Logo ASEF

Psico prevenció suïcidi

\ S’ha incorporat una psicòloga clínica, que aviat comptarà amb el suport d’infermeria i treball social, dedicaran part de la seva activitat a atendre aquest perfil de pacient.

\ L’objectiu és millorar l´atenció psicològica oferint un programa específic en situacions de risc de suïcidi a la infància, a la adolescència i a les persones adultes

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha posat en marxa un Programa d’Atenció i Prevenció del Suïcidi (APS) per tractar i fer un seguiment específic a persones que hagin intentat llevar-se la vida o presentin un risc de realitzar un acte suïcida. La implementació d’aquesta iniciativa és possible gràcies a la incorporació d’una psicòloga clínica, Desirée Guillén Fopiani, a l’equip de Salut Mental, i que aviat comptarà amb el suport d’un infermer de salut mental i un treballador social per atendre aquest perfil de pacients.

El programa APS d’adults es desenvolupa en l’Hospital de Can Misses. Hi ha tres dies de consulta setmanals. En el cas de l’atenció a infants i adolescents, l’espai de referència és la Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil (USMIJ) en el Centre de Salut de Vila on hi dedica un dia i mig de consulta setmanal.

Es tracta d'un programa ambulatori i preventiu. El seu objectiu, segons explica la doctora Cristina Merino, coordinadora de l´Area de Salut Mental de Eivissa i Formentera, és millorar l'atenció psicològica oferint un programa específic a pacients que es troben en risc de suïcidi o que han fet un intent de suïcidi previ; garantir una resposta ràpida i donar suport complementant l'atenció psicològica i l'activitat assistencial de dispositius de la xarxa de salut mental, oferint així una major freqüència de consultes externes i major seguiment durant el període de crisi a aquests pacients.

El suïcidi es troba entre les 10 primeres causes de mort a nivell global i a Espanya és la principal causa de mort no natural, produint el doble de morts que les que ocasionen els accidents de trànsit, 13vegades més que morts per homicidi i 66 vegades més que per violència de gènere. Entre els joves espanyols (15-29 anys) representa la segona causa de mort, després dels tumors. Unes xifres que posen de relleu la magnitud del problema.

Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística, l'any 2018, es va produir a Eivissa un total de 9 suïcidis, sent el 89% dels casos en homes. El que suposa una mitjana d'1 suïcidi cada 41 dies i una ràtio home/dona de 3,50:1. Si es compara amb les xifres de 2017, el nombre total de morts ha disminuït un 29%, quatre casos menys que l’any anterior i per davall dels registres màxims que es van donar l’any 2012, 2015 i 2016 amb 17, 14 i 17 suïcidis, respectivament. Les temptatives greus que hagin requerit ingrés hospitalari són al voltant d’uns cinquanta casos l’any.

L’atenció que reben els pacients a través d’aquest programa d’Atenció i Prevenció del Suïcidi és un complement als seguiment psicològic, psiquiàtric i d’infermeria que es fa des del dispositius de la xarxa de salut mental de l’Àrea de Salut. S’aconsegueix així un seguiment intensiu, continuat i especialitzat, amb una major freqüència de consultes ambulatòries durant un període de 3 a 6 mesos, així com intervencions psicoeducatives, psicosocials i específiques.

A través d’aquest programa, també es donarà atenció als familiars de les persones en risc, a la vegada que es farà formació en detecció i abordatge de persones amb ideació i risc autolític als professionals d’atenció primària perquè puguin derivar a la Unitat de Salut Mental aquells pacients susceptibles de requerir un abordatge especialitzat.

La creació i implementació d’aquest programa d’Atenció i Prevenció forma part de les accions implementades per l’Observatori del Suïcidi integrat a l’Oficina de Salut Mental del Servei de Salut de les Illes Balears. La seva responsable i coordinadora del Projecte Autonòmic de Prevenció de la Conducta Suïcida, Nicole Haber, es va incorporar el desembre 2017. La Conselleria de Salut i Consum decidí prioritzar la prevenció de la conducta suïcida seguint les recomanacions del Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears 2016-2022. Les funcions de l’Observatori son coordinar, promoure, i posar en marxa accions i mesures que contribueixen als tres nivells de la prevenció d’aquesta greu realitat.
Des del punt de vista de la formació i sensibilització, s’han fet tallers dirigits a periodistes sobre el tractament de la conducta suïcida als mitjans de comunicació; s’ha editat una Guia per a la prevenció i el primer abordatge de la conducta suïcida als centres educatius de les Illes Balears i un Protocol d’actuació en cas de risc autolític detectat als centres educatius de les Illes Balears. S’ha creat un protocol de coordinació entre salut mental infanto juvenil, atenció primària i tots els centres escolars i professionals relacionats amb l’atenció al menor.
S’han impartit cursos a professionals d’Eivissa d’atenció primària, salut mental i 061.El pròxim dia 30 d’abril s’impartirà un curs bàsic a tots els professionals de l’atenció primària per millorar la detecció de la conducta suïcida.