Logo ASEF

SMLM 2017

La Setmana Mundial per la Lactància Materna (SMLM) és en l'actualitat el moviment social més estès en defensa de la lactància materna. Instaurada oficialment per OMS i Unicef a 1992, celebra a 120 països la Declaració de Inocentti, signada per l'OMS i el Fons de Nacions Unides per a la infància (UNICEF) el 1990, sobre la protecció, el foment i el suport a la lactància materna. La WABA (Aliança Mundial pro Lactància Materna), entitat que treballa conjuntament amb OMS i UNICEF i coordina cada any la celebració de la SMLM i ha publicat el lema per aquest any: "Junts podem fer que la lactància materna sigui sostenible".

Les pràctiques òptimes de lactància materna beneficien a totes les mares i els nens, independentment d'on viuen o del seu nivell de benestar econòmic. En particular, es considera que la lactància materna exclusiva és la pedra angular de la supervivència i la salut infantil. No només proporciona tots els nutrients necessaris per al creixement durant els primers sis mesos de vida, sinó també la protecció enfront de moltes malalties infantils que posen en risc la vida, i protegeix enfront d'algunes malalties no transmissibles més tard en la vida. La lactància materna contribueix al desenvolupament del nen, l'assoliment educatiu i al benestar econòmic.


Tot i tenir tants beneficis, en el món actual no hi ha un ambient favorable perquè les mares alletin. Quan pensem en la lactància materna, pensem en la mare i el seu nadó. No obstant això, la lactància materna d'èxit depèn d'un esforç col·lectiu, ja que les raons per les quals una dona no alleta el seu nadó són múltiples. Per tant, tots tenim un paper que exercir, des dels membres de la família fins als encarregats de formular polítiques. La lactància materna ha estat vista durant molt de temps més com una qüestió de l'àmbit personal que com una responsabilitat social col·lectiva. No obstant això, les pràctiques de lactància estan influenciades per factors que van més enllà del seu abast. Per exemple, les dones s'enfronten obstacles per alletar causa de la limitada o inexistent protecció de la maternitat, així com per la implacable promoció i comercialització per part de la indústria de succedanis de la llet materna.

Amb objecte de la celebració de la Setmana Mundial per la Lactància, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera nombrosos actes en els centres de salut, i hospitals de Can Misses i Formentera: xerrades, taules informatives, tallers de body painting i dansa oriental per embarassades, col·loquis, a més de la celebració de la segona edició del concurs de fotografia sobre la lactància materna a les Pitiüses que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Balear d'alletament matern (ABAM).

Ahir es va obrir la setmana amb un taller de belly painting al Centre de Salut de Vila, organitzat per les infermeres Estela Terrer i Ana Serra i la llevadora del centre Maria Feixas i que va comptar amb la col·laboració de l'artista Nika Indorf. Després del taller hi va haver una taula informativa i una xerrada pro-lactància materna dirigida a gestants i parelles.

A la tarda es va celebrar l'acte de lliurament del II Concurs de Fotografia de Lactància Materna. El Jurat, format per les fotògrafes Luna Alcántara i Raquel Broza, Pablo de Frutos, responsable de comunicació de l'Àrea de Salut, Antonella Chiandetti, pediatra del CS Sant Josep i membre de la Comissió de Lactància, Thais Puig, representant de ABAM a Eivissa i membre de la Comissió de Lactància, Marilina Serra, supervisora del Servei de Pediatria i Neonatologia de l'Hospital Can Misses i membre de la Comissió de Lactància, Maria Antònia Vaquer, infermera CS Es Viver i representant de l'ABIC, Mònica Yern, infermera del CS Sant Josep i representant del COIBA i membre de la Comissió de Lactància, Clara Lucia Nieto, llevadora a Hospital de Formentera, membre de la Comissió de Lactància i coordinadora de ABAM Formentera i la consellera de Salut del Consell de Formentera, Vanessa Parellada va atorgar el primer premi, de 250 euros, patrocinat pel Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears a la fotografia titulada "Un dia qualsevol de platja" del llevador Juan Antonio Rosa, i el segon premi, de 150 euros, patrocinat per l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària va ser per a la enfernera del 061 Beatriz Serrano per la fotografia "Sense números Família És". A més es van concedir 5 premis de 100 euros patrocinats pel Consell Insular de Formentera per a la Joana Martínez, per la fotografia "llegir i mamar tot és començar", Ana Ferrer per la instantània "Alletant a la platja", Mª Neus Muntanyes per "La mare i jo", Jimena de Urquía per "La teta ho cura tot" i Blanca Rodríguez per "L'abraçada més subtil".