/ El doctor Julio David Linares Díaz és el quart oncòleg contractat en menys d’un any, juntament amb els doctors Urbicio Pérez, Blanca Sánchez i Diego Iglesias
/ L’activitat de primeres consultes creix un 15 % el primer semestre del 2024, els ingressos hospitalaris augmenten un 20 % i els trasllats a altres centres disminueixen un 60 %
L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha incorporat a la plantilla del Servei d’Oncologia Mèdica un nou oncòleg, el doctor Julio David Linares Díaz, que prové de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, de València.
El nou especialista en oncologia mèdica té un màster en Oncologia Clínica per la Universitat de Girona i és expert universitari en Immunologia i Immunoteràpia en Càncer per la Universitat Francisco de Vitoria.
Aquesta és la quarta contractació per al Servei d’Oncologia Mèdica de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera en menys d’un any. L’octubre del 2023 es va incorporar el doctor Urbicio Pérez, el novembre ho va fer la doctora Blanca Sánchez Lafuente i un mes més tard es va contractar amb plaça fixa el doctor Diego Iglesias.
D’aquesta manera, en complir el primer any de la nova direcció de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera —el gerent Enrique Garcerán va ser presentat el 18 de juliol de 2023—, el Servei d’Oncologia Mèdica experimenta una transformació profunda i una millora progressiva, ja que s’ha passat de comptar amb un únic oncòleg en actiu, el doctor Carlos Rodríguez Franco, cap del Servei, a tenir operatius, actualment, cinc especialistes. D’aquesta manera, es consolida la tendència de recuperació de l’activitat d’Oncologia Mèdica iniciada fa un any.
Aquest darrer any s’ha passat d’haver de comptar amb la col·laboració del Servei de Medicina Interna per als pacients oncològics hospitalitzats i els desplaçaments d’oncòlegs de Mallorca a disposar de cinc oncòlegs que han recuperat l’assistència a la planta, l’assistència completa als comitès de tumors i un augment de l’activitat progressiu i constant que ha permès adequar els temps de demora de les consultes de revisió.
D’aquesta manera, en els primers sis mesos del 2024, l’activitat de primeres consultes ha augmentat un 15 % i s’ha passat d’atendre 207 primeres cites el 2023 a 238 des de començament d’enguany.
L’activitat global es manté estable amb 4.051 consultes el primer semestre d’aquest any davant de les 4.065 cites de la primera meitat del 2023.
D’altra banda, també han augmentat els números a l’Hospitalització amb un increment del 20,7 % en aquesta Àrea, que ha registrat 105 ingressos des del gener al maig del 2024 i 87 ingressos en els cinc primers mesos del 2023. Una dada destacable és la reducció de trasllats des d’Hospitalització a altres centres, que baixen gairebé un 60%, amb tres derivacions fins al maig del 2024 i set el mateix període de l’any passat.
La incorporació progressiva d’oncòlegs ha permès no només incrementar l’activitat un 2 %, ja que s’ha passat d’atendre fins al novembre d’enguany 7.436 consultes, davant de les 7.322 del mateix tram de l’any anterior, sinó també normalitzar la situació al Servei d’Oncologia Mèdica i com a efecte col·lateral al Servei de Medicina Interna, ja que fins ara el seguiment dels pacients oncològics hospitalitzats requeia sobre aquest últim servei. Aquestes incorporacions han alliberat el Servei de Medicina Interna d’aquest suport que ha efectuat durant mesos i els oncòlegs són els encarregats, de nou, del control dels pacients hospitalitzats.
Per al gerent, Enrique Garcerán, «posar-li aquest colofó al primer any de gestió ens enorgulleix, atesa la fragilitat amb què rebérem el Servei d’Oncologia Mèdica, amb un sol oncòleg, al límit, i amb els pacients a la porta de l’Hospital reclamant equitat en l’assistència. Avui, un any després, quatre oncòlegs més, i amb els pacients a les consultes i no a les portes de l’Hospital Can Misses, tanquem un cercle. Això ha estat possible pel treball incommensurable de la Direcció Mèdica, amb Sausan Sayed i Manel Deiros, i sens dubte pel suport de la Conselleria i del Servei de Salut, que amb les seves mesures han permès fer atractiu un servei del qual se n’anaven i no n’arribaven. No només hem tancat el cercle, sinó que de ser un cercle viciós l’hem transformat en un cercle virtuós, fidelitzant els oncòlegs, sumant metges internistes i fent novament atractiva l’atenció oncològica a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. Tampoc no es pot oblidar l’esforç, la generositat i el compromís del cap d’Oncologia, el doctor Carlos Rodríguez Franco, que ha resistit i ha donat la cara en els pitjors moments. Finalment, cal agrair al Servei d’Oncologia de Son Espases i al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Can Misses el suport incondicional durant mesos i la qualitat de la resposta».