La Unitat de Peu Diabètic va començar l’activitat fa dos anys i d’aleshores ençà ha atès gairebé 500 consultes: fins ara, hi han passat 70 pacients en primera consulta i gairebé 400 en les consultes successives.
Aquesta unitat multidisciplinària està formada per Sarah Cortés, metgessa del Servei de Traumatologia; Eladio Losada, metge del Servei d’Endocrinologia; Raúl Laguna, podòleg; Avelina Echeverría, infermera especialitzada; José Rosselló (Cirurgia Vascular) i per la Unitat d’Hospitalització a Domicili, de la qual formen part dos metges i quatre infermeres.
L’enfocament multidisciplinari permet abordar des de diferents punts aquesta complexa patologia: la traumatòloga s’encarrega del control de les cures, de les descàrregues i de teràpia amb antibiòtics requerida per al tractament, a més de la cirurgia programada (allargament del bessó intern, osteomielitis...); per la seva part, el control glucèmic dels pacients i la coordinació de les derivacions extrahospitalàries són responsabilitats de l’endocrinòleg. El podòleg s’encarrega de la valoració i del tractament de les alteracions dermatològiques, de la descàrrega d’úlceres, de l’estudi de biomecànica, i de la derivació i del seguiment de les ortesis plantars. Finalment, la infermera té a càrrec seu les cures i el seguiment de les descàrregues planificades.
Per complementar la seva tasca, aquesta Unitat està en contacte permanentment amb altres especialitats i grups de treball, com ara els serveis de Cirurgia Vascular i de Medicina Interna, la Unitat d’Hospitalització a Domicili i el Grup PROA (Programa d’Optimització de l’Ús d’Antimicrobians, per a l’optimització de l’ús d’antibiòtics).
Amb freqüència quinzenal, la Unitat duu a terme una consulta multidisciplinària en la qual el pacient és atès per l’endocrinòleg, la traumatòloga, el podòleg i la infermera en la mateixa visita. A més, cada setmana es fan dues consultes (el dimarts, de 3 hores, i el dijous, de 2 hores) amb la infermera especialitzada per fer el seguiment i el control dels pacients que estan en tractament.
Hi ha un circuit de derivació intrahospitalària en què intervenen els pacients derivats des del Servei d’Urgències i de la planta de Traumatologia. La Unitat d’Hospitalització a domicili està en contacte permanentment amb la Unitat de Peu Diabètic per reduir les estades hospitalàries llargues i continuar a domicili el tractament planificat.
També hi ha un circuit extrahospitalari de derivació des de l’atenció primària: la manera de derivar els pacients és contactant per telèfon amb l’endocrinòleg i també mitjançant la telemedicina, per interconsulta telemàtica amb imatges adjuntes entre el metge de família i l’especialista.
Sessions formatives als centres de salut
Hi ha hagut reunions amb representants del personal mèdic i d’infermeria de cada centre d’atenció primària per designar als referents de la Unitat de Peu Diabètic a cadascun. Són els següents: Marta Gamarra i Eva Ayala al CS Sant Antoni de Portmany; Nieves Acero i Tatiana Herrero al CS Santa Eulària; Carmen Cuadra a la UBS Sant Miquel de Balansat; Alberto Sanagustín i Elena Cascales al CS Es Viver; Milagros Rodríguez i Estela Terrer al CS Vila; María Alavés i Catalina Escandell al CS Can Misses; Francisco Ribes, Juan José Pérez de Olaguer, Isabel García i Aina Horrach al CS Sant Jordi de Ses Salines; Adrián Mateo i Lorena Montero al CS Sant Josep, i Onofre Sáez i Antonio Cordero al CS Formentera.
El personal d'infermeria involucrat en aquest projecte forma part de la Comissió d'Úlceres Per Pressió (UPP) i Ferides, formada per infermeres d'Atenció Primària i Atenció Especialitzada.
A més, els membres de la Unitat de Peu Diabètic imparteixen sessions informatives sobre la seva labor i sobre el circuit de derivació i atenció extrahospitalària; fins ara se n’han duit a terme als centres de salut Vila, Can Misses, Es Viver, Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària. Les sessions continuaran als centres de salut de Formentera, Sant Josep de Sa Talaia i Sant Jordi de Ses Salines. D’altra banda, els referents de cada centre han completat rotacions a la Unitat de Peu Diabètic durant els dies de consulta multidisciplinària. Actualment s’estan planificant els cursos de formació per a 2018.
Per al Dr. Losada, endocrinòleg, els beneficis als quals contribueix aquesta Unitat són “aportar una atenció precoç i multidisciplinària als pacients amb peu diabètic i reduir la taxa d’amputacions i el nombre i la durada dels ingressos de estada llarga. L’atenció multidisciplinària i el contacte amb l’atenció extrahospitalària permeten la continuïtat i l’homogeneïtat del tractament, que repercuteix en la disminució de la morbimortalitat associada a aquesta patologia”.