialista en Ciències de la Salut, sempre que siguin de la mateixa professió sanitària, no suposen iniciar la carrera, sinó continuar-la.
En les categories de la funció administrativa, els canvis de categoria professional dins del mateix grup i subgrup no suposen reiniciar la carrera, sinó continuar-la.
- Què s’entén per accés a la carrera professional?
Quan es parla d’accés es fa referència a la possibilitat de participar per primera vegada en un procediment de carrera que permeti assolir el primer nivell.
S’accedeix a la carrera professional obtenint un dels nivells que determina aquest Acord. Per accedir posteriorment als nivells superiors s’ha de seguir el procediment (complint els requisits) que estableix l’Acord, sens perjudici del que estipulen les disposicions transitòries primera i segona, pel que fa al procediment extraordinari 2018-2022 i el procediment simplificat 2023-2024.
- Què es considera progressió en la carrera professional?
Quan es parla de progressió es fa referència a la possibilitat de participar en un procediment de carrera que permeti assolir el nivell següent. La carrera exigeix que els nivells es vagin assolint de manera progressiva a partir del nivell I.
Com a regla general, l’accés als diferents nivells reconeguts a la carrera professional s’ha de fer successivament i progressivament, de manera que l’accés al nivell superior només es pot assolir una vegada acreditat el reconeixement del nivell immediatament inferior.
- Què implica la renúncia a la condició de personal estatutari fix?
Renunciar a la condició de personal estatutari fix suposa que, en cas de reincorporar-se al Servei de Salut després de la renúncia, se suspèn el dret a percebre el complement de carrera reconegut durant un període de quatre mesos, comptadors des de la data de incorporació.
- Què implica la renúncia del personal temporal?
En el cas del personal temporal que renunciï a un nomenament vigent (excepte en cas de les causes justificades) quan es torni a incorporar a un nou lloc de treball del Servei de Salut se li suspèn el dret a percebre el complement de carrera reconegut durant un període de quatre mesos, comptadors des de la data de incorporació.
- Quines causes es consideren justificades per renunciar a un nomenament?
- Prestar servei en el Servei de Salut, en la mateixa categoria que s’ofereix o en una de diferent, en el moment en què s’hagi d’iniciar el nomenament ofert.
- Estar en la situació d’incapacitat temporal derivada d’una malaltia comuna o un accident o una malaltia laboral, o patir una malaltia o estar en procés de recuperació d’una malaltia o un accident.
- Estar en el període de gestació, maternitat o paternitat, adopció o acolliment permanent o preadoptiu.
- Ocupar un càrrec públic que suposi percebre retribucions incompatibles amb la funció pública en el moment de rebre l’oferta.
Convocatòria extraordinària 2018-2022
- Qui es pot presentar a la convocatòria extraordinària de 2018-2022?
S’hi pot presentar tot el personal inclòs en l’àmbit d’aplicació de l’Acord; és a dir:
a) Personal estatutari del Servei de Salut.
b) Personal sanitari local integrat en equips d’atenció primària del Servei de Salut.
c) Personal funcionari que presta serveis al Servei de Salut.
- Quins són els requisits per participar en la convocatòria extraordinària de 2018-2022?
a) Estar en situació de servei actiu o en una altra situació que suposi reserva de plaça.
b) Haver prestat serveis en el Servei de Salut un mínim de cinc anys (1825 dies).
c) Presentar telemàticament la sol·licitud.
d) Tenir el nivell immediatament inferior en el cas d’accedir als nivells II, III o IV.
- Quines són les dates de tall?
Les dates de tall són el 30 de juny de cada un dels anys.
- Hi puc participar si estic en comissió de serveis fora del Servei de Salut?
Si, hi podeu participar, tot i que el reconeixement econòmic tindrà efecte a partir de la data en què us reincorporeu efectivament al vostre lloc o plaça del Servei de Salut.
- Hi puc participar si estic en comissió de serveis en un lloc o plaça del Servei de Salut i som personal estatutari d’un altre servei de salut?
Hi podeu participar sempre i quan el vostre servei de salut d’origen no us deixi participar en les seves convocatòries. El Servei de Salut de les Illes Balears comprovarà d’ofici aquesta impossibilitat.
- Hi puc participar si estic en situació d’excedència?
Hi podeu participar o no en funció del tipus d’excedència.
- HI PODEU PARTICIPAR sempre i quan l’excedència impliqui la reserva de plaça o lloc. Per exemple, en els casos següents:
a) Excedència per a la cura de familiars. Només durant els dos primers anys d’aquesta situació.
b) Excedència per raó de violència de gènere o per violència terrorista. Només durant els sis primers mesos.
- NO HI PODEU PARTICIPAR EN ELS CASOS SEGÜENTS:
a) Excedència forçosa.
b) Excedència voluntària per interès particular.
c) Excedència voluntària per agrupació familiar.
d) Excedència voluntària per prestar serveis en el sector públic.
e) Excedència per raó de violència de gènere o per violència terrorista, després dels sis primers mesos.
- Des de quina data es computen els serveis prestats en cas de que vulgui progressar de nivell?
En el cas del PERSONAL ESTATUTARI AMB UN NIVELL DE CARRERA RECONEGUT en la categoria en la qual vol progressar, els serveis prestats es computen des de la darrera data de tall en què es va assolir el nivell de carrera.
En el cas del PERSONAL ESTATUTARI AMB UN NIVELL DE CARRERA HOMOLOGAT des d’una altra administració publica i que vulgui progressar en aquesta, se li computaran des de la data de reconeixement administratiu de l’homologació.
- Es poden emprar els romanents de les convocatòries extraordinàries anteriors per al còmput dels serveis prestats?
En el cas de progressió només es poden aplicar els romanents de dies derivats de la convocatòria extraordinària de 2016 si aquests es van generar en la mateixa categoria en què es participa.
Tots els romanents derivats de la convocatòria extraordinària de 2016 quedaran extingits amb caràcter general, independentment que es participi en aquesta convocatòria o no i que, en cas de participar-hi, s’hagin emprat o no.
- La convocatòria extraordinària 2018-2022 genera romanents?
No, ni aquesta ni les properes convocatòries no generen romanents en cap cas.
- Quants nivells de carrera puc assolir en aquesta convocatòria extraordinària 2018-2022?
En aquesta convocatòria només podeu assolir un nivell.
- En quina categoria puc participar?
Només podeu participar en la categoria en què estàveu en servei actiu o en una situació assimilada el dia 30 de juny de l’any corresponent (data de tall), llevat del cas d’estar en situació de promoció interna temporal (PIT).
- Si a la data de tall estic en situació de promoció interna temporal (PIT), a quina categoria he de participar?
Exclusivament en aquesta convocatòria extraordinària podeu optar entre participar en la categoria d’origen o en la categoria de destí.
En les futures convocatòries haureu de participar en la categoria d’origen.
- Què passa amb el meu nivell de carrera en el cas de que superi un procés selectiu a una categoria superior en la qual tinc reconegut el meu nivell de carrera?
Cal distingir entre si el procés selectiu que s’ha superat ha estat convocat abans o després de l’entrada en vigor de l’Acord de carrera de 12 de juliol de 2024:
- Enquadrament extraordinari del nivell de carrera en el cas que el procés selectiu s’hagi convocat ABANS DE L'ENTRADA EN VIGOR DE L'ACORD DE CARRERA.
Una vegada resolta la convocatòria simplificada 2023-2024 i per una sola vegada podreu sol·licitar la reclassificació del vostre nivell de carrera en la nova categoria.
o Requisits
Haver adquirit la condició de personal fix en una categoria superior, tenir nivell reconegut en la categoria d’origen i no haver iniciat carrera en la categoria superior.o Quin termini tenc per sol·licitar-lo?
6 mesos a partir de de la data de resolució de la convocatòria simplificada 2023-2024.o Quins serveis es computaran en aquests enquadrament?
Tots els serveis prestats ponderats en el Servei de Salut fins a la data de la sol·licitud.o Quan tindrà efectes administratius i econòmics?
Des de la data de la sol·licitud.
- Enquadrament extraordinari del nivell de carrera en el cas que el procés selectiu s’hagi convocat DESPRÉS DE L'ENTRADA EN VIGOR DE L'ACORD DE CARRERA.
o Requisits
Haver adquirit la condició de personal fix en una categoria superior, tenir nivell reconegut en la categoria d’origen i no haver iniciat carrera en la categoria superior.
o Quin termini tenc per sol·licitar-lo?
3 mesos a partir de la data de presa de possessió en la categoria superior.
o Quins serveis es computaran en aquests enquadrament?
Tots els serveis prestats ponderats en el Servei de Salut fins a la data de sol·licitud.o Quan tindrà efectes administratius i econòmics?
Des de la data de la sol·licitud.
- Quins conceptes retributius i quanties es percebran?
El complement de carrera professional és una retribució complementària i està associada a obtenir un determinat nivell de carrera.
Només es pot percebre el complement de carrera en el nivell més alt reconegut en la categoria professional corresponent.
Les quanties mensuals del complement de carrera professional, en funció del nivell i del grup, són les següents:
- Com afecten els canvis de categoria a la carrera professional?
Segons si es té reconegut o no un nivell de carrera professional en la nova categoria, es poden donar les situacions següents:
- Personal estatutari que accedeix amb nivell de carrera a una altra categoria en la que no té reconegut nivell de carrera (apartat 18.3 de l’Acord)
- Si el canvi és a una categoria d’un grup o subgrup professional IGUAL es continua percebent l’import corresponent als nivells de carrera de la categoria d’origen.
Exemple: n’Antònia, infermera, que té reconegut el nivell II, canvia a la categoria fisioterapeuta.
Reinicia la carrera en la categoria fisioterapeuta, però té dret a seguir cobrant el complement de carrera que percebia com a infermera, Així, seguirà cobrant els 380 € de complement de carrera nivell II-subgrup A2 mentre treballi com a fisioterapeuta (subgrup A2) i fins que assoleixi el nivell II de la categoria de fisioterapeuta.
- Si el canvi és a una categoria d’un grup o subgrup professional SUPERIOR, es continua percebent l’import corresponent als nivells de carrera de la categoria d'orígen.
Exemple: en Ramón, auxiliar administratiu, subgrup C2, amb nivell III de carrera reconegut, canvia de categoria per treballar en grup de gestió de la funció administrativa (subgrup A2).
Reinicia la carrera com a grup de gestió però té dret a seguir cobrant el complement de carrera nivell III-subgrup C2 (350 €/mes) fins que assoleixin un nivell de carrera com a grup de gestió que iguali o superi aquest quantitat.
- Si el canvi és a una categoria d’un grup o subgrup professional INFERIOR, es mantén el nivell reconegut però percebrà les quanties de la nova categoria
Exemple: na Maria és TCAI i té el nivell I de carrera reconegut (141,67 €/mes) i passa a fer feina com a zeladora.
Reinicia la carrera com a zeladora.
Té dret a cobrar el nivell I de la nova categoria (AP), és a dir, 108,33 €/mes
2. Personal estatutari que accedeix amb nivell de carrera a una altra categoria en la ja té reconegut nivell de carrera
- Si en la nova categoria ja té un nivell de carrera professional reconegut, es percebran els imports corresponents a la categoria en la qual presta serveis
Exemple: en Bartomeu és psicòleg (subgrup A1) i té el nivell II de carrera reconegut (500 €/mes) i passa a treballar en la categoria grup tècnic de la funció administrativa, on també té el nivell I de carrera reconegut (250 €/mes).
Ha de cobrar el nivell I de la categoria que ocupa (250 €/mes) tot i que tengui un nivell més alt en l’altra categoria.
Si us queden dubtes, contactau:
Servei d'Avaluació i Carrera Professional
- Per correu: incidencias.carrera@ssib.es
- Telefònicament: 971 704 406 / 971 704 407 / 971 704 404
- Presencialment a C/ del Gremi de Sabaters, 21. Polígon de Son Castelló, Palma Horari d’atenció: del dilluns al divendres de 9 a 17 hores.
Unitat Corporativa d'Atenció al Professional
971 175 958 / 971 170 081 Horari d'atenció: del dilluns al divendres de 9 a 14 hores.