\ L'escultura, obra de Cayetano Miró, reconeix el treball dels professionals sanitaris abans de la pandèmia
\ Un doble cor en agraïment a la dedicació dels sanitaris presidirà el vestíbul principal de l'Hospital Can Misses
La gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, acompanyada de part de l'equip directiu, ha presentat avui una escultura donada per l'artista càntabre, establert a Eivissa, Cayetano Miró com a agraïment al personal de l'Hospital.
Es tracta d'una escultura de fusta d'olivera d'1,60x1,20 metres, que pesa uns 400 quilos aproximadament. Representa un cor, amb un altre cor a dins. L'obra es titula Cor meum, que significa el meu cor en llatí.
En 2015 Cayetano Miró va ingressar d'urgència a l'Hospital Can Misses. Per agrair l'atenció rebuda l'escultor va començar a gestar el que seria l'obra que avui es presenta. Segons relata Cayetano Miró, «al principi van pensar que era un infart. Durant una setmana em van fer totes les proves necessàries fins a descartar que el problema era el cor, i que efectivament era un ictus. Estic molt agraït amb el tracte rebut del personal que em va atendre. Gràcies a la seva gran labor ara puc explicar això».
Durant el seu ingrés va ser ideant crear una escultura en agraïment al tracte rebut. Així, l'escultor manifesta que «en sortir de l'Hospital vaig anar a parlar amb el director, llavors el doctor Balanzat, per proposar-li-ho. Ell em va respondre que l'aprovació havia de venir de la junta de l'Hospital, i al cap d'un temps em va dir que sí, així que vaig posar-m’hi».
En aquest sentit, prossegueix Cayetano Miró, que «cercantt el que volia fer vaig trobar una olivera que un senyor havia arrencat i anava a trossejar per fer llenya. Tronc i arrels. En veure-la vaig saber que era el que necessitava. Jo li vaig proposar fer el canvi per tres camions de llenya, així no trossejaria aquesta meravella d'arbre mil·lenari».
Han passat tres anys des de llavors. El procés ha estat lent i laboriós. Segons explica Cayetano Miró, tot s'ha fet manualment. Va començar sanejant l'olivera, eliminant les parts que estaven podrides. A partir d'aquí va poder donar-li volum i començar a plasmar la idea.
Narra l'escultor que «vist des d'un angle em va fer la sensació de que tenia forma de cor, amb les artèries sortint. Va ser aquí quan tot va encaixar, la idea de crear un cor amb allò viscut a l'Hospital. A més, l'olivera quedava buida per dins i se'm va ocórrer incorporar-hi a dins un altre cor, tallat amb fusta d'albercoc, que pot ser vist des de qualsevol angle».
Per a la gerent, Carmen Santos, «rebem amb molta satisfacció el gest altruista de Cayetano Miró, que reconeix d'una manera tan artística aquesta labor dels professionals sanitaris i el seu treball i dedicació permanents, més enllà de pandèmies. Els professionals sanitaris som, vam ser i serem al costat dels nostres pacients, i el cor modelat en un arbre mil·lenari n’és una prova. També vull agrair la col·laboració de la Societat Concessionària, que amb els serveis de Manteniment, Logística i Seguretat han fet possible la col·locació, gens fàcil, d'una obra que pesa prop de mitja tona».
Biografia de Cayetano Miró
Cayetano Miró va néixer en 1945 en Els Tojos, Cantàbria. Als dos mesos es va traslladar a Eivissa, on sempre ha viscut. Va començar pintant i posteriorment es va passar a l'escultura. S'ha format amb diversos artistes d'Eivissa. Ha cursat estudis d'ebenisteria i forja artística en l'Escola d'Arts i Oficis d'Eivissa. Ha exposat en diverses exposicions col·lectives a Eivissa, tant amb pintura com amb escultura. Igualment ha fet diverses exposicions a duo juntament amb la seva dona, Rosa Vicente, i la seva filla Aída Miró. Cal destacar que Cayetano Miró va guanyar en 2001 el primer premi del concurs internacional del bar Km5, amb una escultura que fusionava el logotip de l'establiment amb el de la marca de moda Lois.