\ El treball analitza les implicacions legals i ètiques del diagnòstic serològic de VIH
\ Segons Jiménez “la protecció dels drets és imprescindible per a la garantia de la dignitat, la llibertat i la igualtat en les persones amb VIH”
La fundació Patronat Científic del Col·legi de Metges de Balears ha reconegut el treball de la Dra. Gemma Jiménez Guerra, especialista en Microbiologia i Parasitologia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera amb l'accés del Premi Camilo José Cela d'humanitats mèdiques.
Amb aquest guardó es pretén fomentar la vessant investigadora i científica als metges de les Illes Balears, així com contribuir-ne a l'excel·lència.
La Dra. Jiménez Guerra ha rebut amb el premi una beca de 1.500€, reconeixent així el seu estudi en la categoria de treballs mèdics que relacionen la medicina amb les humanitats mèdiques.
El treball presentat té com a títol “Implicacions legals del diagnòstic serològic del VIH i la comunicació de resultats”, ho ha realitzat la doctora Jiménez en col·laboració amb el llicenciat en Dret, Antonio Rodríguez, i hi ha tractat el dret a la intimitat, del consentiment informat i la confidencialitat de dades al VIH.
La infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) és una malaltia que sempre està en voga i els implicats de la qual encara pateixen estigmatització tant social com en l'àmbit sanitari.
A la feina guanyadora s'estudia la implicació legal i ètica que té tot el procés diagnòstic del VIH, el respecte als Drets Humans, especialment el dret a la intimitat.
A l'estudi es posa èmfasi que l'estigmatització, la possible legislació penal que passa a altres països del món i la manca d'estructuració ètica dins dels sistemes de salut no són ajuda en la disminució de la transmissió del VIH, i, sense no obstant això, contribueixen a la manca de recerca de diagnòstic i posterior tractament dels pacients dels quals es tenen sospites d'infecció, per por de represàlies, principalment socials.
El treball posa l'accent que “no s'ha de fer mai un diagnòstic de VIH si un pacient no dóna el seu consentiment, per molt fonamentada que sigui la sospita del clínic o del microbiòleg”.
Per a la Dra. Jiménez “la lluita contra l'epidèmia del VIH s'ha de fer a través de la ciència i la medicina per a la seva prevenció i tractament, i a través de l'ètica i el dret per evitar la injustícia social. La protecció dels drets és imprescindible per a la garantia de la dignitat, la llibertat i la igualtat en les persones amb VIH”.
La microbiòloga conclou que “els sistemes sanitaris públics han d'assumir la seva part de responsabilitat social pel que fa a l'establiment d'una ètica social i organitzativa, i no es sustenten en l'ètica individual de cada professional sanitari. La institució per s'ha de buscar les millors pràctiques ètiques a través d'una organització amb estructura ètica per si mateixa, de manera que tots els individus implicats es basen en valors i principis institucionals en prendre decisions que involucren el pacient, fent així les actuacions sanitàries més justes, adequades i cohesionades”.