\ Prop de vint usuaris amb seqüeles després de passar la COVID-19 participen en les sessions grupals impulsades per Fisioteràpia d'Atenció Primària
\ Es tracta d'un programa de reeducació funcional postcovid que forma part del Programa d'Educació per a la Salut d'Atenció Primària
L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha desenvolupat un programa de reeducació funcional per a pacients que han passat la COVID-19. Aquest projecte, impulsat pels fisioterapeutes dels centres de salut i que compta amb la col·laboració de la direcció d'infermeria i de la direcció mèdica, forma part de les activitats del Programa d'Educació per a la Salut d'Atenció Primària.
En la redacció del projecte i en la fase de revisió del document, a més dels fisioterapeutes, han participat metges i infermeres d'Atenció Primària.
El programa de fisioteràpia per a pacient postcovid consta de vuit sessions grupals, amb dues hores setmanals de durada, i està dirigida a usuaris que estigueren infectats amb el SARS-CoV-2 i que pateixen seqüeles respiratòries i/o funcionals per desenvolupar les activitats de la vida diària.
L'equip de fisioterapeutes, coordinats per Ana Bella Castaño Perdigón, i en el qual també participen infermeres d'Atenció Primària, desenvolupa aquest programa des del dia 13 d'octubre. Per donar resposta a les necessitats assistencials s'han creat dos grups: un a Sant Antoni de Portmany i un altre a Eivissa.
Prop d'una vintena d'usuaris participen ja en aquestes sessions grupals, que consten d'una part teòrica i una altra de pràctica.
Els usuaris dels centres de salut de Sant Antoni de Portmany i de Sant Josep de sa Talaia seleccionats per a aquestes sessions de fisioteràpia postcovid han d’acudir al Poliesportiu de Can Coix el dimecres durant vuit setmanes. Els pacients de la resta de centres de salut derivats al programa de reeducació funcional acudeixen el dijous a les Piscines de Can Misses. Les sessions teòriques s'imparteixen a l'interior de tots dos centres, mentre que la part pràctica —exercicis de fisioteràpia aeròbica, respiratòria o de força, segons les necessitats— es fa a l'exterior.
Per a Ana Bella Castaño, coordinadora dels fisioterapeutes d'Atenció Primària «el nostre objectiu és millorar la capacitat funcional del pacient postcovid i facilitar la seva incorporació a les activitats de la vida diària».
La coordinadora de fisioterapeutes agraeix «la col·laboració de tots els ajuntaments que ens han facilitat tant les sales d'exposició com les zones esportives a l'aire lliure per a la realització dels exercicis».
El programa contempla abordar les àrees cognitiva i emocional i les habilitats.
En la part cognitiva es forma l'usuari, de manera teòrica, en anatomia bàsica de l'aparell respiratori i del cos humà, per entendre la importància de treballar la capacitat funcional. De manera pràctica, s'ensenyen exercicis per fomentar la capacitat respiratòria y la mobilitat del tòrax, afavorir el drenatge de secrecions i millorar l'atròfia muscular generalitzada i, finalment, reconèixer hàbits saludables (hidratació, alimentació, etc.) i no saludables (fumar, sedentarisme, etc.) per evitar que apareguin complicacions.
En l'àrea emocional es busca que els usuaris expressin les emocions, preocupacions i sentiments relacionats amb les seqüeles de la COVID-19 i que comparteixin l'experiència amb els altres usuaris.
Quant a les habilitats, els fisioterapeutes ensenyen exercicis, respiratoris o de reeducació funcional, per millorar la capacitat funcional i millorar la sensació de dispnea, a més de facilitar rutines higièniques i dietètiques que afavoreixin el bon funcionament.
Els pacients han estat derivats a aquest programa pels seus metges d'atenció primària o per la rehabilitadora, la doctora Rocío Martín.
«L'objectiu és continuar amb el programa de reeducació funcional per a pacients postcovid una vegada finalitzi aquesta primera edició a principis de desembre i posar en marxa nous programes dirigits a millorar la qualitat de vida dels usuaris de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera», conclou Ana Bella Castaño.