Logo ASEF

BPS

El farmacèutic hospitalari de l’Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera Santos Navarro de Lara s’ha convertit a principi de juliol en un dels deu farmacèutics que tenen la subespecialització en farmàcia neuropsiquiàtrica a Espanya i el primer de les Balears. Fins al juliol d’enguany, només una farmacèutica espanyola, de Navarra, tenia aquesta prestigiosa titulació del Board of Pharmacy Specialities.

El juliol de 2016, la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària, dins la seva estratègia formativa, va oferir 20 beques adreçades a farmacèutics hospitalaris per dur a terme un curs de preparació per a la realització del Psychiatric Pharmacy Certification Examination, reconegut des del 1992 pel Board of Pharmacy Specialities (BPS). Varen començar el curs 19 professionals i, després de 7 mesos de preparació intensiva, 16 es van presentar finalment a l’examen, dels quals 9 han aconseguit la titulació.


Aquesta titulació certifica que el farmacèutic disposa dels coneixements, l’experiència i les habilitats en la farmacoteràpia dels principals trastorns psiquiàtrics i neurològics, amb una orientació clínica centrada en el pacient i en l’optimització dels tractaments que assegurin els millors resultats en salut. Aporta, a més, una formació específica per a l’avaluació crítica de l’evidència científica, així com dels principals estudis farmacoeconòmics disponibles.

El Board of Pharmacy Specialties atorga una titulació als farmacèutics hospitalaris als Estats Units que es dediquen a l’atenció del pacient en diferents àrees. La denominació original és Board Certified Psychiatric Pharmacist (BCPP). La titulació requereix una formació i actualització constant perquè exigeix que es torni a certificar cada set anys.

L’especialitat inclou des dels principals trastorns psiquiàtrics —esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, trastorns d’ansietat—, neurocognitius —demències i trastorns conductuals associats—, neurològics —epilèpsia, malaltia de Parkinson, de Hungtinton, dolor neuropàtic, migranya— o trastorns del cicle son-vigília —insomni, narcolèpsia, síndrome de cames inquietes, apnea i hipopnea obstructiva del son—, passant per trastorns del desenvolupament neurològic —trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, trastorn de l’espectre de l’autisme, trastorn de La Tourette—, fins als trastorns de la personalitat, de l’alimentació —anorèxia, bulímia— i de l’abús de substàncies —alcohol, opiacis, estimulants, cànnabis, etc.