Logo ASEF

Joves Experts

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va tenir la iniciativa de posar en marxa un grup de joves que ha estat formant durant el darrer trimestre de 2016 i 2017, per mitjà de diferents tallers, en matèria de seguretat del pacient: els Joves Experts, 19 alumnes de 4t ESO B de l’IES Sa Blanca Dona.

Aquest projecte forma part de l’estratègia de l’USP de difusió de la cultura de seguretat del pacient fora de l’àmbit hospitalari, que ha estat una de les línies estratègiques de l’USP durant els dos últims anys.

Podeu veure el vídeo del projecte en el següent enllaç: https://youtu.be/W0uUHytV1ZU.

L’objectiu d’aquestes activitats ha estat augmentar la cultura de seguretat del pacient en l’àmbit educatiu, difondre pràctiques segures entre la població infantil i juvenil, així com per al professorat, i donar a conèixer les funcions de la Unitat de Seguretat del Pacient i les mesures que poden dur a terme com a ciutadans.

Aquest grup d’alumnes s’ha estat formant a través de tallers impartits per experts en diferents matèries com ara la reanimació cardiopulmonar, el rentat de mans o l’ús segur del medicament, des del mes d’octubre. Els formadors que han anat passant pel centre per completar la formació d’aquests joves han estat Maria Costa, documentalista de l’àrea de salut, membre referent de l’USP i autora, juntament amb Isabel de Blas, infermera, de la idea dels Joves Experts; Ana Samper i Marga Prats, farmacèutiques; Elena Bartual i Elena Bustamante, facultatives del Servei de Medicina Intensiva, i Paz Merino, cap de l’UCI i coordinadora de l’USP.

També han estat formats en seguretat en emergències extrahospitalàries i varen rebre la visita, en el mateix institut, de les ambulàncies medicalitzades del 061. El coordinador del SAMU 061, Ángel Crespo, i els pilots Guillermo Morales, Juan José Rodríguez, Narcís Mila i Carlos Otazu, responsable d’Inaer, varen oferir als Joves Experts una jornada de vols en helicòpter per completar la formació sobre seguretat aèria.

Avui han presentat a l’hospital Can Misses els projectes en els quals han estat treballant i han rebut un calorós homenatge de la direcció de l’hospital Can Misses i els membres de la Unitat de Seguretat del Pacient.

Per a Maria Costa, «els joves a la franja d’edat de 15 a 24 anys es troben entre els usuaris que menys utilitzen els recursos sanitaris. Per això, decidim organitzar aquest grup i oferir-los tallers perquè se sentin benvinguts i segurs dins els centres sanitaris, per contribuir a millorar els seus comportaments relacionats amb la salut i a mantenir una actitud activa en la millora dels serveis sanitaris, així com en les decisions relacionades amb l’atenció que rebin. Per això creàrem el grup de Joves Experts».

Per a la Dra. Paz Merino, coordinadora de l’USP, «aquest tipus d’activitats en grup proporcionaria un format excel·lent per aprendre i comprendre els problemes amb què es poden trobar en situacions futures. Es genera coneixement a partir de la pràctica, i es provoca una reflexió posterior i un feedback molt interessant.»

Els temes en els quals s’ha anat formant aquest grup d’experts han estat: què és un esdeveniment advers, model centrat en el sistema —model del formatge suís—, sistemes de notificació, eines per a l’anàlisi i la gestió dels riscs; pràctiques segures: rentat de mans —com a barrera essencial per a la prevenció de determinades malalties infeccioses—, ús segur del medicament —diferències i canvis farmacocinètics en funció de l’edat i la maduració, formulacions o concentracions dels medicaments pediàtrics, interaccions de fàrmacs, reaccions adverses a medicaments, interpretació de prospectes—, identificació inequívoca de pacients, cirurgia segura —importància de la utilització de checklist o llistes de verificació abans de la cirurgia, durant i després—, RCP bàsica —com actuar davant una situació d’emergència— i el pacient per la seva seguretat.

Per a la Dra. Merino, coordinadora de l’USP i cap de l’UCI, «s’ha tractat de potenciar la creativitat dels alumnes amb la creació de cartells sobre rentat de mans per penjar als banys del centre, pràctiques amb equips de medicació i enregistrament de vídeos sobre com actuar en un cas d’emergència, i el resultat ha estat magnífic».