La Unitat de Seguretat del Pacient de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha organitzat una jornada per avui dirigida a estudiants de 1r de batxillerat amb l'objectiu de formar-los en seguretat del pacient. El "Marató de tallers per a joves per la seguretat del pacient" comptarà de nou, després del realitzat el passat mes de novembre, amb la participació de 15 alumnes de l'Institut Sa Blanca Dona, acompanyats dels professors Victor Griñán i Luis Alberto Tostón de la Calle.
Aquest esdeveniment segueix l'estela dels tallers que la USP va organitzar el curs passat en diferents instituts i la iniciativa "Joves Experts en Seguretat del Pacient" a través de la qual un grup d'estudiants de l'IES Sa Blanca Dona l'any passat va rebre formació en seguretat del pacient durant tot el curs.
La Marató ha començat a les 08:15 a la sala de docència de l'UCI de Can Misses amb una introducció en matèria de seguretat del pacient a càrrec Maria Costa, Referent de la Unitat de Seguretat del Pacient i documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera en la qual s'ha realitzat un breu repàs del cas Madrid Arena per entendre l'anàlisi d'incidents través del model del formatge suís.
A les 08.45 i durant una hora, s'ha impartit el taller "Ús segur del medicament" de la mà de Marga Prats i Ana Samper, Referents a Unitat Seguretat del Pacient i farmacèutiques especialistes en Farmàcia Hospitalària en el qual els alumnes han après nocions sobre la informació que proporciona el medicament (envàs i prospecte) i la seva correcta conservació i emmagatzematge a la llar, per tal d'evitar problemes de seguretat.
Després d'aquest taller, els 15 alumnes han començat el taller de suport vital bàsic "Tu pots salvar una vida" que ha impartit l'experta Elena Bartual, Referent Unitat Seguretat del Pacient i metge adjunt en Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Can Misses, en el que els estudiants han après de manera pràctica l'aplicació de tècniques de suport vital bàsic durant els primers minuts després d'una aturada cardiorespiratòria i com això pot salvar una vida o disminuir les seqüeles.
Després d'una parada per esmorzar els joves han visitat el Laboratori de Microbiologia on han conegut el funcionament, els fluxes de treball i la tecnologia que utilitzen.
Finalment, el grup ha passat a la base del SAMU 061 per finalitzar amb el taller "Emergències extrahospitalàries" en què el coordinador SAMU-061 a Eivissa i Formentera, Àngel Crespo, ha explicat el sistema d'emergències extrahospitalàries i el funcionament del 061. També han visitat les ambulàncies de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Avançat per concloure amb una visita al helicòpter del 061 a l'helisuperfície.