Logo ASEF

\ L'activitat de les infermeres als centres de salut ha crescut un 3,2% i al gener se n'havien atès 35.898, davant les 34.785 del mateix mes de 2023

\ El nombre de targetes sanitàries assignades a cada infermera d'Atenció Primària s'ha reduït de mitjana un 6,28% el darrer any

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera (asef) ha ampliat el nombre de places d'infermeria, amb sis noves places per a les especialistes d'Atenció Familiar i Comunitària.

Es tracta de la primera vegada que es creen a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera places per a la categoria d'infermera especialitzada en atenció familiar i comunitària.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera forma infermeres especialistes en Atenció Familiar i Comunitària des de l'any 2021 i des de llavors s'han format vuit infermeres i en aquest moment n'hi ha sis més en període de formació, tres EIR (Infermera Interna Resident) de segon any, i tres més de primer any. La formació especialitzada d'infermeres és de dos anys i al maig es graduarà la tercera promoció.

La primera promoció d'infermeres especialitzades en Atenció Familiar i Comunitària de l'Àrea de Salut Pitiusa la van formar Belén Precioso, Julia Raya, Sara Hortigón i David Balsa i els tutors que van ser Estela Terrer, José Ramón Cánovas, Cati Escandell i Carmen Escandell, a més del coordinador de docència d'aquell moment, Ángel Luis Fernández, i Ina Cardona com a supervisora de la unitat de formació.

La segona promoció d'infermeres especialistes en Atenció Familiar i Comunitària va estar composta per Cristina Fernández, Pablo Morales, Marina Conde i Virginia Moreno, i van ser tutoritzades pel mateix grup d'infermers als centres de salut de Sant Antoni de Portmany, Vila, Santa Eulària des Riu i Es Viver. De les dues primeres promocions, treballen avui dia a asef set dels vuit infermers formats a Eivissa i Formentera.

Actualment hi ha a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera una trentena d'infermeres especialitzades en Atenció Familiar i Comunitària, una vintena que han obtingut l'especialitat per la via excepcional i vuit per la via EIR (Infermera Interna Resident).

Les quotes d'infermeres d'atenció primària s'han rebaixat un 6,28%

D'altra banda, les quotes, és a dir, el nombre de targetes sanitàries assignades a cada infermera d'Atenció Primària, s'han reduït de mitjana un 6,28%. D'aquesta manera al gener del 2023 hi havia 1.854 targetes sanitàries assignades de mitjana a cada infermera i a principis del 2024 aquesta xifra s'ha ajustat fins a les 1.738 targetes per infermera. Tot això tenint en compte, a més, que la població a l'últim any ha crescut per sobre del 2% i ha passat de 166.894 a 170.325 targetes sanitàries individuals.

El nombre de consultes d'infermeria d'atenció primària creix un 3,2%

L'activitat desenvolupada per les infermeres a les consultes dels centres de salut ha crescut per sobre del 3% i al gener se n'havien atès 35.898, enfront de les 34.785 del mateix període de l'any anterior. D'aquestes, 34.302 van ser ateses als centres, en comparació de les 33.242 de gener del 2023, és a dir un 3,19% més. El creixement més acusat s'ha produït a les consultes d'infermeres fetes a domicili, un 3,43% més i que ha suposat atendre a la llar dels usuaris 1.596 consultes el gener del 2024 i 1.543 el mateix mes de l'any passat.

Per a la directora d'Infermeria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Ana Mª Ribas Ahumada, «ens sentim profundament orgulloses de formalitzar per primera vegada, a Eivissa i Formentera, la categoria d'infermera especialista en Atenció Familiar i Comunitària, amb la creació a la plantilla orgànica d'aquestes sis places noves. Així mateix, és molt destacable la feina feta per les infermeres d'Atenció Primària que creix més d'un 3% i també l'adequació de les quotes, un 6%, que garanteix que la tasca que desenvolupen es pugui oferir amb més qualitat assistencial».