L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha impulsat una nova iniciativa com a eina de discussió d'articles científics i de trobada de professionals per discutir de manera crítica, la validesa i aplicabilitat d'articles de revistes científiques: el club de lectura crítica d'articles científics. Una trobada multidisciplinar de professionals que es reunirà mensualment amb l'objectiu de consolidar coneixements metodològics, estadístics i de redacció científica.
Aquesta trobada va dirigida a titulats sanitaris del grau de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera i a MIR (Metges Interns Residents) de Medicina Familiar i Comunitària, Medicina Interna i Infermeres Internes Residents (IIR) i es tractaran específicament casos pràctics.
A la primera sessió els participants han conegut el protocol de recerca bibliogràfica, la descripció dels possibles tipus d'estudis descrits en els articles científics i se'ls ha orientat sobre el tipus d'estudis més adequats en funció de la pregunta d'investigació, a més d'introduir els conceptes bàsics de lectura crítica. La part teòrica ha anat a càrrec de Maria Costa, documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera al costat d'Alfonso Leiva, investigador de la Unitat d'Investigació del Gabinet Tècnic de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca qui també s'ha encarregat de la part pràctica.
Tant els docents com qualsevol membre del Club de Lectura Crítica poden proposar els assajos clínics, aleatoritzats i controlats, sobre els quals es treballarà.
A la primera trobada han assistit 22 professionals, tant d'Atenció Primària, com d'Atenció Hospitalària i SAMU 061, metges, diplomats/des d'infermeria, administratius. Maria Costa afirma estar "molt satisfeta amb la inesperada acollida que ha tingut el club i l'interès demostrat per professionals de diferents serveis i categories en la investigació científica". Per la propera trobada ja són 30 els inscrits.