Logo ASEF

Nous vehicles AP

​\ La inversió, finançada pel Fons de Cohesió i Transformació Territorial del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha estat de 182.430€

​​\ Els metges i infermeres d'Atenció Primària van atendre el 2023 prop de 25.000 consultes a domicili, de les quals 1.626 van ser de les noves UMAP

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha incorporat a la flota de vehicles sis nous cotxes híbrids per reforçar i millorar l'atenció domiciliària dels centres de salut.

La inversió realitzada arriba als 182.430,88 € i ha estat finançada amb finançada amb el Fons de Cohesió i Transformació Territorial del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern d'Espanya, mitjançant acord de la Conferència Sectorial de Repte Demogràfic de 27 de abril del 2023.

Amb l'adquisició d'aquests sis vehicles híbrids, Hyundai Kona, tots els centres de salut de les Illes Pitiüses disposaran de vehicles per a l'atenció domiciliària.

A finals de l'any 2022, la direcció d'Atenció Primària de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va posar en marxa unes noves unitats domiciliàries d'Atenció Primària, anomenades UMAP (Unitat Mòbil d'Atenció Primària).

Les UMAP, unitats específiques formades per un equip de metge i infermera, creades per atendre la demanda que s'origina fora dels centres sanitaris i que requereix una atenció no demorable i urgent, pretenen cobrir l'atenció urgent domiciliària i alhora evitar demores i garantir l'activitat programada als centres de salut.

Les tres unitats, ubicades als tres grans centres de salut, Vila, Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu compten amb sis professionals i donen cobertura a tota l'illa d'Eivissa.

Aquestes UMAP han atès 1.626 consultes domiciliàries urgents o no demorables el 2023.

La xifra total d'atenció domiciliària d'atenció primària el 2023 ha estat de 24.688 consultes, incloent-hi la realitzada per la UMAP. D'aquesta, 20.927 van ser consultes fetes per metges i infermeres dels centres de salut i 3.761 pels serveis d'urgències d'atenció primària (SUAP) dels centres de Vila, Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany.

El 77% de les consultes a domicili són d'infermeria

L'activitat domiciliària suposa majoritàriament atenció per part de les infermeres d'Atenció Primària i gairebé vuit de cada deu consultes domiciliàries són responsabilitat de les infermeres.

Les àrees d'actuació d'infermeres a domicili principals són atenció a la cronicitat, atenció a la dependència, continuïtat assistencial, cures, tractaments, controls d'anticoagulació i analítiques.

D'aquesta manera, de les de les 24.688 consultes ateses a domicili el 2023, 19.179 van ser d'infermeria, el 77,7% i 5.509 van ser consultes mèdiques.

Les xifres d'atenció domiciliària el 2023 es mantenen en termes molt similars a les del 2022, any de pandèmia Covid-19, que va generar una alta demanda d'atenció a domicili, ateses en part per les UVAC (Unitats Volants d'Atenció al Coronavirus). L'any 2022 es van atendre 24.740 consultes domiciliàries de les quals 21.414 van ser realitzades pels metges i infermeres dels centres de salut i 3.326 van ser urgències ateses pels equips dels SUAP (Servei d'Urgències d'Atenció Primària).