Logo ASEF

\ L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera celebra les primeres jornades per optimitzar l'ús dels antimicrobians i dedica el 2024 a aquest objectiu

\ Les Jornades se celebren al gener i al juny i s'han programat deu sessions clíniques que s'impartiran aquests propers mesos fins a la jornada de tancament

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera dedica el 2024 a l'ús responsable dels antibiòtics amb la celebració d'unes Jornades que es veuran completades amb deu sessions clíniques que s'impartiran aquests propers mesos fins a la jornada de cloenda que tindran lloc el 17 de juny a la sala d'actes de l'Hospital Can Misses.

El desenvolupament de bacteris resistents als antibiòtics suposa una de les amenaces més importants per a la salut pública; els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i generen una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros.

L'ús excessiu i inadequat dels antibiòtics és una de les causes principals d'aquest problema en què tots tenim part de responsabilitat. I en aquest sentit van encaminades les campanyes del PRAN (Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics) i en què participa l'Àrea de Salut Pitiüsa amb la celebració, per primera vegada, d'unes jornades monogràfiques i una desena de sessions al llarg de 2024.

Els antibiòtics estan perdent eficàcia a un ritme que era impensable fa només cinc anys, com a conseqüència de l'ús incorrecte. Si es continuen consumint antibiòtics al ritme actual, Europa podria patir una reculada a l'era anterior als antibiòtics, quan una infecció bacteriana corrent, com una pneumònia, podia suposar la mort.

Els avenços de la medicina moderna estan en risc: sense antibiòtics eficaços per a l'atenció i la prevenció de les infeccions, l'èxit de tractaments com el trasplantament d'òrgans, la quimioteràpia o la cirurgia es veuria compromès. Si no solucionem aquest problema, l'any 2050 els experts preveuen un total de 40.000 morts anuals, a Espanya, davant de les 2500 actuals; a nivell mundial les 700.000 actuals es convertiran en serien 10 milions, per infeccions que abans eren fàcilment curables.

La jornada inaugural ha comptat amb l'assistència de prop dun centenar de professionals tant de l'àmbit hospitalari com de l'Atenció Primària. Un èxit per als organitzadors, la Unitat de Docència, Formació i Recerca juntament amb els grups PROA (Programa d'Optimització d'Antibiòtics) d'Atenció Hospitalària i Atenció primària han preparat un programa d'un nivell científic alt.

La Jornada inaugural ha començat amb la ponència “Normes PROA” impartida per la Dra. Estrella Rojo Molinero del Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases.

Darrere d'ella, s'han succeït tres ponències, enfocades en quines coses no fer en tres àmbits: als hospitals i els errors més habituals, a càrrec de Fernando Becerril Moreno del Servei de Farmàcia de l'Hospital Can Misses, a l'Atenció Primària, impartida per Rafael Torres García, coordinador del Servei de Farmàcia d'Atenció Primària, i finalment al Laboratori de Microbiologia per la Dra. Susana Ramón Torres del Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Can Misses.