Logo ASEF

Donacions de sang de cordó umbilical

\ En els primers nou mesos i mitjà de l'any s'han fet 38 donacions de sang de cordó umbilical

\ L'any passat es quadruplicà la xifra de 2018 i passà de 12 a 50. L'objectiu és aconseguir-ne una per setmana

En els primers nou mesos i mig de 2020 l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha mantingut les bones dades obtingudes en 2019 en donació de sang de cordó umbilical. Fins ara s'han obtingut 38 donacions, molt a prop de l'objectiu de l'equip de comares, coordinat per la Dra. Pilar García León, d'aconseguir una donació cada setmana, malgrat les restriccions que es van produir durant l'estat d'alarma. En la primera fase de la pandèmia es van restringir les donacions de sang de cordó umbilical, però després s'han recuperat. Actualment es poden fer si el resultat de la prova PCR —que es fa de manera rutinària abans de cada part— és negatiu.

Es manté així la senda de l'equip de Paritori, que va recuperar l'any passat els excel·lents resultats de fa una dècada, quan es convertí en referència per la gran labor de les comares en la captació de donacions de sang de cordó umbilical. L'any passat es quadruplicà el nombre de donacions, amb 50, enfront de les 12 de l'any 2018.

És destacable la gran feina de l'equip de comares, ja que habitualment són acceptades totes les donacions que s'envien al Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Segons l'Organització Nacional de Trasplantaments, la sang del cordó umbilical conté les anomenades cèl·lules mare sanguínies, especialitzades en la renovació de totes les cèl·lules de la sang (glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes). En la dècada dels 90 es van començar a realitzar trasplantaments de cèl·lules mare procedents de la sang de cordó umbilical, a pacients la medul·la òssia dels quals estava malalta. Això va permetre obtenir clars èxits terapèutics.

En l'actualitat, la principal utilitat de la sang de cordó umbilical resideix en els trasplantaments, que es poden indicar en malalts que pateixen determinades malalties congènites o adquirides de la medul·la òssia, com ara les leucèmies agudes o cròniques. 

Avui dia es fan trasplantaments amb sang de cordó umbilical, medul•la òssia o sang perifèrica procedent d'un donant. Abans, la sang de cordó umbilical es rebutjava normalment després del naixement del nadó, però des que es va obrir la possibilitat de la seva utilització en trasplantaments es van començar a guardar les unitats i així van ser creats els bancs públics de sang de cordó umbilical a tot el món.  

La donació altruista i pública de la sang de cordó umbilical implica que tots els cordons emmagatzemats en aquests bancs queden disponibles per ser utilitzats en el trasplantament de qualsevol malalt compatible que ho necessiti.
 
La recol·lecció de la sang del cordó es fa en el moment del part. Després del naixement de l’infant i després de la secció del cordó umbilical es realitza una simple punció del cordó umbilical mentre que la placenta és encara a l'úter, i es recol·lecta la sang continguda en el cordó en una bossa específica per a això. L'extracció de sang de cordó umbilical és totalment innòcua tant per a la mare com per al nadó però no està indicada quan es presentin complicacions en el part que alterin la salut materna i/o fetal i aquesta extracció pugui interferir en l'atenció adequada a la mare o al nounat.

Per a la supervisora de Paritori, Nieve Clara Mateazzi, «seguir complint els objectius de donació de sang de cordó umbilical en un any com el que hem viscut suposa un doble motiu de satisfacció. Recordem que aquesta sang serveix per salvar vides i que hem d'agrair el gest altruista de les mares que contemplen aquesta possibilitat. I sens dubte, cal reconèixer el treball de la Dra. Pilar García León, coordinadora d'aquest programa, i de l'equip de comares, sense les quals no seria possible aconseguir aquestes dades».