\ Mig centenar d'infermeres de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera participen a la I Jornada de BPSO celebrada a l'Hospital Can Misses
\ Asef inicia el procés d'implantació de la BPSO amb les guies de cures de lactància materna, accés vascular i ostomies
L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera (asef) celebra demà la I Jornada Balear sobre final de la vida amb més de mig centenar inscrits i professionals de prestigi nacional i internacional que aprofundiran sobre la mort i posaran llum a un tema normalment silenciat a la nostra societat.
Aquesta primera edició de la jornada dedicada al final de la vida, l'obrirà el gerent de l'Àrea de Salut, Dr. Enrique Garcerán, amb un missatge d'esperança destacant el paper de la ciència en la longevitat més gran de la població allargada gràcies a la innovació científica i l'avenç de les condicions davant de la inevitable mort.
Després de la conferència inaugural, l'Equip Parlant del morir, compost per metges i infermeres de l'Àrea de Salut, impulsors a Eivissa i Formentera dels Death cafè, Verónica Berkovich, Paola Guerrero, Karen Montilla, Paula Oliver, metgesses especialistes en Medicina familiar i Comunitària asef, i Esther Serra Giménez, infermera Gestora Casos asef, presentaran la Jornada en què es tractaran diferents aspectes de la mort com l'acompanyament, la por a parlar de la mort i la por a la pròpia mort, entre d'altres.
Després de la presentació de la jornada Sara Pons, responsable del Servei de Salut Espiritual de la Fundació Sanitària Mollet, a Catalunya, oferirà una ponència en línia sobre el Servei de Salut Espiritual laic, atenció integral i integrada.
Després, Glynis German, voluntària de l'associació DIME, facilitadora de Death Cafè i promotora del Festival donant Vida a la Mort a Mallorca impartirà un taller sobre la importància d'estar còmode amb el tema del morir i la mort.
Seguirà la xerrada de la Dra. Paula Oliver, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària asef que abordarà la por a la mort dels sanitaris després d'un estudi realitzat per ella mateixa a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.
A continuació, Tamara Contreras, metgessa intensivista a l'Hospital Mateu Orfila, Menorca parlarà de “La mort intensiva”, és a dir la que es produeix a les UCIS dels Hospitals.
Finalment, es projectarà el documental “Hi ha una porta aquí” amb direcció de Facundo Ponce de León i Juan Ponce de León, amb Fernando Sureda i Enric Benito, oncòleg, com a protagonistes i conclourà amb una Mesa col·loqui amb Nuria Irurre, infermera de l'Hospital Can Misses i Paloma Martínez, psicooncòloga de la Unitat de Cures Pal·liatives, juntament amb la resta de ponents de la jornada.
La Dra. Verónica Berkovich, metge d'Atenció Primària d'asef, destaca que «parlar sobre la mort, encara que segueix sent un tema tabú a la societat occidental, és essencial per millorar la nostra qualitat de vida i enfrontar amb més serenitat el final de la mateixa. La por del desconegut i de la mort genera un patiment addicional que, si s'aborda de manera oberta, es pot reduir significativament. En reflexionar sobre la mort, ens preparem emocionalment, cosa que permet viure amb més plenitud, comprenent la inevitabilitat del nostre cicle vital».
Per a Esther Serra, infermera gestora de casos, «amb aquesta jornada intentem crear un espai de debat i reflexió sobre la mort per reduir-ne el tabú social, augmentant la nostra consciència i dirigir accions pràctiques que generin un canvi en les persones i la seva entorn.
La Dra. Paola Guerrero, conclou que «obrir espais per debatre i reflexionar sobre la mort ens permet generar un canvi cultural que influeix tant en el nostre entorn social com personal. Abordar aquest tema contribueix a una major consciència i comprensió de la nostra finitud, cosa que, alhora, pot millorar la qualitat de vida i de mort de les persones».