Armengol presenta la nova flota que farà el servei de transport sanitari urgent, que a partir de l’1 d’abril gestionarà directament el Servei de Salut
El sistema d'informació i telecomunicacions dels nous vehicles ha estat cofinançat en un 50% amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER)
La presidenta Armengol ha destacat que “la salut és una qüestió fonamental per als ciutadans d’aquestes illes i per tant una inversió prioritària per al Govern”, i ha afegit que “tenim els millors professionals, però també hem de tenir la millor tecnologia”. Així mateix, ha recordat que el servei de transport sanitari urgent era un servei privatitzat que a partir d’ara serà públic. Per tant, “hem millorat tant la tecnologia com la gestió”. Per la seva banda, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha explicat alguns detalls tècnics de la nova flota de vehicles i ha indicat que “es tracta d’un contracte de lloguer per a dos anys, prorrogables dos anys més”.
Cal destacar que 8 d’aquestes ambulàncies (una de les quals és una de les UVI mòbils) són vehicles tot terreny, que es destinaran principalment a Menorca, a Eivissa i a Formentera per donar una resposta més àgil en la gestió d’alguns incidents que es produeixen a zones d’accés difícil per les condicions naturals del terreny.
Amb aquesta adquisició, la flota d’ambulàncies es renova del tot i passa de 56 a 58 unitats. En el disseny de les noves ambulàncies han participat els professionals sanitaris, que han fet aportacions basades en l’experiència pròpia.
La distribució per illes i per tipus de vehicle és aquesta:
- Mallorca.................................................. 38
- suport vital bàsic (2 tot terreny)..... 24
- suport vital avançat......................... 12
- vehicles d’intervenció ràpida........... 2
- Menorca................................................... 9
- suport vital bàsic (2 tot terreny)....... 6
- suport vital avançat........................... 3
- Eivissa..................................................... 11
- suport vital bàsic............................... 7
- suport vital avançat (2 tot terreny).. 4
- Formentera ............................................. 2
- suport vital bàsic (tot terreny).......... 1
- suport vital avançat (tot terreny)..... 1
Vehicles més equipats i millor gestió
Els nous vehicles són més avançats pel que fa a prestacions, ja que disposen d’un sistema d’informació per millorar la navegació i el posicionament i com a base per a la implantació de la història clínica embarcada a les unitats. La seguretat i la comoditat dels pacients i dels professionals són alguns dels elements pels quals s’ha apostat, incorporant-hi elements de seguretat passiva, sistemes d’ajuda en la conducció, càmera de visió posterior, senyalització corporativa altament reflectant, redefinició de la senyalització d’emergència i equips de detecció de gasos tòxics.
Com a novetat, cal destacar que les Illes Balears seran l’única comunitat que disposarà en aquests nous vehicles d’un sistema de tancament d’emergència d’accés fàcil i ràpid per a situacions de risc per al personal. La millora de l’equipament també permet oferir més confortabilitat als pacients i una ergonomia millorada als professionals, amb unes noves lliteres elèctriques capaces de suportar fins a 300 kg de pes. Aquestes ambulàncies estan equipades amb noves prestacions mèdiques, com ara cardiocompressors (per fer reanimació cardiorrespiratòria automàtica), analitzadors sanguinis, sensors de sedació i ecògrafs, entre d’altres. També disposen d’una cambra per transportar pacients infectocontagiosos.
El Servei de Salut ha adquirit així mateix tendes de campanya per protegir els professionals de les inclemències meteorològiques i la intimitat dels pacients, que es poden emprar en situacions d’emergència esdevengudes a la via pública, juntament amb altres equipaments logístics. A banda de tot això, els nous vehicles del 061 són molt respectuosos amb el medi ambient, ja que tenen motors d’última generació i el consum és responsable.
Gestió directa a partir de l’1 d’abril
A partir de l’1 d’abril, el Govern de les Illes Balears assumirà el servei de transport sanitari terrestre urgent i l’atenció telefònica d’urgències del Servei de Salut per mitjà d’un encàrrec de gestió a l’entitat pública empresarial Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears. Això suposa que el Servei de Salut assumirà la responsabilitat de la coordinació, l’assistència i el transport sanitari en les urgències i les emergències. Cal recordar que, de mitjana, s’atenen unes 300 assistències diàries i uns 93.000 trasllats anuals, considerant la xarxa sanitària pública i la concertada. Les Balears seran una de les poques comunitats autònomes amb un sistema propi —i públic— que permet administrar i controlar tot el procés.
Amb relació al personal, es preveu mantenir els 302 treballadors que presten servei en les empreses adjudicatàries del servei de transport sanitari terrestre urgent: 183 conductors, 75 portalliteres, 27 teleoperadors, 8 ajudants de portalliteres, 4 caps de trànsit, 2 oficials administratius, 2 cap d’àrea i 1 auxiliar administratiu.