Avui s’ha presentat a l’Hospital Can Misses la nova Unitat de Limfoedema per al tractament d’aquesta patologia, una de les seqüeles més habituals del càncer de mama. El limfoedema és l’acumulació de líquid (la limfa és part del plasma sanguini, formada per aigua, proteïnes, greixos i altres partícules) que es pot observar com un augment del volum als braços o a les cames —menys freqüent a la cara, al coll i al tronc— causat per un mal funcionament del sistema limfàtic després d’una operació de càncer amb dissecció ganglionar o després de rebre quimioteràpia o radioteràpia.
La Unitat de Limfoedema, posada en marxa pel Servei de Rehabilitació, té l’objectiu principal de millorar el tractament de les dones a les quals s’ha diagnosticat càncer de mama. Per això aquest Servei ha coordinat amb els serveis de Cirurgia i d’Oncologia Mèdica la valoració prèvia d’aquestes pacients a càrrec de la Unitat de Limfoedema abans de la intervenció quirúrgica. En aquesta consulta les pacients reben pautes i són citades per a consultes postquirúrgiques de seguiment i tractament, si cal. Així mateix, el Servei d’Oncologia Mèdica hi deriva les pacients amb sospita de patir limfoedema.
La Dra. Sausan Sayed serà la responsable de coordinar la Unitat. Afirma que “es tracta de millorar la funcionalitat de la circulació limfàtica al braç o a la cama afectats per mitjà d’un programa de tractament integral que rep el nom de «teràpia física complexa» i inclou cures de la pell, drenatge limfàtic manual, embenat multicapa, peça de contenció elàstica, autoembenatge i autodrenatge i entrenament en les pautes d’exercicis”. La Dra. Sayed, experta en limfoedemes, va ser l’encarregada de redactar la guia pràctica per a pacients amb aquesta patologia a l’Hospital Clínic San Carlos (Madrid).
El gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Josep Balanzat —acompanyat de la presidenta de l’associació Ibiza y Formentera Contra el Cáncer (IFCC), Helen Watson; del cap del Servei de Rehabilitació, Dr. Carlos Peláez, i de la Dra. Sayed— ha presentat en una roda de premsa la Unitat, que s’ha beneficiat del finançament d’IFCC i a la qual s’ha incorporat un fisioterapeuta específic per a aquesta consulta. El Dr. Balanzat ha agraït a IFCC “la col·laboració i la generositat permanents amb l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, especialment amb els pacients oncològics, donant suport amb la contractació d’un fisioterapeuta a l’excel·lent iniciativa del Servei de Rehabilitació, que amb la nova Unitat de Limfoedema millorarà l’atenció que reben aquestes pacients.” Per la seva part, el cap de Rehabilitació ha destacat tant “la posada en marxa d’aquesta Unitat com la col·laboració d’IFCC, que ha impulsat i finançat la contractació d’un fisioterapeuta, perquè són tractaments que requereixen dedicació exclusiva i a la consulta hi ha habitualment diversos pacients en tractament simultàniament, als quals es dedica més d’una hora perhom. S’hi podran tractar 4 o 5 pacients cada dia, que rebran unes 15 sessions en total, amb una durada aproximada de 4 a 5 setmanes”. La consulta va començar activitat el dilluns 21 de novembre i ja té 15 pacients a l’agenda.
D’altra banda, la presidenta d’IFCC ha explicat que la contractació del fisioterapeuta s’ha efectuat mitjançant la Fundació d’Investigació Sanitària de les Illes Balears i que “una vegada més, suposa una gran satisfacció per a l’associació i per als seus membres dur a bon port iniciatives que milloren la qualitat de vida i assistencial dels pacients oncològics. Els casos de limfoedema estaran més ben atesos, i aquesta és la nostra alegria, igual que hem impulsat i finançat —sempre amb una excel·lent disposició de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera— diferents projectes com ara el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, l’adquisició d’un endoscopi i d’una campana d’extracció per a l’Hospital de Formentera, butaques de quimioteràpia per a l’Hospital de Dia de Can Misses o vehicles per a la Unitat de Cures Pal·liatives”.
La roda de premsa ha acabat amb un acte de reconeixement a IFCC a la planta de l’Hospital de Dia Oncològic (edifici C) que ha consistit a co·locar una placa commemorativa per “la tasca en favor dels pacients oncològics i la contínua col·laboració i generositat”.