Logo ASEF

\ El tercer Congrés Nacional de Tècnics Superiors va versar sobre “Avanços i Innovació” i reunió a 200 professionals i va tenir 170 comunicacions científiques

\ Asef va estar representada pels Tècnics Superiors de Laboratori Clínic i Biomèdic Carlos Peña, Mirella Calvo, Lluna Juan i Dolors López

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha tingut àmplia representació al III Congrés Nacional de Tècnics superiors Sanitaris (TSS) celebrat el 26 i 27 d'abril a Menorca a l'illa de Llatzaret el lema del qual ha estat “Avanços i innovació”.

Aquest esdeveniment va reunir prop de 200 professionals i es van rebre 170 comunicacions científiques, onze van procedir del Laboratori de l'Hospital Can Misses i de quatre dels Tècnics Superiors que formen part de la seva plantilla: Carlos Peña, Mirella Calvo, Lluna Juan i Dolors López , coordinadora de tècnics dels Laboratoris.

Aquests quatre professionals del Laboratori públic eivissenc van presentar comunicacions relacionades amb el seu treball diari al laboratori de l'HCM i van defensar els treballs davant del Comitè Científic del III Congrés i la resta d'assistents, mitjançant una exposició oral de cadascun.

El tècnic superior de laboratori clínic de l'Hospital Can Misses, Carlos Peña, va presentar tres treballs. El primer va ser “Comparació d'assajos per a mesura del sodi en sèrum: potenciometria directa, potenciometria indirecta i ultracentrifugació” l'objectiu del qual és comprovar la precisió de la mesura del sodi en sèrum per a diferents tipus de assaig. Un altre dels treballs presentats va ser “Estudi de l'estabilitat per a la mesura del calci iònic per potenciometria directa en entrar en contacte amb l'aire” que tenia com a objectiu determinar l'estabilitat del calci iònic en mostres en contacte amb l'aire a funció de l'error màxim permès al laboratori de l'Hospital Can Misses. El tercer treball de Peña va ser “Comprovació de la influència de la lipèmia com a interferent en un estudi bioquímic bàsic” en què pretenia comprovar com afecta la lipèmia a una mostra de sèrum per al mesurament de diferents valors bioquímics i la diferència de resultats després de separar la fase lipídica per ultracentrifugació.

Per la seva banda Lluna Juan també va presentar al congrés dos estudis, el primer "Anàlisi de sang oculta en femta a Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera (asef) el 2023" en què s'analitza la freqüència i el rang d'edat de test de sang oculta en femta (TSOH) positius en el total de pacients a (asef) el 2023. El segon estudi presentat per Lluna Juan va ser “Incidències preanalítiques en mostres de xeringa heparinitzada per a gasometries a l'Hospital Can Misses” l'objectiu del qual va ser quantificar i analitzar les incidències preanalítiques més freqüents en mostres de xeringa heparinitzada rebudes al laboratori de l'Hospital Can Misses durant l'any 2023 per poder aplicar mesures de millora des del laboratori.

Mirella Calvo va defensar al congrés tres estudis, “Importància de la determinació de l'hormona antimülleriana (AMH) per a l'abordatge de la infertilitat” amb l'objectiu de comprovar com afecta l'edat la reserva ovàrica de la dona, mitjançant l'obtenció dels valors de l'AMH a la població d'asef durant 2023. “La β2-microglobulina com a marcador tumoral” va ser un altre dels treballs de Mirella Calvo amb el que pretenia efectuar una avaluació de la B2M sèrica com a marcador tumoral mitjançant la comparació dels resultats obtinguts de la determinació dels nivells sèrics d'aquesta substància en un grup de pacients sans i en un altre grup format per pacients malalts de leucèmia, limfomes i/o neoplàsia amb mostres recollides durant la primera quinzena de març de 2024 a l'ASEF. El tercer dels treballs de la tècnica superior de laboratori Calvo, va ser “Errors freqüents en el calibratge de micropipeta” per identificar els errors quan es realitzen els calibratges mitjançant un test gravimètric. Aquest calibratge orienta sobre el funcionament correcte i la utilitat que es pot donar, en qualsevol moment de la vida útil, a les diferents micropipetes del laboratori.

Finalment, la coordinadora de Laboratori Dolors López va presentar tres treballs més, “Patró de consum recreatiu de ketamina en pacients que acudeixen a l'Hospital Can Misses al període 2021-2023” per analitzar el perfil toxicològic dels pacients atesos l'Hospital Can Misses als quals se'ls va sol·licitar cribratge de ketamina en mostra d'orina entre l'1 de maig i el 31 d'octubre (obertura i tancaments de discoteques) del 2021 al 2023. Per analitzar el perfil toxicològic dels pacients atesos a l'Hospital Can Misses l'estiu del 2023 als quals es va sol·licitar cribratge de drogues d'abús en orina (DAU) va realitzar l'estudi presentat al congrés Patró de consum de drogues recreatives a Eivissa, estiu 2023: una anàlisi superficial”. I finalment “Anàlisi per grups d'edat del patró de consum de drogues recreatives a l'estiu 2023 (Eivissa)” en què López analitzava el perfil toxicològic per grups d'edats i el patró de policonsum dels pacients atesos a l'hospital Can Misses a estiu del 2023 a què es va sol·licitar cribratge de drogues d'abús en orina (DAU).