Logo ASEF

Dogspital

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha presentat avui el projecte de visites de gossos a pacients ingressats a l'Hospital Can Misses, en un acte que ha comptat amb la participació del gerent de l'Àrea de Salut, Josep Balanzat, el president del Col·legi de veterinaris de Balears, Ramón García, la coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient, Paz Merino, els veterinaris Jordi Massip i José Mendez, el monitor i educador caní Toni Torres, del Club Agility Eivissa, i la infermera de la USP, Amparo Gimeno.

Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya que la Unitat de Seguretat del Pacient porta desenvolupant en els últims mesos conjuntament amb els delegats del Col·legi de Veterinaris de les Balears, Jordi Massip i José Méndez, amb l'educador i monitor caní Toni Torres i que ha comptat amb la col·laboració altruista del Grup Soler, DeCasa, Purina i Grafitec, pel que la posada en marxa d'aquest projecte no suposarà cap cost per a l'administració pública.


Per a la definició d'aquest projecte, la Unitat de Seguretat del Pacient ha format un equip de treball en què a més dels anteriorment citats es troben la cap de Cirurgia, Guadalupe Moreno, Noemí Conill, especialista del servei de Otrorrinolaringología, Paloma Martínez, psicooncòloga de la Unitat de Cures Pal·liatives, Carmen Ramírez, del servei de Medicina Interna, Romina Carreño, facultatiu de l'UCI, Ina Cardona, coordinadora d'infermeria de Docència, Maria Costa, documentalista i Pablo de Frutos del servei de Comunicació, a més de la participació molt activa de la direcció d'infermeria, amb Carolina Giménez, directora d'infermeria, i Noelia Azqueta, sotsdirectora d'infermeria, i que ha comptat amb el suport absolut de la gerència.

"Dogspital és l'últim pas que hem donat dins de l'estratègia d'humanització de la Unitat de Seguretat del Pacient, que proporciona un benefici tant al pacient ingressat com a la seva mascota", segons Pau Merino, coordinadora de la USP i Cap de l'UCI.

El projecte contempla la visita dels gossos als pacients ingressats, després de la valoració mèdica de l'estat i possibilitats de visita del pacient, la valoració dels veterinaris sobre la salut i higiene del gos i la valoració dels educadors canins sobre el comportament de l'animal. Per a això, el pacient interessat en la visita de la seva mascota, haurà de sol·licitar l'activació d'aquest protocol a través del seu infermera de referència, que es posarà en contacte amb la infermera de la USP, Amparo Gimeno, que és la persona que coordinarà el procés. Un cop, es compti amb l'aprovació del metge, els familiars del pacient han d'acreditar unes mesures d'higiene i desparasitació i que l'animal estigui vacunat de la ràbia i la vacuna hexavalent. Per a això hi ha dos possibilitats, acudir al seu veterinari habitual o a una de les 10 clíniques veterinàries que s'han adherit al projecte de manera altruista i que no cobraran res per la revisió, només s'haurà de pagar el cost dels medicaments utilitzats. Després de la consulta veterinària, els monitors i educadors canins visitaran al gos en el seu entorn i posteriorment acompanyaran a l'animal a l'hospital perquè s'habituï a un espai nou i estrany per a ell. Cadascuna d'aquestes fases hauran de quedar acreditades amb la signatura i data corresponent en un passaport caní que serà el document que certificarà que el gos està en condicions de trobar-se amb el seu amo dins de l'hospital.

La trobada es produirà en un espai creat per a tal fi en l'entrada principal de l'hospital, edifici D, planta baixa, encara que existeix la possibilitat que el gos pugui visitar a pacients que tinguin mobilitat reduïda pel seu estat, en la pròpia habitació.

Els gossos que visitin l'hospital dins el programa Dogspital duran un mocador blanc i el logotip del Projecte per a la seva correcta identificació.

 

Kadir, Fada, Nina i Cookie, els primers gossos en visitar l'hospital

En finalitzar la presentació, han trepitjat per primera vegada l'hospital quatres gossos per donar per inaugurat el programa Dogspiital. Kadir, un pastor belga Tervuren, Fada, pastor belga groeandel, Nina, una gossa mestissa, i Coorkie, de raça spitz alemany.

 

Un pacient ja ha sol·licitat la visita del seu gos

El programa Dogspital ja ha estat anunicado amb cartells dins de l'hospital Can Misses, a més d'haver estat presentat en nombroses reunions internes als diferents serveis de l'hospital i als coordinadors dels centres de salut, i sindicats. Després de la difusió de la iniciativa ja s'ha activat el protocol de visita, divendres passat, per a un pacient ingressat a Traumatologia.