Logo ASEF

\ Tretze investigadores de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera impartiran xerrades a setze centres educatius amb motiu de l'11F

\ Entre els objectius d'aquesta iniciativa hi ha desenvolupar el pensament crític i visibilitzar la dona investigadora.

L'any 2015, Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per denunciar la bretxa de gènere existent al món de la investigació i aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa de les dones i nenes a la ciència.

Des del dia 7 de febrer i durant aquests propers dies, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera se suma als actes de celebració de l'11F, Dia Internacional de la dona i la nena a la ciència, amb setze xerrades ofertes per tretze investigadores de asef i que des del 2017 organitzen l'Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa) en col·laboració la Conselleria d'Educació de les Illes Balears.

Les tretze professionals d'asef que hi participen són la psiquiatre infantojuvenil, la Dra. Magdalena Valverde, la directora de la zona bàsica de salut de Santa Eulària des Riu, la Dra. Consuelo Corrionero, les MIR (Metgessa Interna Resident) de Medicina familiar i Comunitària Karen Montilla, Tània Pérez, Elena Fernández, Paola Carolina Guerrero, Laura Oltra, Paloma Ferrer i Irene Martínez, Estela Terrer, infermera del CS Vila, responsable del programa de Rutes Saludables i investigadora de l'Estudi de cambreres de pis i salut, la responsable de la Unitat d'Atenció a la Dona, Dra. Irene Ferrando, la Dra. Anna Ribas, metgessa d'Atenció Primària del Centre de Salut Sant Jordi de ses Salines i la responsable de recerca de la Unitat de Docència, formació i investigació de l'Àrea de Salut, Arantxa López.

A aquest grup de professionals de l'Àrea de Salut se suma també a Eivissa i Formentera la científica biòloga i herpetòloga, Antonia Cirer que farà sengles xerrades, igual que Estela Terrer, la Dra. Tania Pérez, la biòloga Arantxa López i la Dra. Elena Fernández, que acudiran a dos centres educatius cadascuna.

Les investigadores de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, entre les quals hi ha mèdiques, a més d'una infermera i una biòloga, oferiran una xerrada a col·legis i instituts. Els centres educatius participants són el CEIP Balansat del municipi Sant Joan de Labritja, a la localitat de Sant Antoni de Portmany els col·legis Buscastell, Can Coix, Santíssima Trinitat i els instituts IES Quartó de Portmany i Sa Serra, al municipi d'Eivissa els col·legis Sa Graduada, Can Cantó, Sa Bodega, Portal Nou, i l'institut Santa Maria, a Santa Eulària des Riu el col·legi Venda d'Arabí, i l'institut Quartó de Rei, el CEIP Es Vedrà de Sant Josep de sa Talaia, i el CEIP Sant Ferràn de ses Roques a Formentera a Sant Jordi de ses Salines, el col·legi Sant Jordi i l'IES Algarb.

Aquestes xerrades amb investigadores de diferents branques científiques pretenen contribuir al foment de les vocacions científiques entre les nenes i els nens, i visibilitzar la tasca investigadora de les dones.

Les visites tenen com a objectiu proporcionar als nens i nenes referents científics femenins, explicar-los el paper de la ciència i la investigació a la societat, demostrar als estudiants com s'utilitza la ciència al “món real” i transmetre la idea que la ciència és una professió viable i emocionant.

Les científiques voluntàries expliquen als alumnes la seva experiència personal, per tal de visibilitzar la seva tasca, i combatre així estereotips i biaixos culturals que poden donar lloc a actituds negatives cap a la ciència, amb l'objectiu de contribuir a lluitar contra la desigualtat de gènere en el camp de la ciència i la tecnologia.

I és que, segons un estudi realitzat a 14 països, la probabilitat que les estudiants acabin un grau, un màster i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%.

A més, els estudis mostren també que les nenes, a partir dels 6 anys, es comencen a considerar menys intel·ligents que els seus companys masculins, encara que són elles les que destaquen en resultats acadèmics al llarg de tot el seu desenvolupament.