Notícies de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT)

Eleven St Pau

Eleven, el programa de ioga de l'Àrea de salut, posa a respirar el Congrès Nacional Los Nuevos Retos de las Enfermeras en el s. XXI

\ Els dos-cents assistents han participat en una sessió d’Eleven

\ La coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i un instructor de ioga acosten el programa al col·lectiu infermer


Eleven, el programa adreçat a professionals i pacients impulsat per la Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera per millorar-ne la salut per mitjà del ioga i d’exercicis de respiració i meditació, ha assolit notorietat gràcies al Congrés Nacional Los Nuevos Retos de las Enfermeras en el s. XXI, que ha tingut lloc del 6 al 8 de novembre a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (Barcelona).

Aquesta iniciativa d’humanització de la USP, que pretén millorar la salut del personal de l’Hospital Can Misses i alleujar l’estrès dels pacients i dels seus familiars per mitjà del ioga i la meditació, ha participat en aquest Congrés: Eleven ha estat presentat en la taula titulada «Estratègies i desenvolupament del benestar infermer: i nosaltres, Com ens cuidem?».

Aquests onze minuts de ioga que donen nom al projecte s’han presentat a les dues-centes persones que han acudit a la trobada, mitjançant Paz Merino, coordinadora de la USP i cap de l’UCI de l’Hospital Can Misses, i Tomás Gómez, instructor de ioga, que han explicat els beneficis del programa i, a més, han posat els assistents a respirar i a fer senzills exercicis de ioga directament als seus seients.

Segons l’instructor de ioga, «aquests onze minuts de connexió amb un mateix tenen un valor enorme, perquè la respiració permet desblocar tensions, pors acumulades i estrès. Encara que sembli increïble, ens oblidam de respirar, i amb Eleven ho feim, cosa que permet reduir la tensió física i emocional i assolir més autoconeixement i autoestima. Una vegada més n’han donat fe, en aquesta ocasió, els assistents al Congrés de Barcelona». Tomás Gómez desenvolupa de manera altruista aquest programa —concebut per la USP—, per mitjà del qual ha impartit onze sessions a Can Misses visitant-ne l’Àrea Quirúrgica i la de Pediatria, l’Hospital de Dia Oncològic, l’UCI, els serveis sindicals, el SAMU 061 i els serveis d’Hemodiàlisi i Rehabilitació.

«Aquest reconeixement extern per part d’un col·lectiu com els dels infermers i d’un gran hospital com el de la Santa Creu i Sant Pau suposa un gran estímul per continuar concebent iniciatives innovadores que humanitzin l’atenció sanitària i ajudin els treballadors a acomplir millor la seva tasca», assegura Paz Merino.

Segons Margarita Esteve, directora d’infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau , «aquesta trobada pretén projectar una mirada als nous reptes que tenim les infermeres i té com a objectiu posar en comú experiències i noves tendències», com la innovadora Eleven.