Logo ASEF

El divendres 22 d’horabaixa i el dissabte 23 de matí, l’Hospital Can Misses acollirà la I Jornada Balear de Farmàcia Hospitalària, una trobada organitzada pel Servei de Farmàcia a la qual està previst que acudeixin cinquanta farmacèutics dels hospitals públics de les Illes Balears.

A les 17.30 del divendres tendrà lloc l’acte inaugural, en el qual participaran el director assistencial del Servei de Salut, Nacho García, i el director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia, Benito Pròsper, que acompanyaran la cap del Servei de Farmàcia de Can Misses, Esperanza Estaún.

Programa de la Jornada


A continuació es presentaran vuit ponències a la sala d’actes de l’Hospital (edifici D, planta 1) sobre el model de continuïtat de l’atenció farmacèutica a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera: la primera es titula “Perspectiva històrica” i serà a càrrec de la Dra. Estaún; a continuació serà el torn de “Paciente polimedicado”, a càrrec del Dr. Rafael Torres, coordinador farmacèutic d’atenció primària; “Farmacéutico al alta y consultas externas”, amb el Dr. Fernando Becerril; “Centros sociosanitarios”, de la mà del Dr. Santos Navarro de Lara; “Hospital de Formentera”, presentada per la Dra. Margarita Prats, i “Unidad de Seguridad del Paciente”, a càrrec de la Dra. Ana Samper, tots farmacèutics de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, a més de “MSD: compromiso con la investigación”, amb el Dr. Joaquín Mateos, director executiu del Departament Mèdic de l’empresa MSD, i, finalment, “Atención farmacéutica del pasado a la conquista del futuro”, a càrrec del Dr. Fernando Marcotegui, especialista en farmàcia hospitalària a Pamplona.

Des de les 9.30 fins a les 13.15 del dissabte, la Jornada acollirà cinc tallers d’experts: el taller coordinat per la Dra. Ana Urruticoechea, reumatòloga de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, versarà sobre immunologia, concretament les malalties inflamatòries reumàtiques, i s’hi parlarà també sobre la tendència en l’atenció centrada en el pacient, de la mà del Dr. Gabriel Mercadal, de l’Hospital Mateu Orfila.

Un altre dels tallers tractarà sobre l’optimització antibiòtica, concretament les novetats terapèutiques en les infeccions produïdes per bacteris grampositius i gramnegatius i l’experiència amb nous antibiòtics, a càrrec de la Dra. Leonor Periáñez, farmacèutica de l’Hospital Universitari Son Espases. També s’hianalitzaran els papers del farmacèutic i del clínic en els equips PROA (grups per a l’optimització dels antibiòtics) a càrrec de dos dels membres de l’equip PROA de Can Misses, la Dra. Elena Bustamante, metgessa de l’UCI, i el Dr. Fernando Becerril, farmacèutic.

El tercer taller versarà sobre la medicina de precisió en l’oncologia, amb la presència de la cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Son Espases, Sefa Terrasa, que tractarà sobre els nous fàrmacs associats a un biomarcador en el càncer de pulmó, i el Dr. Jordi Ginés, farmacèutic del Servei de Farmàcia de l’Hospital Son Espases, que parlarà sobre les teràpies dirigides i la immunoteràpia.

El Dr. Ramón Canet, cap de Medicina Interna de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, i la Dra. Laura Anoz, responsable de les consultes externes del Servei de Farmàcia de Can Misses, coordinaran un taller sobre pacients polimedicats i el VIH. I el Dr. Pere Ventayol, farmacèutic de Son Espases, i el Dr. Andreu Sansó, digestòleg de l’Hospital de Manacor, completaran l’espai dedicat als tallers pràctics parlant sobre l’atenció sanitària en els casos complexos d’hepatitis C.

En acabar els tallers, els ponents i els participants faran una visita al Servei de Farmàcia de l’Hospital Can Misses i la Jornada es tancarà a continuació amb la xerrada de cloenda a càrrec de la Dra. Olga Delgado, del Servei de Farmàcia de Son Espases.