Vacances

El personal estatutari té dret a disposar durant cada any natural d’unes vacances retribuïdes de 22 dies hàbils per cada any complet de servei actiu, o bé els dies que li corresponguin en proporció al temps de servei prestat si aquest és inferior a 1 any.

La fracció que resulti del còmput proporcional operarà a favor del treballador si el primer decimal és igual o superior a 5, sempre que no se superi el període de durada màxima i sense perjudici de les adaptacions que s’estableixin per als horaris especials i les reduccions de jornada.


Normativa

Estatal

  • Art. 50 del Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre.

  • Art. 53 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut.

  • Reial decret 1181/1989, de 29 de setembre, pel qual es dicten normes d’aplicació de la Llei 70/1978, de 26 de desembre, de reconeixement de serveis previs en l’Administració pública al personal estatutari de l’Institut Nacional de la Salut.

Autonòmica

Capítol II (art. 4-10) de l’annex I de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 22 de desembre de 2022 pel qual es desenvolupen mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, ratificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de febrer de 2023 (BOIB núm. 26, de 28/02/2023).


Durada

22 dies hàbils o els dies que corresponguin proporcionalment.

Dies addicionals de vacances anuals (art. 5)

  1. 1 dia hàbil de vacances addicional a partir dels 15 anys de servei.
  2. 2 dies hàbils de vacances addicionals a partir dels 20 anys de servei.
  3. 3 dies hàbils de vacances addicionals a partir dels 25 anys de servei.
  4. 4 dies hàbils de vacances addicionals a partir dels 30 anys de servei.

 

Servei                                 Dies addicionals

15 anys...................................................... 1

20 anys...................................................... 2

25 anys...................................................... 3

30 anys...................................................... 4

Es pot disposar dels dies addicionals de vacances per antiguitat a partir de l’any natural següent a la data en què es compleixin els períodes de serveis assenyalats en el paràgraf anterior.

A l’efecte de computar els anys de servei que donen dret als dies addicionals de vacances, cal tenir en compte la totalitat dels serveis prestats en qualsevol administració o entitat pública, reconeguts o acreditats, de conformitat amb el Reial decret 1181/1989, de 29 de setembre, pel qual es dicten normes d’aplicació de la Llei 70/1978, de 26 de desembre, de reconeixement de serveis previs a l’Administració pública al personal estatutari de l’Institut Nacional de la Salut, els quals s’han d’acreditar aportant el certificat corresponent expedit per la unitat de recursos humans.


Termini màxim per resoldre

15 dies hàbils.


Efecte del silenci administratiu

Estimatori.


Observacions

Període de vacances (art. 6)

El període ordinari abasta del dia 1 de juny al 30 de setembre; no obstant això, els gerents territorials poden aprovar altres períodes ordinaris depenent de les necessitats organitzatives i/o assistencials dels diferents serveis.

Dins el període ordinari, s’han de disposar preferentment de manera ininterrompuda, però poden ser no consecutives sempre que les necessitats del servei ho permetin i el període comprengui un mínim de 5 dies hàbils consecutius, tot això sens perjudici de les adaptacions que s’estableixin per als horaris especials.

Es pot autoritzar el permís de vacances fora del període ordinari establert sempre que les necessitats del servei ho permetin, però es pot denegar per resolució motivada.

Pla de vacances (art. 7)

El pla de vacances de cada unitat s’ha d’aprovar abans del 1r de maig. S’ha de publicar a la intranet corporativa del Servei de Salut i s’ha de fer constar en les planificacions individuals de cada treballador.

El pla de vacances ha d’intentar compatibilitzar les preferències de tots els membres de la unitat. Si no s’assoleix l’acord, s’ha de sortejar el mes o el període de disputa i establir un sistema rotatori que servirà de base per als anys següents.

Concessió de vacances (art. 8)

Les gerències territorials han d’establir d’ofici un torn de vacances per a les persones que no cursin la sol·licitud en el termini establert en el paràgraf anterior, que s’ha de notificar a l’interessat amb prou antelació.

No es permet fer canvis en les sol·licituds de vacances que alterin el pla de vacances aprovat a cada unitat. Excepcionalment, les peticions posteriors de canvis en les dates demanades només es poden autoritzar per raons personals que impedeixin o dificultin disposar-ne en les dates concedides inicialment, sempre que l’autorització no perjudiqui el funcionament normal del servei.

Per necessitats del servei motivades degudament, l’òrgan competent pot modificar les vacances concedides. En aquest cas cal donar audiència prèviament al treballador afectat per mitjà d’una resolució motivada, que cal notificar-li amb una antelació de 15 dies, com a mínim, a l’inici del període de vacances.

En aquest cas, si la modificació acordada ocasiona un perjudici econòmic al treballador pel fet d’haver reservat o adquirit bitllets de transport, cal indemnitzar-lo pel valor d’aquests bitllets sempre que sigui impossible retornar-los.

Si es produeixen noves incorporacions de personal a una unitat o un servei, cal respectar la programació de vacances de la unitat de destinació, de manera que s’hi ha d’incloure les persones incorporades perquè disposin de les vacances segons les necessitats assistencials de la unitat o del servei de destinació.

El personal que, per necessitats de servei, sigui traslladat funcionalment d’una unitat o un servei després de la publicació del pla de vacances conservarà el torn de vacances que li corresponia.

Amb subordinació a les necessitats del servei, motivades degudament, es poden acumular les vacances anuals a la resta dels permisos establerts sempre que en la regulació d’aquests no es disposi res diferent.

 

Interrupció de les vacances (art. 9)

En els casos en què les situacions de permís per naixement per a la mare biològica, permís del progenitor diferent de la mare biològica per naixement, incapacitat temporal, i risc durant la lactància o l’embaràs impedeixin iniciar les vacances dins l’any natural al qual corresponen, o si una vegada iniciat el període de vacances sobrevé una de les situacions esmentades, cal reconèixer al treballador afectat un crèdit de dies de descans igual al temps en què hagi estat de baixa en el període de vacances.

Aquest crèdit de dies es pot fer efectiu encara que hagi acabat l’any natural al qual corresponguin i sempre que no hagin passat més de 18 mesos a partir de l’any en què s’hagin originat, i s’hauran d’agafar de manera ininterrompuda en acabar el període de baixa laboral o la situació que hagi provocat la interrupció.

 

Supòsits especials (art. 10)

  • El període de vacances no modifica el nombre de jornades de feina de matí, horabaixa i/o nit que correspongui a cadascú d’acord amb la jornada ponderada anual.

  • En cas de fraccionament de les vacances en dos períodes o més, la suma ha de ser de 22 dies hàbils.

  • Els treballadors que tenguin una distribució irregular de la jornada —sigui de 24 hores o una altra jornada especial diferent de la prevista en la taula de jornada ponderada anual— poden disposar de les vacances de manera proporcional al nombre d’hores anuals de servei que resulti de la seva jornada especial, amb el màxim previst legalment, de manera que puguin complir la jornada ponderada anual.

  • Els treballadors que accedeixin a la jubilació poden disposar de la part proporcional de vacances que els correspongui fins a la data en què estigui prevista la baixa. S’ha d’actuar igual en el cas dels treballadors que, iniciat l’any natural, deixin de prestar servei al Servei de Salut perquè hagin accedit a qualsevol situació administrativa prevista en la legislació vigent.

  • En cas de jubilació, el període de vacances anual pot ser substituït per una compensació econòmica.

  • Si la data de la jubilació o d’accés a la situació administrativa no s’ha sabut amb prou antelació i s’han agafat més dies de vacances dels que corresponen per la prestació de serveis, es deduiran en la liquidació pertinent els havers corresponents als dies de vacances agafats en excés.

  • Als treballadors que han tingut un permís sense sou i han agafat més dies de vacances dels que els corresponien per la prestació dels serveis se’ls deduiran en la liquidació pertinent els havers corresponents als dies agafats de més.

  • Als treballadors amb un permís de reducció de jornada els correspon un període de vacances proporcional a la jornada treballada realment. A aquest efecte, cal prendre com a barem les hores de jornada anual treballades efectivament.

  • Els treballadors amb un permís de reducció de jornada de manera acumulada han de disposar, com a regla general, dels dies hàbils de vacances per any natural de manera proporcional entre els dies de prestació de serveis i la reducció de jornada.

  • Els treballadors que estiguin prestant servei en la modalitat de teletreball han de disposar d’aquests dies de permís de manera proporcional entre els dies de prestació presencial i els de prestació no presencial.


Sol·licitud

Cada treballador ha de cursar la sol·licitud de vacances en el període que la gerència territorial corresponent hagi establert.

La sol·licitud s’ha de fer per mitjà de l’aplicació informàtica de la gerència territorial o del procediment normalitzat de la gerència per a cada unitat o servei.


Justificació

No en requereix.