Logo ASEF

III Jornada Humanització

La música ha estat clau en les ponències de les III Jornades d'humanització organitzades per la Unitat de Seguretat del Pacient (USP), no només per la ponència oferta per Mª Jesús del Olmo Barros i Alicia Lorenzo, directora i coordinadora, respectivament, del màster de musicoteràpia de la Facultat de medicina de la Universitat Autònoma de Madrid, sinó per haver estat present també a la xerrada de Sònia Tordera, màster en atenció emocional als nens hospitalitzats segons el model Child life que es practica a l'Hospital Sant Joan de Déu, en la sessió de ioga de Tomás Gómez i en la iniciativa Plantagrama d'humanització a través de la música, impulsada per la USP.

Mª Jesús del Olmo Barros i Alicia Lorenzo han mostrat els beneficis de la musicoteràpia en nens hospitalitzats. Així com els assistents han pogut veure en un vídeo, aquesta teràpia consisteix a acompanyar amb un instrument al nen hospitalitzat, qui al mateix temps toca un altre instrument. Mª Jesús del Olmo ha explicat que "els efectes d'aquesta teràpia no tenen per què anar, necessàriament, més enllà de la relaxació i l'entreteniment, facilitant per exemple necessitats tan comuns com canviar-li la via al pacient". Alicia Lorenzo, d'altra banda, ha destacat que, tot i que mai han rebut inconvenients per part dels pares per posar en marxa aquesta teràpia amb els petits, sí que és cert que encara no hi ha una cultura al voltant de la musicoteràpia.

Qui també treballa amb nens hospitalitzats és Arturo Valenzuela Serrano, fundador i director del centre coordinador de shiatsu per als hospitals universitaris de Madrid. El shiatsu, d'origen japonès, consisteix a exercir pressió en certs punts del nostre cos, amb l'objectiu de restaurar l'equilibri i que el cos sigui més capaç de recuperar-se d'una malaltia o d'algun altre mal. A més, tal com ha explicat Arturo Valenzuela, el shiatsu té molts beneficis, entre els quals es troba una millora en la regeneració cel·lular i en la circulació. Des de 1997, Valenzuela, al costat de diversos grups de voluntaris apliquen el shiatsu per fer més suportable als nens el tractament d'hemodiàlisi a l'Hospital infantil de la Pau, també a l'UCI i en la Unitat de Trasplantaments.

Sònia Tordera, graduada en psicologia, ha explicat als més de 100 assistents, usuaris i professionals sanitaris, el model d'humanització a través de la filosofia child life en l'atenció a nens que es practica a l'Hospital Sant Joan de Déu, en una iniciativa denominada Hospital Amic. Tordera ha emocionat als assistents amb vídeos en què es veu a oncòlegs, musicoterapeutes, fisioterapeutes, i pallassos portant un pastís el dia del seu aniversari a un nen ingressat a la Unitat infantil d'oncologia de l'hospital barceloní.

A la tarda s'han presentat les iniciatives pioneres en humanització de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, com Dogspital, el programa de trobades de gossos i pacients a l'Hospital Can Misses, Plantagrama, la iniciativa d'humanització a través de la música, els projectes guanyadors de les edicions de 2017 i 2018 dels Premis Humana (humanizació en les cures) de l'Àrea de salut o la aromatització de l'UCI amb la utilització del màrqueting olfactiu per tal de reduir l'ansietat i estrès de familiars de pacients ingressats a UCI. Totes aquestes iniciatives s'han presentat a les III Jornades d'Estratègia d'humanització amb la participació de Paz Merino, coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i una de les impulsores de Dogspital, Quique Garcerán, organitzador i impulsor de Plantagrama, Marta Lamua, Eva Eguiluz, Inma Llorens i Sílvia Escandell, infermeres de quiròfan de l'Hospital Can Misses i impulsores de la iniciativa Infermera Lalala i Mònica Martín, infermera d'Urgències de l'Hospital Can Misses, en representació de Lídia Molins i Belen Peris, amb el projecte Una mort digna a Urgències, i Fernando Castillo, director general i fundador de Ambiseint, empresa eivissenca de màrqueting olfactiu creadora de l'aroma H per a la UCI.

La jornada ha finalitzat amb el taller de ioga "la teva respiració va amb tu" de Tomás Gómez, instructor de ioga i educador social i la xerrada col·loqui "Què espero i que rebo com a familiar" de Carlos Hernández, llicenciat en periodisme i en sociologia, diplomat en Treball Social i autor del llibre "Un intrús a la família" que ha estat el conductor i moderador la jornada.