Logo ASEF

\ ​El Servei de Medicina Intensiva de l'àrea de salut pitiüsa ha format fins ara set metges d'altres comunitats en ecografia cardíaca i pulmonar

La Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) ha atorgat l'acreditació a l'UCI de l'Hospital Can Misses ​

Els directors de l'àrea d'Acreditació d'Ecografia en Medicina Intensiva i Crítica (Eco-ACC) de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) han atorgat l'acreditació com a unitat docent d'Ecografia al Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Can Misses.

La formació i la qualificació en ecografia avançada en pacient crític de l'equip mèdic de l'UCI de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, amb membres acreditats per les societats europees de Cardiologia i de Medicina Intensiva, ha convertit la unitat de crítics en un referent. Tant és així que Metges Interns Residents (MIR) de les especialitats de Medicina Intensiva i Medicina Interna d'hospitals d'altres comunitats autònomes i de l'Hospital Universitari Son Espases han completat la formació a l'UCI de l'hospital públic d'Eivissa. Fins ara, des de l'any 2020, han estat set els metges de les Balears, Toledo, Múrcia i Alacant que s'han format en ecocardiografia a l'Hospital Can Misses.

Set metges ja han sol·licitat formar-se en els propers mesos

L'agenda formativa de l'UCI de l'Hospital Can Misses, ja amb l'acreditació de la SEMICYUC com a Unitat Docent en ecocardiografia, ja és pràcticament completa. En els propers mesos passaran per l'UCI de l'hospital públic eivissenc set facultatius dels serveis de Medicina Intensiva i d'Anestèsia i Reanimació dels hospitals Son Espases, a Mallorca, Sant Joan d'Alacant i Hospital Universitari Central d'Astúries.

De vegades aquesta formació es completa amb la col·locació de marcapassos, un dels serveis que ofereix l'àmplia cartera de serveis de l'UCI de Can Misses.

L'ecografia a les unitats de crítics és una eina indispensable per als professionals dels serveis de Medicina Intensiva que permet realitzar diagnòstics, guiar procediments invasius i optimitzar els tractaments de suport circulatori, sense necessitat de trasllat del pacient crític. Aquesta tècnica la fan servir tant els metges com el personal d'infermeria del Servei de Medicina Intensiva.

Aquesta tecnologia, i la formació dels intensivistes de l'Hospital Can Misses, permet l'adquisició d'informació de rellevància directa per al maneig clínic relacionats amb l'estructura i la funció tant del cor com del pulmó.

El Servei de Medicina Intensiva de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera disposa de dos ecògrafs portàtils d'última generació, un del model Venue de General Electric, adquirit el 2022 després d'una inversió de 60.000€ i un ecògraf Philips CX50.

Per als metges de l'UCI de l'Hospital Can Misses, aquesta nova tècnica s'ha convertit, ja de facto, en el cinquè pas de l'exploració, és a dir als passos clàssics de l'observació física (inspecció), la palpació, la auscultació (escoltar els sons) i la percussió (produir sons, generalment donant cops suaus amb els dits a àrees concretes del cos) se suma l'ecografia.

La cartera de serveis de l'UCI actualment està formada per activitats assistencials pròpies d'una unitat d'intensius més grans a causa de la insularitat. Entre aquestes activitats destaquen la reanimació cardiopulmonar bàsica i avançada, l'organització i l'assistència a la parada cardiorespiratòria a l'hospital, l'ecocardiografia, a més d'altres activitats externes a la UCI com són la sedació al gabinet d'endoscòpies, el suport a les endoscòpies urgents, el suport a l'hemodiàlisi d'aguts i la coordinació de trasplantaments.

Per al Dr. Gaspar Tuero León, cap del Servei de Medicina Intensiva «és un doble orgull haver obtingut aquesta important acreditació i que especialistes d'altres comunitats autònomes i d'hospitals universitaris de referència vulguin formar-se amb nosaltres a Can Misses en una tècnica tan específica i una eina diagnòstica imprescindible, avui dia, com és l'ecografia cardíaca i pulmonar».